Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

1 maart, 2019, 11:17 am | -

Vakbonden verontrust over financiële situatie Circle Media Group

[update 15-03-2019] Circle Media Group maakt bekend haar Finse diepdrukkerij Helprint te verkopen aan ‘Printers Group’, een pas opgerichte private equity partij “met als doel om de print-sector in de Scandinavische/Nordics regio te consolideren”. Meer over deze ontwikkeling onderaan onderstaand artikel.

***

[01-03-2019] Als er niet wordt ingegrepen op het gedrag van de Circle Media Group (CMG), zal de sluiting van Helio Charleroi niet de laatste zijn. De Europese grafische vakbonden vrezen dat Corelio in Erpe-Mere (B), vorig jaar door CMG ingelijfd, wel eens een volgend slachtoffer zou kunnen zijn. Ook in Spanje en het VK loopt de spanning op. CMG noemt in een reactie de argumenten van de bonden ‘ongegrond, niet onderbouwd en schadelijk voor onze bedrijven’.

Vakblad Grafisch Nieuws en [EBb] volgen de ontwikkelingen.

Spoedoverleg UNI Graphical

Spoedoverleg UNI Graphical

De vakbonden kwamen op 25 februari in Brussel bijeen voor spoedoverleg over de situatie bij de grafische groep die ruim 5.000 medewerkers telt in 10 Europese landen. Ze stellen dat de lijst van klachten [pdf] over CMG lang is: late uitbetalingen van loon, banenverlies, onbetaalde leveranciers van papier en inkt, en stopgezette bankrekeningen. De schuldenlast van het bedrijf zou bovendien kunnen leiden tot nog meer faillissementen dan alleen Helio Charleroi, menen de bonden.

Vanwege de ‘totale ondoorzichtigheid van de geldstromen en de financiële situatie bij CMG bedrijven en CMG zelf’ hebben de werknemersorganisaties nu besloten officieel hun beklag te doen bij de Europese en nationale autoriteiten. Ze hopen alle betrokken partijen te mobiliseren om ‘een ramp zoals die de medewerkers in Charleroi trof’ te voorkomen.

Poortactie bij Corelio

Afgelopen dinsdag 26 februari voerden de vakbonden actie aan de poort bij Corelio om de werknemers daar in te lichten over de situatie. Leen Van Lierde, van de liberale vakbond, vertelde op TV Oost te vrezen dat er in Erpe-Mere een faillissement wordt uitgelokt door CMG: “Grote zorg zit erin dat ze het systeem gaan toepassen dat ze onlangs ook in Helio Charleroi hebben toegepast.”

Poortactie bij Corelio (klik voor videoverslag TV Oost)

TV Oost meldde later die dag dat de ondernemingsraad bij Corelio volgens de bonden ‘bitter weinig‘ had opgeleverd: “Wel werd beloofd dat de lonen van maart en april tijdig zullen uitbetaald worden. Maar over de toekomst van het bedrijf kregen de vakbonden geen garanties. Mogelijk zal het bedrijf de weekendploegen schrappen om zo kosten te besparen.”

Corelio werd precies een jaar geleden overgenomen door CMG. “In mei werd in het kader van een herstructurering de intentie van 26 ontslagen aangekondigd wegens een te hoge loonkost. Dat plan werd begraven, naar we vermoeden, wegens een tekort aan liquide middelen om het sociaal plan te begeleiden”, meent Erwin Callebaut van BBTK in een verslag van de Corelio-poortactie door Het Laatste Nieuws.

Achterstallige lonen in Spanje

Altair Impresia

Altair Impresia

De Spaanse vakbond CCOO stapt volgens berichten in de lokale pers, waaronder La Cerca, maandag naar de rechter om achterstallige loonbetalingen aanhangig te maken. Een vakbondsvertegenwoordiger stelt dat inkt- en papierleveranciers zijn gestopt de CMG-bedrijven in Seseña – samen een van de grootste drukkerijen van Spanje – te bevoorraden vanwege openstaande rekeningen. Tot nu toe zijn er slechts ‘symbolische werkonderbrekingen‘ geweest om te protesteren, omdat ze de situatie niet willen verergeren: “Maar we maken ons vooral zorgen omdat de bedrijven misschien, net als in Charleroi, van de ene op de andere dag de deuren sluiten.” CMG telt ook nog drie productiebedrijven in Barcelona.

Onrust bij CPI

Ondertussen is er al langer onrust bij CPI Williams Clowes in Suffolk (VK), onderdeel van CPI dat in juli 2018 door CMG werd overgenomen. De werknemers legden er al driemaal – in november, december en januari – voor 24 uur het werk neer om te protesteren tegen de daar door het bedrijf voorgenomen loonbevriezing voor twee jaar. Volgens vakbond Unite hebben de medewerkers de afgelopen 14 jaar slechts tweemaal een loonsverhoging gekregen. Nieuwe stakingen dreigen als er geen beter voorstel komt.

Europese medezeggenschapsraad

In een toelichting aan Grafisch Nieuws schrijft Nicola Konstantinou, voorzitter van de Europese koepelorganisatie UNI Graphical & Packaging, dat hij al op 17 januari per brief bij de directie van CMG heeft aangedrongen op het in ere herstellen van de Europese medezeggenschapsraad, zoals die bij het vroegere Circle Printers wel bestond maar werd beëindigd toen de Franse activiteiten werden verkocht. “Tot op heden heb ik daar geen antwoord op ontvangen.”

CMG: “Ongegronde beschuldigingen”

In een reactie [pdf] op het beklag van de vakbonden, erkent CMG dat sommige genomen maatregelen pijnlijk zijn – maar ‘niet ingrijpen is geen optie’: “Zoals bij de vakbonden bekend maakt de gehele Europese grafische industrie al lange tijd moeilijke marktomstandigheden door.”

Het bedrijf stelt dat het als onderneming “altijd de wet heeft nageleefd”:

[We hebben] “voldaan aan onze meldings- en rapportageverplichtingen, hebben onze activiteiten waar mogelijk gefinancierd en zijn de verplichtingen naar onze medewerkers nagekomen. Daar waar capaciteitsvermindering en ontslagen onvermijdelijk waren, hebben we altijd op een verantwoorde manier gehandeld volgens lokale wetten en regels. De ongegronde beschuldigingen van deze vakbonden kunnen echter onze bedrijfsvoering, de relaties met onze stakeholders en de banen van onze werknemers onder de huidige moeilijke marktomstandigheden in de grafische industrie verder in gevaar brengen.”

Op haar website gaat CMG ook in op het verwijt van de bonden over de ‘totale ondoorzichtigheid van de geldstromen en de financiële situatie bij CMG’:

“Though we cannot disclose details for competitive reasons, we can confirm that no cash from operating companies was used for our recent acquisitions, contrary to what the unions claim.

In addition, it is also important to know that the Group operates within strict divisional boundaries, whereby each (geographical) division is responsible for its own cash management and financing, and needs to stay healthy or restructure within the resources available.

We understand that the insolvency of Helio Charleroi and the dismissal of employees have created grief for the employees involved and anxiety in other companies. But Helio was supported by the Group over the past years with several millions of funding to cover its losses. Unfortunately, we were not able to keep operating this production location. Belgian labour laws made any other solution than insolvency unachievable.”

[update 01-03-2019] “We delen met de vakbonden dezelfde zorgen over de toekomst van de grafische industrie en rekenen daarom op het begrip en de bereidheid van de vakbonden om hierover een dialoog aan te gaan‘, schreef CMG in haar reactie van 26 februari. De vakbonden hebben daar op 28 februari per brief op gereageerd:

“UNI Europa Graphical&Packaging en haar leden staan altijd open voor een constructieve en vruchtbare dialoog. UNI Europa Graphical&Packaging is er ook van overtuigd dat alleen met een transparante dialoog beide partijen misverstanden kunnen voorkomen en aan wederzijds respect en vertrouwen kunnen bouwen.”

Ze benadrukken dat het organiseren van een eerste bijeenkomst “een urgente zaak” is.

***

Helprint – Finland

[update 15-03-2019] Op 15 maart maakt Circle Media Group bekend de Finse diepdrukkerij Helprint te verkopen aan Printers Group Oy. Volgens het persbericht ziet CMG weliswaar de noodzaak voor Helprint zich verder te ontwikkelen in de regio, maar tegelijkertijd betreft het geen ‘geografische kern-regio’ voor CMG. De in Helsinki gevestigde Printers Group daarentegen zou juist een duidelijke strategie hebben waarbij de overname van Helprint het begin vormt van een consolidatie van de Nordic-regio.

Over de Printers Group Oy blijkt nadere informatie onvindbaar: ook een geraadpleegde Finse collega-vakjournalist kent het bedrijf niet. Navraag bij CMG maakt duidelijk dat het  “een pas opgerichte private equity partij is met als doel om de print-sector in de Scandinavische/Nordics regio te consolideren”. Het is volgens CMG echter “aan hen om daar meer over mee te delen”. De aangewezen contactpersoon daarvoor lijkt Panu Torniainen, in het persbericht aangeduid als ‘advisor to Printers Group’. Hij reageerde vrijdagmiddag echter nog niet op vragen van [EBb] over de achtergrond en strategie van het bedrijf.

Torniainen is een oudgediende bij Helprint: hij werkt er al sinds 1992. Na verschillende functies wordt hij er in 2012 benoemd tot ‘Plant Manager’. In februari 2016 klimt hij binnen CMG op tot Managing Director van de diepdruklocaties Helio Charleroi in België en Helprint in Finland. Helio ging begin dit jaar failliet en enkele weken later sloegen de Europese vakbonden alarm over de financiële situatie bij CMG. Op de vraag van [EBb] of deze vakbondsactie invloed heeft gehad op het verkoopproces van Helprint in Finland gaat de woordvoerder van CMG niet in.

Helprint noemt zichzelf de grootste diepdrukkerij van Scandinavië en ‘specialist in de snelle, kosteneffectieve en hoog-kwalitatieve productie van hoge oplages tussen de 100.000 en miljoenen exemplaren’. Het bedrijf was in 2008 onderdeel van multinational Quebecor World die, in financieel zwaar weer geraakt, haar Europese divisie QWE verkocht aan het Nederlandse Circle Printers. Het Finse Helprint vormde sinds vorig jaar met de Nederlandse en Belgische CMG-locaties de ‘Circle Media Group North-West Europe (CMG NWE)’, als een van de drie regionale divisies binnen CMG.

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A tot Z Pop-Up

Zie hoe 26 'paper engineers' van over de hele wereld een prachtig pop-up alfabet creëren

Laatste Graficus

#pastprintfuture

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Graphic Means

Herdruk

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.