Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

26 augustus, 2019, 7:58 am | -

Corelio overleeft CMG-deconfiture niet

[update 05-09-2019] 

Overname Corelio door Moderna ketst alsnog af

Moderna: “De voorwaarden om een geslaagde overname te realiseren raken niet vervuld”

Curator: “Hij heeft het bedrijf overgenomen. Hij moet het betalen”

Rothoma, de beoogde nieuwe naam voor Corelio

Eind augustus vroeg Corelio Printing het faillissement aan, om een dag later onder de vleugels van Moderna tóch een doorstart te maken onder de naam Rothoma (volgens dagblad HLN ‘gebaseerd op de namen Robin, Thomas en Mathis, de drie kleinkinderen van de nieuwe eigenaar’, Moderna-directeur Eric Bongaerts).

De bitterzoete stemming bij het voormalige CMG-bedrijf – slechts ongeveer de helft van het personeel kan rekenen op baanbehoud  – slaat een week later alsnog om in teleurstelling: de plannen lijken niet door te gaan. Volgens dagblad HLN werden donderdag in de vooravond in Erpe-Mere de persen stilgelegd nadat bekend raakte dat er toch geen overname komt. Medewerkers voelen zich volgens de krant ‘opnieuw bedrogen‘ en de curator laat weten ‘razend‘ te zijn: ‘Zij stelt drukkerij Moderna in gebreke. Het overnamecontract is op 27 augustus ondertekend, maar het bedrag van 1 miljoen euro is ruim een week later, ondanks contractuele verplichtingen, nog niet betaald.’ Belga meldt donderdagavond:

De vakbonden stellen dat Bongaerts ondertussen heeft afgezien van de overname. “Wij hebben Eric Bongaerts gecontacteerd en hij heeft het nieuws telefonisch bevestigd. Met de mededeling dat hij op vrijdagochtend in het bijzijn van zijn advocaten een mededeling zou doen aan het personeel dat de persen op vrijdagavond moeten worden stilgelegd.”

Volgens De Tijd werd klanten na de aangekondigde overname gevraagd om bestaande contracten te heronderhandelen:

‘Maar het orderboek zou de voorbije dagen zwaar geleden hebben onder die situatie.’

Erwin Callebaut van vakbond ABVV kreeg mondeling bevestigd dat Moderna van de plannen afziet, meldt de VRT:

“In het gesprek dat we hadden, vertelde Bongaerts dat ze het niet langer rendabel vinden om Corelio Printing over te nemen, door het verlies van een aantal magazines.” Het gaat om een 40-tal magazines die uit de productie in Erpe-Mere verdwijnen. “Corelio verloor die magazines voor de helft door een gebrek aan vertrouwen, na alle perikelen van het falen en de overname”, legt Callebaut uit. “Maar de andere helft, dat zijn allemaal wanbetalers of vroegere wanbetalers. En Moderna is heel streng daarop, dus zagen zij die magazines niet als kredietwaardig.”

Verwijderd bericht (klik voor volledige weergave)

Op 27 augustus einde dag werd de internetdomeinnaam ‘rothoma.be‘ vastgelegd, op het adres van Moderna in Paal. Uit informatie van de Ondernemingsrechtbank te Antwerpen blijkt dat op 28 augustus ook stukken zijn gedeponeerd met betrekking tot de oprichting van de besloten vennootschap ‘ROTHOMA’.

Eric Bongaerts, directeur van Moderna, reageerde donderdagavond nog niet op een verzoek van [EBb] om toelichting op de situatie bij wat volgens Moderna “de grootste rotatiedrukkerij van de Benelux” had moeten worden. Het nieuwsbericht over de overname van Corelio is op 6 september van de website van Moderna verwijderd, maar stond nog altijd prominent op de homepage van Corelio Printing.

[update] Op zaterdag 7 september volgt die toelichting door Moderna alsnog, in de vorm van een persbericht:

Rothoma ziet af van de beoogde overname van Corelio Printing omwille van meerdere redenen.

De voorwaarden om een geslaagde overname te realiseren raken niet vervuld.

Te veel sleutelfiguren in de operationele organisatie haakten af, secundaire akkoorden met banken en andere relaties raakten niet rond en tientallen belangrijke en periodieke opdrachtgevers/titels bleken weg te zijn in de dagen onmiddellijk na het faillissement van 23 augustus jl.

Hierdoor blijkt het businessplan op middellange en lange termijn niet haalbaar en kunnen de engagementen tegenover personeel, klanten, banken en andere relaties niet gewaarborgd worden.

Rothoma betreurt deze gang van zaken, vooral voor de werknemers van Corelio Printing, maar anders beslissen was onmogelijk en onverantwoord.

Curatoren Marga Pieters en Adriaan Dauwe kondigen ondertussen juridische stappen aan. In het Nieuwsblad stellen zij:

“De heer Bongaerts heeft een onderzoek naar het bedrijf gedaan. Er is een prijs overeengekomen. Die is niet betaald. En nu doet hij de boeken toe. Dit is te gek voor woorden. Hij heeft het bedrijf overgenomen. Hij moet het betalen.”

***

[update 27-08-2019] Corelio Printing start alsnog door na overname door Moderna, dat eerder de onderhandelingen staakte. Moderna-directeur Eric Bongaerts laat [EBb] weten dat het Corelio Printing verder zal gaan onder de naam ‘ROTHOMA’. Dagblad Het Laatste Nieuws meldt:

“Vandaag dinsdag werden de onderhandelingen opnieuw opgestart met een matig positief resultaat”, aldus Erwin Callebaut van vakbond BBTK. De man noemt het resultaat “matig” omdat het personeel ondanks alle inspanningen nog een zware prijs zou betalen aangezien overnemer Moderna slechts de helft van het personeel zou behouden.

***

[26-08-2019] Vier maanden nadat de deconfiture van de Circle Media Group (CMG) compleet leek heeft ook Corelio Printing vrijdag het faillissement moeten aanvragen. De drukkerij, die pas een jaar geleden door CMG werd ingelijfd, toonde zich begin mei nog optimistisch over het voortbestaan: “Wij zijn er vandaag en we zullen er morgen zijn.” Ook nu blijft er hoop op een doorstart: de persen blijven vooralsnog draaien.

Op 26 februari voeren vakbonden al actie aan de poort bij Corelio om hun zorgen over de gang van zaken bij CMG kenbaar te maken, na het eerdere faillissement van diepdrukkerij Helio Charleroi. De Europese grafische vakbonden vrezen dat die sluiting niet de laatste zal zijn en dat Corelio wel eens een volgend slachtoffer zou kunnen zijn. Nu, een half jaar later, blijkt de drukkerij in Erpe-Mere juist een van de laatste bedrijven die het CMG-drama niet overleefden. Zo’n 160 medewerkers dreigen hun baan te verliezen.

Dagblad Het Laatste Nieuws meldt vrijdag 23 augustus als eerste dat Corelio alsnog de boeken neerlegt:

“CMG heeft ons gezond bedrijf leeggezogen, maar we blijven voorlopig gewoon aan het werk”, was de enige reactie die we vrijdagavond konden optekenen.

De Tijd voegt daar nog aan toe:

‘Zoals verwacht is het fout afgelopen’, zegt een insider. Een andere bron wijst op mogelijke dubieuze miljoenenstromen binnen de groep.

En Het Nieuwsblad weet vervolgens te melden:

“Het faillissement zat eraan te komen na enkele mislukte herstructureringen”, zegt vakbond BBTK-afgevaardigde Erwin Callebaut. “Vorige week dook een overnemer op, Moderna uit Paal (Beringen), die aankondigde met 110 van de 160 werknemers verder te willen, maar Moderna heeft donderdag afgehaakt.”

Directie en vakbonden zitten maandag samen met de curatoren om een mogelijke doorstart te bespreken.

Moderna probeerde eerder al een afgeslankte doorstart te realiseren van CMG-onderdeel Roto Smeets Weert, dat in april failliet werd verklaard. Die plannen mislukten. Moderna Printing reageerde nog niet op een verzoek van [EBb] om een reactie op de actuele situatie rondom Corelio.

Op 25 mei van dit jaar maakte CMG bekend voor Oberndorfer Druckerei in Oostenrijk faillissement te moeten aanvragen en haar drukkerijen in België (Corelio), Duitsland (Körner Druck en J. Fink Druckerei) en Spanje af te stoten, nadat eerder de Roto Smeets Group failliet ging. Alleen RSG-onderdeel Senefelder Misset in Deventer startte uiteindelijk door onder investeerder Shatho. Körner Druck en J. Fink Druckerei werden overgenomen door de investeerders van Printers Group, dat ook diepdrukkerij Helprint al van CMG overnam.

Eind mei werd door CMG ook voor de Spaanse Grupo Impresia uitstel van betaling aangevraagd. De ongeveer 600 werknemers van vijf bedrijven werden al geconfronteerd met achterstanden in salarisbetaling en protesteerden daartegen met werkonderbrekingen. De huidige situatie in Spanje is [EBb] niet duidelijk.

 

Onderzoek naar CMG-debacle

De Grafische Vakpers doet onderzoek naar de achtergronden en oorzaken van de ondergang van de Circle Media Group. Heeft u kennis of informatie die ons daarbij kan helpen? Neem dan contact op met Ed Boogaard.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.