Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

14 mei, 2019, 8:59 am | -

#Ophef. Over een tweet. En een verklaring.

[update 21 februari 2020]

KVGO-directeur Delcour stapt op: ‘Beter als ik mij terugtrek’

###

[update 22 mei 2019]

KVGO: “Vervelend, maar we kijken weer vooruit”

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van het KVGO op 21 mei in Hoofddorp besprak scheidend voorzitter Cees Verweij bij agendapunt 3 – ‘Ingekomen Stukken & Mededelingen’ – alsnog “het tweeten van onze nieuwe directeur”. Verweij noemde de tweet van Delcour “bijzonder ongelukkig geformuleerd” en “helemaal niet zo bedoeld”. Hij las ook de verklaring voor die eerder op de KVGO website werd gepubliceerd en waarin het KVGO zich distantieerde van de tweet.

Die verklaring is weliswaar weer van de site af, maar is volgens Verweij nog steeds van kracht. De zaak is met het bestuur en met Delcour besproken en kan volgens Verweij nu als “afgedaan” worden beschouwd: “Er is nu voldoende helderheid. Het is vervelend, maar we kijken weer vooruit.” Cees Verweij promoveerde agendapunt 9 – de ‘Rondvraag’ – ter plekke tot punt 4. De op de vergadering aanwezige leden stelden geen vragen.

Verweij benadrukte ook nog kort dat de geruchtmakende tweet van Delcour “van voor zijn indiensttreding bij het KVGO” was. Formeel is dat correct: de tweet is van 27 januari 2019 en Delcour begon op 1 februari als directeur bij het KVGO.

Maar zoals Delcour zelf op zijn website schrijft: “Ondanks dat formeel de eerste maand van 2019 vrij is, beginnen de activiteiten voor het KVGO al in januari. Geen probleem, want stilzitten zit niet in de aard van Miguel.” Zo liep hij zich bijvoorbeeld op 19 januari ook alvast warm voor zijn nieuwe functie tijdens de jaarlijkse Multicopy Conventie in Vianen. Op 25 januari verscheen bovendien op Printmedianieuws al een interview met Delcour onder de kop ‘Kennismaking met de nieuwe KVGO directeur‘, dat als volgt begint:

MENSEN – Nog even en hij zal dagelijks naar Schiphol-Rijk rijden. Vanaf daar start zijn nieuwe baan als directeur van het KVGO. Wie is Miguel Delcour? We maken in een ontspannen sfeer kennis met een veelzijdig man. Om ook maar iets over hem te weten te komen, hoef je niet lang te zoeken. Zijn openheid in de wijze waarop hij spreekt, is online al net zover doorgevoerd met een ‘overvolle’ eigen website, aanwezig op tal van social media kanalen…

_ _ _

[14 mei 2019]

#Ophef. Over een tweet. En een verklaring.

Een tweet kun je verwijderen. Een officiële verklaring erover ook. Voor het KVGO en haar nieuwe directeur leek de zaak afgedaan. Maar daarmee was het natuurlijk niet nooit gebeurd. Ik wilde weten: stond er eigenlijk werkelijk wat ik dacht dat er stond? En: #hoedan?

404 De pagina die je zoekt kan niet gevonden worden’ verschijnt begin mei op het scherm. Ik zoek op de KVGO website naar de ‘Verklaring’ die daar een paar weken eerder, op 17 april, werd gepubliceerd.

De tekst, uit naam van voorzitter Cees Verweij, is online uiteraard nog wel degelijk te traceren:

“Het KVGO distantieert zich van de uitspraken van de heer Delcour die hij op persoonlijke titel heeft verstuurd op twitter aangaande de heer Wilders. Dit past op geen enkele wijze bij ons KVGO. Wij betreuren dat dit is gebeurd en het zal duidelijk zijn dat dit niet meer mag en kan voorkomen.”

Maar de ‘Verklaring’ is verwijderd. Hij blijkt ook niet aan alle KVGO-leden gemaild, zoals dat met andere berichten op de KVGO-website wel gebeurt.

De gewraakte tweet van Miguel Delcour, de nieuwe directeur van het KVGO die zich sinds begin dit jaar warmloopt als opvolger van Fons Bakkes, is door hemzelf dan al verwijderd. Ook PrintMatters, de website met ‘Alles over visuele communicatie’ die op 18 april over de commotie bericht, besluit “de eerder vandaag wel geplaatste tweet te verwijderen en niet meer te plaatsen, om te voorkomen dat de uitspraak in die tweet de zender verder persoonlijk beschadigt”.

De zaak lijkt daarmee, in de aanloop naar het afscheid op 21 mei van Cees Verweij na 10 jaar KVGO-voorzitterschap, uit het zicht verdwenen en kennelijk afgedaan.

Ik kreeg de bewuste tweet, die Miguel Delcour op 27 januari van dit jaar plaatste, eind maart al eens onder ogen – en begreep er niets van. De onbesuisde tekst leek politicus Geert Wilders het ergste toe te wensen, maar was tegelijkertijd verwarrend en onsamenhangend. Stond hier werkelijk wat ik dacht dat er stond?

Ik was vast van plan uit te gaan zoeken of dat het geval was – en kon me dat eerlijk gezegd niet voorstellen – maar zover komt het niet. Want op 16 april vraagt branchekenner en -adviseur Hans Schoolenberg zich op Twitter hardop af: “Kijk een tweet van de directeur van het Koninklijk @KVGOnl. Waarom trekt die hufter zich niet terug of waarom wordt hij niet geschorst?

Aanvankelijk blijft het daarna online even stil vanuit het KVGO en Delcour, maar reacties vanuit de branche – waaronder de dreiging het lidmaatschap op te zeggen – dwingen Verweij een dag later toch met een ‘Verklaring’ te komen, waarin hij stelt dat het KVGO zich distantieert van de tweet van Delcour. In die (nu dus alweer verdwenen) verklaring komt Delcour zelf opvallend genoeg helemaal niet aan het woord. Die biedt aan KVGO-medewerkers intern persoonlijk zijn excuses aan en gaat op Twitter, gericht aan Schoolenberg, door het stof:

“Beste Hans e.a. Mijn oprechte en gemeende excuses over het bericht dat ik heb geplaatst. Ik herken mijzelf niet in de tekst als ik hem terug lees. Dat is overigens geen excuus, maar begrijp, dat zoals hij nu als losse quote rond gaat, dat het nóg erger is dan het al is. >2

Graag wil ik wel een ding heel helder stellen, het is hier nooit mijn bedoeling geweest om iemand iets te verwensen of te kwetsen. Sterker nog, de intentie van de tekst behelst het omgekeerde van wat het nu lijkt. >3

Ik trachtte juist de volkomen misselijkmakende berichtgeving richting de heer Wilders aan de kaak te stellen. Deze keer zat er een nare privé ervaring achter van deze vreselijke ziekte in mijn omgeving. Geen goedprater en geen excuus voor de hardheid van de tekst, >4

een blunder uit emotie. Mijn intentie was om juist het omgekeerde aan de kaak te stellen: de misplaatstheid van deze ziekte in deze context. Iemand dergelijke zaken toewensen zal je van mij nooit horen of lezen. >5

Nogmaals mijn oprechte excuses aan iedereen die ik hiermee heb gekwetst of geschaad. Ik schaam mij diep voor hoe het uiteindelijk op twitter staat en is overgekomen. Een wijze les, eens maar nooit weer. (De betreffende tweet is verwijderd.)”

‘Het omgekeerde van wat het nu lijkt’? Ook dan begrijp ik nog steeds niets van de tekst in de tweet. De begeleidende smileys in het oorspronkelijke bericht helpen evenmin. Welke ‘misselijkmakende berichtgeving richting de heer Wilders’ probeerde Delcour dan ‘aan de kaak te stellen’?

Drs. Ing. Miguel Delcour wordt in oktober 2008 lid van Twitter. Voor zover ik kan nagaan begint hij, als @mdelcour, vanaf januari 2009 actief berichten te plaatsen. Hij voert al snel het tempo op tot een vrijwel dagelijkse frequentie – in de tien jaar die sindsdien verstrijken loopt dat op tot inmiddels ruim 9.500 tweets. Die gaan regelmatig over werk, vaak over familie en af en toe over politiek – hij is in 2009 al actief bestuurslid van de VVD-afdeling Zoetermeer en wordt daar vanaf 2010 ook voorzitter van (en blijft dat tot begin 2016).

Wie meer wil weten over de zakelijke activiteiten van deze ondernemerszoon uit het grafische boekbindersgeslacht Delcour, of over zijn privéaangelegenheden, raad ik aan zijn website (www.delcour.nl) te bezoeken: hij gaat er daar uitvoerig op in. Ik ben in verband met zijn opzienbarende Wilders-tweet toch vooral benieuwd naar de politieke lading van zijn Twitter-gedrag.

Het Twitter-account van @mdelcour telt zo’n 495 volgers. Hij volgt zelf 193 anderen, en daarvan zijn ruim 60 accounts van politieke aard: veelal lokale en landelijke VVD-politici, maar bijvoorbeeld ook @emileroemer, @jesseklaver, @sybrandbuma, @mariannethieme ‏en @gertjansegers ‏staan op het lijstje. Ook @geertwilderspvv staat er op. En @realDonaldTrump.

Ik ga op zoek naar berichten van @mdelcour aan @geertwilderspvv. Dat zijn er volgens de geavanceerde Twitter-zoekmachine nog geen tien – de verwijderde tweet van 26 januari even niet meegerekend. In die berichten kan Wilders telkens op bijval van Delcour rekenen, al maakt de formulering ervan – misschien grappig bedoeld, of wellicht ironisch? – dat niet altijd direct duidelijk.

Een paar voorbeelden. Op 11 november 2017 tweet Wilders over een beroerd gespelde maar zeer beledigende tekst aan hem en zijn moeder. Delcour reageert met: ‘Ik wil je moeder wel eens zien, dat moet een bloed mooie vrouw zijn, zo veel ‘mensen’ die haar begeren… De combinatie oogbal met sla [een referentie aan de beledigende tekst, EB] lijkt mij persoonlijk niets, maar goed elke cultuur heeft z’n specialiteit’. Hij voegt er voor alle zekerheid nog wat hashtags aan toe: ‘#ziek #triest #volmetfouten #onterecht #geenpvver #maartochziek’.

Vijf dagen later publiceert Wilders een aan hem gerichte doodsbedreiging (‘Ik zal hem snipen’). Delcour deelt zijn verontwaardiging: ‘Dit kan toch niet? Een gepaneerde auto! #suf maar ondanks dat de PVV noet mijn partij is, hoop ik toch dat we (OM, politiek, wie dan ook) hier iets tegen gaat doen. Beetje minder mag wel zou ik zeggen. #dieptriest #weinigpassendvoordemocratie’.

Op 19 april 2018 stuurt Wilders, onder het kopje ‘Fanmail’, een in gebrekkig Nederlands gestelde bedreiging aan zijn adres rond op Twitter. Delcour steekt hem een hart onder de riem: ‘De inburgeringstoets (taaltoets) is nog niet zwaar genoeg… #triest’.

Totaal gestoord. #knettergek’ maakt Wilders zich op 22 oktober 2018 boos. Hij reageert daarmee op een bericht in De Telegraaf met de kop ‘Melk drinken is racisme’. De krant schrijft dat ‘volgens PETA, de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld, het drinken van melk een teken van ‘blanke overheersing’ is’. Het ontgaat Wilders geheel dat PETA er op heeft willen wijzen dat het drinken van (een glas) melk in extreemrechtse kringen wel als symbool voor blanke suprematie wordt gebruikt. PETA noemt dat een onzinnige gedachte en verbindt daar, een dierenrechtenorganisatie waardig, vervolgens een pleidooi voor plantaardige melk-alternatieven aan. Maar ook Delcour heeft kennelijk al wel genoeg aan de Telegraaf-kop en beantwoordt de Wilders-tweet met: ‘Nog even en de zon is voorbehouden aan de pigmentvollen. #sorry #weinigpigment’.

Dan komen we aan bij de omstreden tweet van @mdelcour van 27 januari, waarvan het KVGO zich op 17 april na de alsnog ontstane ophef distantieert.

Die tweet was een reactie op een bericht van De Dagelijkse Standaard, een Nederlands rechts-conservatief weblog. Met het motto ‘Nieuws & Opinie, No-Nonsense en Betrouwbaar’ publiceert het ook op Twitter onder de naam @DDstandaard. Op 26 januari plaats het weblog deze tweet: “VIDEO! Wilders bedreigd door knettergekkie Sait Cinar: ‘Ze gaan je dood maken!’” Het bijbehorende bericht op de site verwijst naar een video die op 25 januari op YouTube is geplaatst (maar daar overigens ook in 2014 al eens werd gepubliceerd). Daarin wordt, onder het talloze malen herhaalde woord ‘kanker’, onder andere met de dood gedreigd aan het adres van Geert Wilders en: ‘Ze gaan je neuken in je kanker-kont’.

De video, die op YouTube wordt begeleid door de waarschuwing ‘Deze video is mogelijk ongeschikt voor sommige gebruikers’, is inmiddels zo’n 15.000 keer bekeken en kan zowel op YouTube als op Twitter rekenen op vrijwel uitsluitend negatieve reacties. Daarin wordt regelmatig opgeroepen tot strafvervolging vanwege bedreiging, en de maker van de bizarre video kan tevens zelf op nogal wat (ziekte)verwensingen rekenen. Ook @mdelcour besluit een duit in het zakje te doen. Hij pakt op 27 januari om 08:53 zijn iPhone en tikt: ‘Je zou bijna denken: “Toch jammer dat kanker niet sexueel overdraagbaar is, Wilders zou zich blij laten nemen…” ’.

Tussen alle andere reacties valt zijn merkwaardige bericht op dat moment waarschijnlijk nauwelijks op. Drie maanden later doet deze door Delcour nu zelfbenoemde ‘blunder uit emotie’ dat alsnog.

Miguel Delcour schrijft op zijn eigen ‘infosite’ onder andere dat hij over ‘(flauwe) humor’ beschikt.

Dat is gebleken.

Ook zegt hij ‘als high-context persoon’ wel altijd ‘even de context van een vraag of probleem te willen weten voor hij met een oplossing komt’.

Daar getuigen zijn tweets in ieder geval niet van.

_ _ _

Dit artikel is gemaakt door De Grafische Vakpers, een nieuw journalistiek initiatief van de grafisch gespecialiseerde publicisten Alex Kunst en Ed Boogaard

Het KVGO en de heer Delcour maakten geen gebruik van de geboden mogelijkheid voor publicatie op dit artikel te reageren.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.