De basis voor de Thieme Grafimedia Groep werd in 1989 gelegd toen Hans Delfos in Mark van der Kallen en Jan Jaap Groen de partners vond om Koninklijke Drukkerij G.J.Thieme in Nijmegen over te nemen. De geschiedenis van deze gerenommeerde drukkerij gaat terug tot liefst 1792, als de Duitser Herman Carel Anton Thieme zich in Zutphen vestigt en een drukkerij begint.
(Klik hier voor de vroege ontstaansgeschiedenis, met prachtig beeldmateriaal, van Drukkerij GJ Thieme)
Delfos, Van der Kallen en Groen breiden direct al in 1989 uit, met de overnames van Van Marken in Delft en drukkerij Van Haeringen in Den Haag.
De Thieme-website beschrijft de strategie van de ondernemers:
“Alle drie geloven ze in de kracht van de bundeling. Werken in een groep geeft meer mogelijkheden én levert schaalvoordelen op. In een groep kan een gespecialiseerd bedrijf serieus gesprekspartner zijn voor een multinational én de eigen identiteit behouden”,
die ook in de jaren daarna wordt gevolgd. Er volgt een reeks overnames, met als mijlpaal de overname van de PlantijnCasparie vellendrukkerijen van RSDB in 2005. In 2006 volgt bijvoorbeeld nog uitgeverij Keesing Noordervliet, in 2007 worden onder andere Tijl Offset en The Document Factory ingelijfd, in 2008 Adrepak, Ten Klei en Den Haag Media Groep (DHmg), en in 2009 nog Flevodruk.
De groep groeit van 110 medewerkers met een omzet van 19 miljoen gulden in 1989 naar ruim 1.400 medewerkers met een omzet van 214 miljoen euro in 2008.
Een jaar later zet de dalende lijn in. Met nog ongeveer 1.250 medewerkers en een gerealiseerde omzet van zo’n 200 miljoen euro in 2009, loopt het in februari 2010 spaak bij de Thieme Grafimedia Groep. Mark van der Kallen maakt op zaterdag 13 februari bekend voor vijf Thieme-bedrijven faillissement aan te vragen en bovendien terug te treden als algemeen directeur. Deze faillissementen zijn overigens nog altijd onderwerp van nader onderzoek door de curator.
Het Thieme persbericht stelt in februari:
“Er blijft een gezond bedrijf over.”
Crisismanager Herman Hovestad wordt maandag 15 februari benoemd tot interim directeur. Hij maakt eind juni ‘extra herstuctureringsmaatregelen‘ bekend, die tot eind 2011 nog eens 200 medewerkers hun baan zal kosten:
“De directie verwacht door deze maatregelen een verder herstel van winstgevendheid en heeft vertrouwen in de toekomst van de groep.”
Eind september komt een geruchtenstroom op gang die aanvankelijk wordt ontkend, maar op vrijdag 1 oktober maakt de directie bekend voor zes bedrijven surseance van betaling aan te vragen.
Hovestad legt de medewerkers uit dat het ondanks ‘vele goede stappen’ niet is gelukt om ‘op tijd fit’ te worden. Hij wijt de situatie aan ‘met name in het verleden opgebouwde schulden en verliezen’ – de ‘opgaande lijn’ van september blijkt ‘niet meer toereikend’. Medewerkers worden via een vraag&antwoord lijst verder geïnformeerd – op bijvoorbeeld de vraag of er een Sociaal Plan is luidt het antwoord kortweg: ‘Nee‘.
Op maandag 4 oktober worden de zes surseances omgezet in faillissementen, nadat in het weekend met geïnteresseerde partijen is onderhandeld over ‘de doorstart van belangrijke onderdelen van de Thieme Grafimedia Groep’. Hovestad meldt intern dat ook er ook belangstelling is voor andere Thieme-bedrijven “die niet meegaan in de gezamenlijke doorstart“: er zal worden nagegaan of ook deze bedrijven kunnen worden doorgezet.
Maandagavond kunnen de persen bij de failliet verklaarde bedrijven weer draaien – ze hebben daar sinds vrijdag stilgestaan. Inmiddels is de Belastingdienst dan van start gegaan met beslagleggingen – ook op dinsdag komt de fiscus op verschillende locaties met opschrijfblokje en camera langs voor een inventarisatie.
Op 6 oktober wordt, volgens bericht in het Financieele Dagblad, nog met één kandidaat-koper in Almere onderhandeld. De hele dag heerst er ‘radiostilte’, en resultaat lijkt uit te blijven. Directie en medewerkers van Media Business Press (MBP) pleiten ondertussen voor een management buy out. Naar verluidt mislukken plannen voor een verzelfstandiging van Thieme Deventer. Aan het einde van de dag worden nog eens 13 Thieme BV’s, waaronder Deventer, failliet verklaard.
Als op donderdag 7 oktober ‘s morgens de dertien faillissementen bekend worden gemaakt, verklaart FNV Kiem “dat de hele Thieme Groep ophoudt te bestaan. Alle 952 werknemers dreigen daarmee op straat komen te staan.” Thieme stelt echter dat er voortgang wordt geboekt bij de doorstartonderhandelingen. Ook FNV Kiem is daarbij aanwezig. Vakbondsbestuurder Anne Jan de Graaf zegt bij RTLZ dat het mogelijk moet zijn een doorstart te maken met “een nieuw Thieme bedrijf met ongeveer 500 mensen“. Voorwaarde is dat de Rabobank geld leent: “Zij moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Als zij niet meewerken, kunnen we het vergeten“.
‘s Avonds valt het doek: de onderhandelingen worden afgebroken en voor de resterende elf vennootschappen wordt faillissement aangevraagd. Op vrijdagochtend 8 oktober wordt het einde van de Thieme Grafimedia Groep bekend gemaakt:
“De curator onderzoekt thans andere mogelijkheden voor de verkoop van afzonderlijke activiteiten van de groep. Uit de markt blijkt voldoende belangstelling.”
Herman Hovestad legt zijn functie, “met pijn in het hart”, neer. Meer dan 900 medewerkers verliezen hun baan.
en ondertussen draait de boel weer vrolijk verder, natuurlijk nog steeds onder de bezielende leiding van Mark van de Kallen al is dat natuurlijk top secret……
Lijkt helaas wel een oorlogs-verhaal met die data en ‘uitkomsten’. Een slagveld is het in ieder geval!