Translate [EBb]

– Letterbeeld –

Over het dagelijks leven van letters en karakters: ‘Gerard Unger overleden’

 

[EBb] per e-mail

Nieuwe [EBb] blogberichten direct ontvangen per e-mail?

– Hier Drukken –

grafische slogans: "Het kan altijd luxor"

Stichting Print

'Ruimte voor grafische vormgeving en typografie'

Nieuwe Nike

A typographic ode to London Transport’s typeface, Johnston100

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

8 april, 2010, 11:33 am | -

Wie biedt? (Over RIVA Investments en Wagram Equity Partners)

Riva Investments maakte op 7 april 2010 bekend een overnamebod op Roto Smeets te overwegen. Wie of wat is Riva Investments, dat met ruim 15 procent van de aandelen al tot de grootaandeelhouders van Roto Smeets behoort?

Riva Investments BV is sinds maart 2004 onderdeel van Wagram Equity Partners, dat in 1996 werd opgericht door Joost Rijper met steun van een aantal privé-investeerders. Daarvoor behoorde Riva Investments een aantal jaren tot de Riva Holding, onderdeel van de Riva NV van Mark van der Kallen. Van der Kallen, de in februari 2010 afgetreden directeur van de Thieme Grafimedia Groep, was tussen januari 2002 en maart 2004 bestuurder bij Riva Investments.

Joost Rijper, voormalige ABN AMRO en ING bankier (afdeling durfkapitaal), mikt met Wagram op management buy-outs en turnarounds en zegt daarbij te kiezen voor lange termijn investeringen zonder vooropgestelde einddatum: ‘Gemiddeld blijven we 5 tot 10 jaar.’

Op de website van Wagram is in het Profiel sprake van ‘4 partners, die ook aandeelhouder zijn’, maar dat blijken er onder het kopje Partners drie te zijn: naast Joost Rijper worden Philip Kars, voormalig specialist in overnames en fusies bij MeesPierson (later Fortis) en Chris van Leeuwen, bedrijfstechnisch belastingexpert, genoemd. Van Leeuwen werd in 2000 partner bij Wagram, Kars in 2006.

[update 08/04/2010] De ontbrekende vierde partner was Joost Hulshoff, maar hij wordt alleen via een omweg alsnog zichtbaar op de website van Wagram. Hij was partner sinds 1996, maar is volgens de KvK-gegevens sinds halverwege 2009 uit functie.

Sinds 1996 werd naar eigen zeggen een portfolio van 200 miljoen euro opgebouwd. Dat portfolio omvat, volgens de Wagram website, momenteel een negental bedrijven waaronder drogisterijketen DA Retailgroep.

Ook de grafische industrie blijkt geen onbekend terrein: in 2000 nam Wagram verpakkingenspecialist Drukkerij Zwart over van de Jarvis Porter Group. Wagram zorgde voor kapitaal om in nieuwe (diepdruk)persen te investeren en uit te breiden richting de markt van flexibele verpakkingen.

Onder de investeringen die inmiddels zijn beëindigd bevindt zich onder andere Koninklijke Mosa. Uit dit lijstje, dat eveneens negen namen telt, blijkt dat Wagram het overigens ook regelmatig al binnen een tot vier jaar voor gezien houdt.

Volgens het FD van 8 april 2010 wil Riva Investments met de overname Roto Smeets van de beurs halen om vervolgens ‘in alle rust en in de luwte’ samen te werken met branchegenoten in Europa om op die manier de fnuikende overcapaciteit in de grafische industrie te lijf te gaan: ‘Een beursnotering is hierbij niet wenselijk.’

Begin 2008 bereidde een op dat moment ‘onbekende investeerder’ (naar later bleek HHBV) eveneens een overname voor op Roto Smeets (toen nog RSDB genaamd). Over speculaties betreffende de mogelijke rol van RSDB-aandeelhouder Riva Investments citeerde vakblad Graficus destijds uit Deutscher Drucker:

03-04-2008

Mark van der Kallen bevestigde in ons Duitse collegablad Deutsche Drucker nogmaals dat Riva Investments niet geïnteresseerd is in een overname van RSDB. Van de Kallen is op dit moment algemeen directeur van de Thieme Groep en leidde voorheen Riva Investments.

En op de nieuwssite Betten Financial News verscheen:

‘Volgens mij is het een nieuwe partij’, zo reageert [Van der Kallen] desgevraagd tegenover Betten Financial News. ‘Het schijnt een Nederlandse private equity-partij te zijn hoor ik. Maar het is niet Riva.’

Van der Kallen, algemeen directeur van Thieme GrafiMediaGroep, is oud-directeur van Riva Investments, dat een belang van 15,3% in RSDB heeft. Hij maakt als aandeelhouder geen deel uit van de groep aandeelhouders in RSDB die samen een meerderheidsbelang hebben en met wie al voorlopige overeenstemming is bereikt.

Hoe groot zijn belang in RSDB is, wil hij echter niet kwijt. ‘Ik ben geen grootaandeelhouder, ben niet bij de deal betrokken.’ Van der Kallen is overigens allerminst verrast dat RSDB nu zelf overnameprooi is geworden. ‘Het werd op zich al jaren verwacht. Ik denk dat die koper er verstandig aan doet.’

[Correcties of aanvullingen zijn, als altijd, welkom – EBb]

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.