Hoewel VEP zich desgevraagd van commentaar onthoudt, wordt de investeerder nadrukkelijk genoemd als de partij die de Thieme Groep had moeten redden. Volgens de reconstructie die het FD op 2 december publiceerde, haakte VEP echter af.
Het Amsterdamse Value Enhancement Partners (kortweg VEP) werd in 1999 opgericht door de van Price Waterhouse afkomstige Frits Thieme. VEP is als private investeerder actief in de Benelux en richt zich specifiek op middelgrote industriële ondernemingen, met een omzet tussen de 30 en 300 miljoen euro, die ‘turbulente veranderingen’ ondergaan.
De afgelopen tien jaar heeft VEP naar eigen zeggen meer dan 20 strategische investeringen gedaan, onder andere in de film-, voedsel-, filter- en fietsenindustrie. In maart 2008 verkocht VEP haar in 2005 verkregen 50%-aandeel in tuinmeubelspecialist Hartman aan Friesland Bank. In mei van datzelfde jaar nam VEP een minderheidsbelang in Jachtwerf Jongert om de financiële slagkracht van de bouwer van zeer luxe zeil- en motorjachten te vergroten. De Rabobank speelde hierbij “een cruciale rol in de herstructurering en herfinanciering”. Toch ging in mei 2009 Jongert alsnog failliet, volgens VEP ‘omdat de banken weigerden een overbruggingskrediet te verlenen’.
Eind 2008 richtte VEP met hulp van institutionele investeerders een fonds op, waarmee het in staat is toe te slaan als de mogelijkheid van een ‘interessante investering’ zich voordoet.
Recente reacties