Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

17 juli, 2019, 7:56 am | -

Verhaag gaat jaar na ‘poetsdoek-debacle’ alsnog onderuit

[update 15-08-2019] In dagblad Tubantia zegt curator Holsbrink dat hij via LinkedIn een bericht van een Canadese drukker kreeg doorgestuurd, waar zich exact hetzelfde incident met een nieuwe Manroland-pers heeft voorgedaan als bij Verhaag. “Dat lijkt me de moeite van het uitzoeken waard”, zegt hij. „Bovendien is het vitale onderdeel dat kapot ging bij Verhaag in hetzelfde type pers, die bij Drukkerij Roelofs in Enschede staat, gemonteerd. Is dat ook toeval?”

[EBb] ontving nog geen nadere informatie op een verzoek om toelichting op deze uitspraken.

***

‘Verhaag geeft niet op’, stelt Hendrik-Jan van Heteren, directeur (en DGA) van Verhaag drukkerij vorig jaar nog op 8 juni op Twitter. Het bedrijf laat nu echter weten de ‘poetsdoek’ alsnog in de ring te gooien. Een faillissement dreigt, nu gesprekken met ‘een mogelijke investeerder’ geen resultaat hebben opgeleverd. [EBb] ontving nog geen nadere informatie op een verzoek om toelichting.

De optimistische tweet van Van Heteren volgt op het besluit om bij Lefema, leverancier van gebruikte machines, een 8-kleuren Komori-pers te kopen. Deze machine moet de Manroland 708P Evolution LED-pers vervangen, die in 2017 nieuw werd geïnstalleerd maar op dinsdagavond 16 januari 2018 ‘met een klap tot stilstand kwam’. In de maanden na de crash steggelen de drukkerij in Oldenzaal en de Duitse persleverancier over de schuldvraag – de laatste meent dat een door de pers gedraaide poetslap de oorzaak is, terwijl de eerste dat tegenspreekt en bovendien, in een interview met vakblad Graficus, nog wijst op eerdere tekortkomingen aan de pers.

De kortgedingrechter in Den Bosch beslist dat Manroland de beschadigde drukpers niet hoeft te repareren [lees hier het vonnis]. Dagblad Tubantia schrijft op 13 juni 2018: “Manroland taxeerde de schade om circa een miljoen euro. Verhaag, dat geen verzekering tegen machinebreuk had afgesloten, zou die zelf moeten betalen. De rechter in Den Bosch vond de zaak in een door Verhaag aangespannen kort geding te complex om Manroland te dwingen de reparatiekosten te betalen.” Het managementteam van Verhaag, Antoine Soeteman, Hendrik-Jan van Heteren en Jaap de Leeuw, reageert op dat vonnis: “De schuldvraag en oorzaak van de crash zijn tijdens dit kortgeding niet inhoudelijk behandeld, hiervoor zal spoedig een bodemprocedure worden opgestart. Zo’n procedure vraagt tijd, dus zullen wij de gecrashte pers afbreken en elders opslaan. Op zeer korte termijn zullen we een andere, weliswaar gebruikte, 8 kleurenpers plaatsen waarmee de drukcapaciteit weer op niveau is.”

Nu een jaar later laat Verhaag drukkerij, na een kantinebijeenkomst op dinsdag met de medewerkers, echter weten “de ‘poetsdoek’ in de ring” te gooien als gevolg van de ‘catastrofe’:

“Van koploper in nieuwe techniek met veelbelovende vooruitzichten, werd [Verhaag] door [de crash van de drukpers] letterlijk en figuurlijk stilgezet. Directie en medewerkers hebben zich vervolgens maximaal ingezet om deze klap te boven te komen. In afwachting van een definitieve oplossing werd er geïnvesteerd in een occasion 8-kleurenpers en hebben de medewerkers vervolgens non-stop geproduceerd om de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid aan de klanten te kunnen blijven garanderen.”

“De visie welke leidde tot het investeren in de meest geavanceerde drukpers van dit moment, wordt nu op een pijnlijke manier bevestigd: alleen drukkerijen met de beschikking over de snelste en meest efficiënte drukpersen kunnen zich staande houden in de grafische vechtmarkt van dit moment.”

“Afgelopen week is met een mogelijke investeerder gesproken over een oplossing. Helaas is deze op dit moment niet mogelijk. Aangezien er onvoldoende liquiditeit beschikbaar is om verantwoord inkopen te kunnen doen, worden er nu geen orders aangenomen, om te voorkomen dat deze niet kunnen worden uitgeleverd en opdrachtgevers teleurgesteld raken. Dit nieuws bracht vandaag grote verslagenheid bij het personeel teweeg.”

Volgens een betrokkene ketste deze week nog een mogelijke overname van het uit 1904 stammende Verhaag door een andere Nederlandse drukkerij af. Na een periode met verschuivingen in de top van het bedrijf – waarbij ook Siebrand Weesjes, voormalig directeur van drukkerij Tesink, het management zou zijn komen ondersteunen – dreigt nu een faillissement.

Het persbericht stelt vooralsnog: “De aandeelhouders hebben op korte termijn overleg over de ontstane situatie.”

Tien jaar geleden ging Verhaag al eens failliet. Erik Lammerink werd toen, tegen wil en dank, de nieuwe eigenaar van Het bedrijf, schrijft Tubantia: “Lammerink, ook eigenaar van het gelijknamige installatiebedrijf in Ootmarsum, deed tien jaar geleden installatiewerk voor de toenmalige directeur/aandeelhouder van Verhaag en kreeg de rekening niet betaald. Uiteindelijk werd hij eigenaar van het failliete bedrijf. De activiteiten droeg hij enkele jaren later over aan de huidige directeuren, maar Lammerink is dus nog eigenaar van pand en machines. ‘Met uitzondering van de Manroland-pers.'”

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.