Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

19 april, 2019, 8:24 pm | -

Mogelijke doorstart voor Roto Smeets-onderdelen

[update 07-05-2019]

Ook Roto Smeets Deventer definitief dicht

Curator Houtman is er ondanks onderhandelingen met overnamekandidaten niet in geslaagd Roto Smeets Deventer te redden. Dat betekent dat er, na de eerder aangekondigde sluiting van de drukkerij in Weert per 31 mei, nu nog eens 380 mensen hun baan verliezen. Vandaag ontvingen zij bericht van het ‘plantteam’:

Beste collega’s,

Er is nieuws. En het is helaas geen goed nieuws.

Er is geen oplossing voor ons bedrijf gekomen. Dat betekent dat we niet kunnen doorstarten.

Dat is ontzettend verdrietig en het spijt ons dit jullie te moeten mededelen.

De curator komt jullie hierover persoonlijk informeren, vandaag, dinsdag 7 mei om 15.00, in de kantine.
Als je er behoefte aan hebt daarbij aanwezig te zijn, ben je welkom.

Dagblad De Stentor legt de eerste reacties van de medewerkers vast op video:

“Denkt u nog weer aan de bak te komen?”
‘In dit? Nee. Dat is er gewoon niet meer.’
“Het vak sterft uit?”
‘Dat is nu uitgestorven, ja.’

[update 09-08-2019] Ook Marc Mertens, hoofd ordermanagement in Deventer, moet na 39 jaar op zoek naar ander werk. Hij stuurde op 8 mei een open brief aan de media waarin hij het gepassioneerd opneemt voor het vakmanschap en de loyaliteit van al zijn collega’s: “Werknemers worden in het huidige bedrijfsklimaat vooral als boekhouditems gezien. FTe’s, kosten. Terwijl zij juist een enorme toegevoegde waarde vertegenwoordigen.” Ook vraagt hij zich hardop af ‘hoe zo’n van oorsprong sterk Europees merk als Roto Smeets in de afgelopen twee jaar in deze situatie terecht is gekomen, met een faillissement als gevolg’:

“Natuurlijk speelt de markt daarin een rol, net zoals de stijgende papierprijzen. Maar dan wel in een combinatie van een veel te grote broek en een te grote afstand van het topmanagement van ons moederbedrijf Circle Media Group. Welke andere belangen daar aan ten grondslag liggen? Dat is misschien in een later stadium aan een ander om te beoordelen. Het is zinloos om daar nu je energie in te steken. Het enige wat ik daar nu over kwijt wil is, dat als je boter op je hoofd hebt, je niet in de zon moet gaan lopen. Wat resteert en belangrijker is, zijn de grote persoonlijke gevolgen, die we bij hier bij ons maar ook bij alle bedrijven van CMG in heel Europa zien. In- en intriest.”

***

[update 03-05-2019]

‘Roto Smeets Weert sluit per 31 mei’, lot Deventer nog onzeker

Na 190 jaar drukkerijgeschiedenis sluit Roto Smeets in Weert voorgoed zijn bedrijfspoorten. Op 31 mei worden de persen stopgezet en verliezen 125 werknemers hun baan. Dit laat locatiemanager Laurens Veugelers aan dagblad De Limburger weten. Volgens Veugelers heeft Shatho Beheer alle bezittingen van Roto Smeets in Weert overgenomen – zoals de persen – met uitzondering van het bedrijfspand. (…)

[update 8 mei 2019]: De Belgische drukkerij Moderna Printing beoogde de doorstart van een ‘afgeslankt Roto Smeets Weert’: “Maar dit is onder de tijdsdruk die er was niet gelukt.

Of er nog een doorstart inzit voor de drukkerij in Deventer is nog niet duidelijk. Vakbondsbestuurder Bernard van Iren zei donderdag in De Stentor te hopen nog deze week daar meer over te vernemen: “Er is nog hoop. Tegelijkertijd wil ik terughoudend zijn, want ik wil ook geen valse hoop bieden. Maar hoop doet leven.Zowel curator Coen Houtman als de vakbond waren op 1 mei bij een UWV-bespreking voor het personeel van het bedrijf. De persen draaien er nog altijd, maar de stemming was bedrukt, meldt Van Iren aan [EBb]: ‘De mensen hebben al zes weken geen salaris ontvangen’.

Begin dit jaar werd nog deze bedrijfsfilm over de diepdrukkerij in Deventer vervaardigd:

***

[update 26-04-2019]

Senefelder Misset start door onder Shatho; Weert dicht?

Shatho Beheer bereikte op 25 april overeenstemming met de curator van Roto Smeets over een doorstart van Senefelder Misset: “De komende periode wordt er vormgegeven aan de nieuwe organisatie. Naar verwachting zal deze plaats bieden voor 160 tot 180 FTE.” Op het moment van het faillissement werkten er 280 mensen bij de vellen- en rotatieoffsetdrukkerij in Doetinchem.

Roto Smeets-veteraan Ronald van Rossum, in 2003 begonnen bij Roto Smeets Utrecht en van 2012 tot 2014 directeur van Senefelder Misset, is door Shatho gevraagd of hij ‘een rol wil spelen’ in de doorstart. Het bedrijf gaat onder de nieuwe eigenaar, die onder andere drukkerij Habo DaCosta in haar portefeuille heeft en ook participeert in onder meer Printforce en Gigaprint, als zelfstandige organisatie opereren.

“Alleen Senefelder Misset wordt nu overgenomen”, zegt curator Houtman vandaag in De Gelderlander. “Wat er met de andere twee bedrijven gebeurt, wordt volgende week duidelijk“.

[update 26-04-2019] Thom Ringsma van Shatho Beheer reageerde vrijdagavond nog niet op vragen van [EBb] over eventueel bij de Senefelder Misset-doorstart betrokken activiteiten van Roto Smeets Weert. Die zouden dan mogelijk naar Doetinchem worden verplaatst. Volgens de lokale nieuwssites 1Limburg en  WeertDeGekste zou dit scenario zelfs al definitief zijn:

“De curator heeft de bedrijfsactiviteiten van Roto Smeets Weert en die van zusterorganisatie Senefelder Misset in Doetinchem verkocht aan Shatho Beheer. (…) Gisteren werd overeenstemming bereikt met de investeerder over de overname van de bedrijfsonderdelen. Echter heeft de nieuwe organisatie besloten om alle activiteiten in Doetinchem te concentreren. Dit betekent dat op korte termijn de vestiging van Roto Smeets Weert definitief gaat sluiten.”

[update 27-04-2019] Op zaterdag 27 april bevestigt Thom Ringsma aan [EBb]:

“Wij hebben bij deze transactie ook oa. de 72 pagina pers van rsw [Roto Smeets Weert] overgenomen en zijn van plan deze te herplaatsen naar Doetinchem om de propositie naar de markt nog klantvriendelijker te maken. Wij zijn na een – korte – periode van intensief onderzoek tot de conclusie gekomen dat wij geen continuiteitsperspectief kunnen bieden aan rsd [Roto Smeets Deventer] – het is de realiteit van de technologische ontwikkeling en de verdere segmentatie van de markt.”
“Voor nu zijn wij ronduit blij met de mooie merken Habo DaCosta en Senefelder Misset. Tegelijk denken wij dat deze beide merken zich verder vanuit hun kracht kunnen focussen op hun specifieke markt en daarmee klanttevredenheid kunnen optimaliseren. Wij hebben de overtuiging dat deze bedrijven zelfstandig hun bestaansrecht kunnen realiseren in de tijdschriftenbranche.

Senefelder Misset bedrijfsfilm (februari 2019)

***

[update 25-04-2019] In De Stentor zegt FNV-bestuurder Bernard van Iren te hopen dat “er deze week witte rook komt over de overname van de drie drukkerijen die vallen onder Roto Smeets. (…) Dit proces moet ook niet te lang duren, want dan gaan er klanten lopen. Tot dusverre is dat gelukkig vrijwel niet gebeurd.” Volgens Van Iren is curator Coen Houtman met meerdere overnamekandidaten in gesprek: “Maar concreet weet ik niets. Ik weet bijvoorbeeld niet of het over de mogelijke overname van één, twee of alle drie bedrijven gaat.”

***

[19-04-2019]

Mogelijke doorstart voor Roto Smeets-onderdelen

Anne Ringsma zou graag de activa van met name Senefelder Misset overnemen “om daarmee een doorstart van dit prachtige bedrijf mogelijk te maken”. De gesprekken met de curator en vertegenwoordigers van de Rabobank hebben echter “vooralsnog niet tot overeenstemming geleid”, laat hij [EBb] vrijdagmiddag weten.

Al bij de aanvraag van het faillissement op woensdag voor de drie Nederlandse Roto Smeets drukkerijen, volgend op de vrijdag verzochte surseance van betaling, was er sprake van een mogelijke doorstart. “Wij zullen er met de curator alles aan doen om de gefailleerde drukkerijen door te starten“, liet CEO Joost de Haas in een persbericht weten. “(…) Er wordt inderdaad druk gewerkt aan een overname en doorstart. Hiervoor zijn we momenteel met meerdere partijen in gesprek en we drukken vooralsnog gewoon door”, berichtte bijvoorbeeld ook John Sonnemans, voorzitter van de ondernemingsraad van Roto Smeets Weert, op LinkedIn.

Dat de persen ook doordraaien na het op donderdag 18 april door de rechtbank van Amsterdam uitgesproken faillissement van zowel Roto Smeets Deventer als Roto Smeets Weert en Senefelder Misset, kan niet verhinderen dat uitgeverijen die hun bladen bij deze drukkerijen laten vervaardigen op zoek gaan naar alternatieven. Sanoma bijvoorbeeld laat [EBb] op 16 april weten: “De verschijning van onze tijdschriften komt niet in gevaar. Zoals ook in de berichtgeving van Circle Media Group is te lezen wordt er gewoon geproduceerd”, maar voegt daar een dag later op Nu.nl aan toe dat “de bladen blijven verschijnen, ook als de drukkerij definitief sluit”.

‘Uitgevers vertrekken’

Op dat moment trekt Erwin van Luit, CEO van New Skool Media dat onder andere Elsevier Weekblad uitgeeft, al zijn conclusies. Hij noemt [in een bericht aan medewerkers] het faillissement van Roto Smeets ‘niet geheel onverwacht‘ en heeft daarom alternatieve scenario’s ontwikkeld: “We hebben besloten om een eventuele doorstart met alle daarbij horende risico’s niet af te wachten, temeer omdat we in staat zijn om alle activiteiten tegen dezelfde voorwaarden onder te brengen bij een andere partij. Vanaf komende week zullen [Elsevier Weekblad, BeleggersBelangen en Columbus Magazine] in ieder geval tot het eind van dit jaar gedrukt en geseald worden bij Habo DaCosta in Vianen. We kennen deze drukkerij goed omdat ze in het verleden reeds voor ons gewerkt hebben.”

New Skool Media staat daarin niet alleen, blijkt op navraag van [EBb] bij Habo Dacosta. Directeur Thom Ringsma laat weten: “Naast de drie titels van New Skool zijn er meerdere uitgevers die hun producties reeds verplaatst hebben.”

Steun en commitment van klanten: ‘We produceren volgende week nog gewoon door’

[update 23-04-2019] Op LinkedIn benadrukt John Sonnemans (voorzitter van de ondernemingsraad van Roto Smeets Weert) in reactie : “In tegenstelling tot wat het artikel lijkt te suggereren geven de meeste klanten ons nog hun volledige steun en commitment, en produceren we volgende week nog gewoon door. Dit geldt ook voor de gesprekken met meerdere geïnteresseerde partijen, die in het paasweekend doorlopen. Dit moet gaan lukken!” omende week is productie veilig gesteld door de banken, daar is speciaal krediet voor vrijgemaakt, zouden ze niet doen als ze er geen heil meer in zagen. Dus wij werken keihard door om zoals altijd onze klanten te bedienen en houden volop moed op een doorstart.”

Overnamekandidaat

Thom Ringsma blijkt bovendien als een van de kandidaten betrokken bij een mogelijke doorstart van Senefelder Misset. Gevraagd door [EBb] naar interesse in of betrokkenheid bij zo’n plan stelt namelijk Anne Ringsma:

“Mijn zoon Thom, zijn collega Vincent Opschoor en ik hebben gisteren samen met twee experts op het gebied van insolventierecht diverse gesprekken gevoerd met de curator en vertegenwoordigers van de Rabobank met als doel de overname van de activa van met name Senefelder Misset om daarmee een doorstart van dit prachtige bedrijf mogelijk te maken. Deze gesprekken hebben vooralsnog niet tot overeenstemming geleid.”

Anne Ringsma is adviseur van Shatho Beheer, een Rotterdamse ‘informal investor’ waarvan de dagelijkse leiding in handen is van Vincent Opschoor en Thom Ringsma. De grafische industrie kent Anne Ringsma vooral als langjarige CEO van PlantijnCasparie en vervolgens nog, in 1999, als CEO van Roto Smeets – het bedrijf dat nu een uitweg zoekt uit het bankroet.

[update 26-04-2019] Shatho Beheer participeert onder meer ook in Printforce en Gigaprint. En het nam begin maart nog de magazines, waaronder titels als Filosofie Magazine, Historisch Nieuwsblad, Maarten! en New Scientist, van Veen Media over. In december 2017 redde Shatho al het Nijmeegse F&L Media van de ondergang, schreef vakblad Adformatie:

Directeur Vincent Opschoor (Shatho) zegt dat F&L Media inmiddels weer een renderende uitgever is en wil datzelfde doen met de titels van Veen Media. ‘We geloven niet alleen om het uitgeven van de bladen, maar ook om de zaken eromheen als content, evenementen en online.’

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.