Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

6 mei, 2019, 12:48 pm | -

Vakbonden 'woedend' op Circle Media Group

Vertegenwoordigers van Europese vakbonden, verenigd onder de UNI Europa Graphical-koepel, kwamen vorige week dinsdag in Brussel bijeen om de crisissituatie bij Circle Media Group (CMG) te bespreken. Ze zijn woedend over de gang van zaken.

[verslag i.s.m. Grafisch Nieuws]

De spanningen waren al flink opgelopen in Spanje en Finland, blijkt uit de gezamenlijke verklaring die op 1 mei, de Dag van de Arbeid, werd uitgegeven. In die landen lopen ‘moeizame discussies’ over achterstallige loonbetalingen:

“Het is verbijsterend dat een grote Europese multinational anno 2019 zijn medewerkers niet betaalt voor werk dat zij hebben verricht.”

Een vakbondsdelegatie had op vrijdag 29 maart in Amsterdam een ontmoeting met het management van CMG. Daar werd afgesproken dat het bedrijf de vakbonden zou informeren over verdere ontwikkelingen. Toch werd UNI Europa Graphical daarna volledig overvallen door de persberichten van CMG over de ontmanteling van de groep: op 9 april wordt bekend dat de CPI-groep, nog maar negen maanden na de overname ervan, alweer is verkocht; een week later wordt surseance van betaling aangevraagd voor de drie Nederlandse Roto Smeets-drukkerijen (al snel gevolgd door het faillissement ervan); en op 25 april kondigt CMG aan voor Oberndorfer Druckerei in Oostenrijk faillissement aan te vragen en bovendien haar drukkerijen in België (Corelio), Duitsland (J. Fink Druckerei en het eind vorig jaar nog ingelijfde Körner Druck) en Spanje af te stoten.

UNI Europa Graphical sloeg eind februari alarm over de situatie bij CMG. Op 26 februari werden onder andere poortacties bij Corelio in Epe-Mere gehouden. Gevreesd werd dat deze drukkerij, sinds vorig jaar onderdeel van CMG, gevaar liep hetzelfde lot te ondergaan als Helio Charleroi. Die diepdrukkerij ging begin dit jaar failliet. CMG noemde in een reactie destijds de argumenten van de bonden ‘ongegrond, niet onderbouwd en schadelijk voor onze bedrijven’. De vakbonden laten in hun verklaring van 1 mei nu weten dat de zorgen over de financiële situatie bij CMG en het gebrek aan transparantie alleen maar zijn gegroeid: “We winnen daarom juridisch advies en inzicht in.” Ze eisen op korte termijn een ontmoeting met het CMG-management om over de situatie te praten – “iets wat al had moeten gebeuren voordat de maatregelen bekend werden gemaakt”.

Situatie in Nederland

FNV-bestuurder Bernard van Iren nam via Skype deel aan het crisisberaad in Brussel. Een dag later, op 1 mei, is hij in Deventer bij Roto Smeets waar de persen ondanks het faillissement gewoon doordraaien. Hij noemt de stemming ‘bedrukt’: de mensen hebben al zes weken geen salaris ontvangen. Er vindt die dag een UWV-bespreking voor het personeel van het bedrijf plaats, schrijft dagblad De Stentor: “Volgens Van Iren heeft het UWV beloofd om binnen tweeënhalve week de salarissen alsnog uit te betalen“. Ook curator Houtman is bij die bijeenkomst, maar volgens Van Iren “laat die niets los over de mogelijke overnamekandidaten”. Toch zegt Van Iren tegen de krant dat er nog hoop is:

“Tegelijkertijd wil ik terughoudend zijn, want ik wil ook geen valse hoop bieden. Maar hoop doet leven”.

Een dag later wordt bekend dat de Roto Smeets-vestiging in Weert op 31 mei de deuren zal sluiten. Dat liet locatiemanager Laurens Veugelers aan dagblad De Limburger weten. Volgens Veugelers heeft investeerder Shatho Beheer, dat een week eerder Roto Smeets-drukkerij Senefelder Misset doorstart, alle bezittingen van Roto Smeets in Weert overgenomen – zoals de persen – met uitzondering van het bedrijfspand. Over de toekomst van Deventer is dan nog geen duidelijkheid, [update] maar op 7 mei maakt curator Houtman bekend dat hij er ondanks onderhandelingen met overnamekandidaten niet in is geslaagd Roto Smeets Deventer te redden. Dat betekent dat er nog eens 380 mensen hun baan verliezen. Zij ontvangen het bericht van het ‘plantteam’:

Beste collega’s,

Er is nieuws. En het is helaas geen goed nieuws.

Er is geen oplossing voor ons bedrijf gekomen. Dat betekent dat we niet kunnen doorstarten.

Dat is ontzettend verdrietig en het spijt ons dit jullie te moeten mededelen.

De curator komt jullie hierover persoonlijk informeren, vandaag, dinsdag 7 mei om 15.00, in de kantine.
Als je er behoefte aan hebt daarbij aanwezig te zijn, ben je welkom.

Dagblad De Stentor legt de eerste reacties van de medewerkers vast op video:

“Denkt u nog weer aan de bak te komen?”
‘In dit? Nee. Dat is er gewoon niet meer.’
“Het vak sterft uit?”
‘Dat is nu uitgestorven, ja.’

KVGO: gevolgen nog niet duidelijk

Met de faillissementen en het uiteenvallen van de Roto Smeets Group gaat de grootste grafische speler van Nederland ten onder, terwijl met de ontmanteling van Circle Media Group een van de grootste Europese spelers van het toneel verdwijnt. [EBb] vroeg branchevereniging KVGO naar de impact die dat zal hebben op de branche in Nederland en Europa. De woordvoerder laat weten:

“Het zal ook gevolgen hebben voor andere bedrijven, vooral leveranciers en afnemers hebben er last van. Over hoe het in Europees verband is kunnen we niet inschatten. Wellicht kan Intergraf [de Europese grafische koepelorganisatie waarvan KVGO-voorzitter Cees Verweij president is – [EBb] ] je daar duidelijkheid over verschaffen.”

[update 07-05-2019] Intergraf laat desgevraagd aan [EBb] weten: “As this is a sensitive topic and Intergraf is a neutral association, we do not have any comments on the developments at CMG.

Ook de eventuele gevolgen voor het KVGO zelf – vanwege wegvallende of tegenvallende contributie-inkomsten – zijn nog niet helder: “Uiteraard heeft het effect, maar hoe en in welke vorm is nu nog niet duidelijk.”

Corelio: ‘Wij zijn er vandaag en we zullen er morgen zijn’

Geert Van Nieuwenborgh, commercieel directeur bij de Belgische drukkerij Corelio Printing die nu door CMG weer wordt afgestoten, laat ondertussen op LinkedIn weten optimistisch te zijn:

“De afgelopen weken waren turbulent in drukkerijwereld. Vooral in Nederland. De drie bedrijven van de Roto Smeets Groep gingen failliet. Bij Corelio Printing gaan onze gedachten in de eerste plaats naar de mensen van de betrokken bedrijven en de klanten en leveranciers van deze bedrijven. Voor alle duidelijkheid… Corelio Printing opereert in een sector die door een transformatie gaat. Maar de resultaten van onze drukkerij zijn nog steeds positief. Het eerste trimester draaiden wij een positieve Ebitda. Wij weten wel dat wij ons moeten aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden. En er komt een nieuwe aandeelhouder. De komende tijd moet daar duidelijkheid over komen. Wij zijn er vandaag en we zullen er morgen zijn.”

 

 

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.