Translate [EBb]

– Letterbeeld –

Over het dagelijks leven van letters en karakters: ‘Gerard Unger overleden’

 

[EBb] per e-mail

Nieuwe [EBb] blogberichten direct ontvangen per e-mail?

– Hier Drukken –

grafische slogans: "Het kan altijd luxor"

Stichting Print

'Ruimte voor grafische vormgeving en typografie'

Nieuwe Nike

A typographic ode to London Transport’s typeface, Johnston100

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

29 maart, 2010, 10:18 pm | 7 reacties

Mark van der Kallen, RIVA en de grafische branche

Met de doorstart van Thieme Amsterdam onder de naam Ten Klei Security Printing dook half maart ook weer de naam van Mark van der Kallen op. Hij trad op maandag 15 februari 2010 terug als algemeen directeur van de Thieme Grafimedia Groep, nadat hij eerst op vrijdag 12 februari bekend had gemaakt voor vijf Thieme bedrijven (waaronder Thieme Amsterdam) het faillissement aan te vragen (dat bleek later om negen BV’s te gaan) en vier andere Thieme bedrijven in de etalage te zetten. Van der Kallen blijkt een maand later, via zijn Riva NV, achter de doorstart van Thieme Amsterdam te zitten.

Een korte zoektocht op internet levert een (voorlopig) beeld op van een wijdvertakt netwerk van BV’s en Holdings, met Mark van der Kallen als spin in het web. (Aanvullende of corrigerende informatie is van harte welkom!)

Onder Riva NV, met Mark van der Kallen als alleen/zelfstandig bevoegd bestuurder, vallen volgens de Kamer van Koophandel 16 BV’s. Naast de ADO Holding rond de gelijknamige Haagse voetbalclub, heeft ongeveer de helft van die ondernemingen betrekking op auto’s en auto-onderdelen, voor een belangrijk deel ondergebracht in de Riva Holding BV.

De andere helft is grafisch gerelateerd, met namen als Maja Media BV, Drukkerij Zomer Arnhem (voorheen o.a. Roos en Roos Drukkers) en Zomer Apeldoorn BV (voorheen o.a. Plantijn Casparie Apeldoorn). Via het onder HP Beheer (Delft) vallende HP Holding blijkt Van der Kallen bijvoorbeeld ook achter Molier Specials te zitten, de binderij die op 23 maart failliet werd verklaard. Molier Specials was het laatst overgebleven onderdeel van de voormalige Molier Groep.

Ook de Ten Klei Groep BV valt onder Van der Kallen’s Riva NV. Behalve het Amsterdamse Ten Klei DM behoren daar sinds 12 maart 2010 ook Ten Klei Security Print BV en Ten Klei Security Warehousing BV toe. Ten Klei Security Print is een voortzetting van Thieme Amsterdam, en daarmee heeft Van der Kallen (Riva) dus een maand nadat Van der Kallen (Thieme) voor Thieme Amsterdam het faillissement aanvroeg, hetzelfde bedrijf doorgestart.

[update 07/04/2010] Lees ook: Joh. Enschedé boos over Thieme-doorstart

[update 07/04/2010] Riva Investements, dat op 7 april bekend maakte een overnamebod voor te bereiden op Roto Smeets, staat sinds 24 maart 2004 los van Van der Kallen. Riva Investments BV, dat al ruim 15 procent van de aandelen Roto Smeets bezit, valt sindsdien geheel onder Wagram Equity Partners. [update 08/04/2010] Lees ook: Wie biedt? (Over Riva Investments)

[update 13/08/2010] Uit het tweede faillissementsverslag van curator Jongepier: ‘De aandelen in Thieme Beheer BV worden gehouden door Thieme Groep BV. De aandelen in Thieme Groep BV worden, voor zover de curator bekend, voor circa 48% indirect gehouden door de heer Van der Kallen en voor 48% indirect gehouden door de heer Groen, De resterende aandelen zouden worden gehouden door management.’

7 reacties aanMark van der Kallen, RIVA en de grafische branche

 • Jacco

  @buitenstaander
  We wachten dat eindverslag niet af omdat het 5 tot 10 jaar duurt voordat de curator zijn eindverslag publiceert.
  Tot die tijd reconstrueren we gezamenlijk wat er gebeurt is en wat er aan de hand is.
  En de meesten die reageren zijn geen buitenstaanders maar bijvoorbeeld zwaar getroffen leveranciers.
  En wat betreft Van de Kallen; lees zijn reactie in het FD en je begrijpt dat deze man de boel tilt of totaal ongeschikt is.

 • Buitenstaander

  Waarom wacht iedereen het eindverslag van de curator(en) niet af. Meeste reactie gissen en in Nederland bestaat toch de norm dat niemand verdachte is tot er juridische bewijzen zijn.
  De curator heeft inzicht in alle administartie dunkt me. Geduld in deze is een schone zaak.
  Maar natuurlijk is verschrikkelijk voor de medewerkers die het betreft, die onzekerheid en
  geen salaris ontvangen. Dat die even afreageren
  zeer begrijpelijk. Maar buitenstaanders laten we niemand te vroeg in een verdachten bankje zetten.

 • Steven

  Heb inmiddels vernomen dat Mark recentelijk ook nog geïnvesteerd heeft in drukkerij Waanders. Nu EposPress. Kan deze ook op z’n lijstje!

 • Freddie

  “Het is geen toeval dat Bulykin graag bij Niven aanschuift. Het restaurant van de jonge topkok Niven Kunz is in eigendom van Mark van der Kallen. Van der Kallen is tevens eigenaar van ADO Den Haag. “

 • Sarabande

  Hij kan nog meer: lid van de RvC van woningcorporatie Haag Wonen

 • […] Investments behoorde tot enkele jaren geleden tot de Riva Holding van voormalig Thieme-bestuurder Mark van der Kallen. Tot maart 2004 stond Van der Kallen er aan het roer, maar sindsdien valt Riva Investments BV […]

  • Peter K

   Thieme heeft zelf een jaar of 10 geleden, voor een of ander jubileum van de groep, een mooi boekje gemaakt met de historie van de hele groep (uiteraard tot op dat moment).
   Na het lezen daarvan weet je een hoop meer van de relatie vd Kalle, Groen, de link tussen drukkerijen en de relatie naar een hoop directieleden van de groep. Erg interessante materie en je begrijpt meteen dat alles, maar dan ook werkelijk alles binnen Thieme Groep aan elkaar geknoopt is/was via vriendjes en mooie BV-constructies.
   Interessant leesvoer van wat eens een interessante klant was…..

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.