Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

8 mei, 2019, 3:55 pm | -

Moderna beoogde doorstart 'afgeslankt' Roto Smeets Weert

Drukkerij Moderna Printing in het Belgische Paal-Beringen – op iets meer dan 50 kilometer van Weert – was de afgelopen weken in gesprek over een mogelijke doorstart van Roto Smeets Weert. Eric Bongaerts, directeur van Moderna Printing, bevestigt aan [EBb] de contacten: “Ja, het klopt dat we interesse hadden in een afgeslankte versie van Roto Smeets Weert. Maar dit is onder de tijdsdruk die er was niet gelukt.” Hij voegt daaraan toe: “Wij spreken op dit ogenblik nog met de curator over mogelijkheden maar daar kan ik nog geen details van geven.”

Roto Smeets Weert werd op 18 april failliet verklaard, net als de twee andere Nederlandse Roto Smeets-drukkerijen van de Circle Media Group in Deventer en Doetinchem. Een dag later wordt duidelijk dat de curator met verschillende overnamekandidaten praat. Die gesprekken gaan in ieder geval ook over een doorstart van de vellen- en rotatieoffsetdrukkerij Senefelder Misset in Doetinchem: investeerder Shatho Beheer laat weten graag verder te willen met “dit prachtige bedrijf”. De gesprekken met de curator en vertegenwoordigers van de Rabobank hebben op dat moment echter “vooralsnog niet tot overeenstemming geleid”.

Een week later is dat wel het geval. Bij navraag zegt de nieuwe eigenaar onder andere ook de 72-pagina rotatiepers van Roto Smeets Weert te hebben overgenomen met het plan deze naar Doetinchem te verplaatsen. Als opnieuw een week later, op 3 mei, bekend wordt dat Weert op 31 mei de deuren definitief zal sluiten, zegt de locatiemanager dat Shatho ‘alle bezittingen van Roto Smeets in Weert heeft overgenomen – zoals de persen – met uitzondering van het bedrijfspand’.

Moderna Printing investeert 18 miljoen in uitbreiding

48-pagina pers bij Moderna Printing

48-pagina pers bij Moderna Printing

De doorstartplannen van Moderna Printing – een alternatief waarvan ook medewerkers in Weert op de hoogte waren – beoogden volgens directeur Eric Bongaerts ‘een afgeslankte versie van Roto Smeets Weert’. De Belgische drukkerij heeft dan juist eind februari bekend gemaakt te investeren in een nieuwe 80 pagina-pers. Vanwege de installatie, gepland in het voorjaar van 2020, van deze Manroland Lithoman IV – zo’n 50 meter lang en 8 meter breed – wordt op de locatie in Paal-Beringen ook een nieuwe opslagruimte van 2.800 m² gebouwd. “Over de aanschaf van twee gerobotiseerde plaatlijnen voor het nieuwe 80-pagina formaat en een prepress workflow wordt binnenkort beslist”, schrijft vakblad Grafisch Nieuws: “Alles samen gaat het om een investering van 18 miljoen euro“. Moderna Printing beschikt op dit moment al over 16-, 32- en 48-pagina rotatiepersen en een 70×100 vellenpers. Bongaerts zei in het persbericht over de investering: “Als ik alles in rekening breng, vergroten we onze capaciteit met 38 procent.”

Bongaerts gaat nu niet in op de vraag of de investering in de nieuwe 80-pagina pers een rol speelde in zijn doorstartplannen voor Weert. Wel laat hij op 8 mei nog weten: “Wel kunnen er een aantal mensen bij ons in Paal Beringen aan de slag.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.