Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

8 oktober, 2018, 9:56 am | -

Hybride 'VariJET 106' niet meer 'powered by Xerox'

[update 21-12-2018] Koenig & Bauer vindt, na de gesneefde samenwerking met Xerox, in Durst haar nieuwe inkjetpartner. Eerste missie: de in 2016 aangekondigde hybride VariJet voor vouwkartonnage klaar krijgen voor Drupa 2020 | ow.ly/TYUa30n4MRu

*

KBA VariJET 106 ‘powered by Xerox’

Tijdens Drupa 2016 onthulde KBA (dat sinds het 200-jarig jubileum, vorig jaar, weer ‘Koenig & Bauer’ heet) een samenwerking met Xerox. Die moest ‘begin 2017‘ tot de lancering van de ‘VariJET 106’ leiden: een hybride offset/inkjet vellenpers voor de verpakkingsmarkt, gebaseerd op de Rapida 106 van KBA en ‘powered by‘ de Impika-inkjettechnologie van Xerox.

De introductie is inmiddels uitgesteld naar 2020, en de relatie met Xerox blijkt al een jaar geleden beëindigd.

Ik werkte vorige maand aan een artikel over ‘de stand van zaken in digitaal drukken’ voor vakblad Grafisch Nieuws en was dus ook nieuwsgierig naar de VariJET 106 – waar ik sinds Drupa weinig meer over had vernomen en ‘begin 2017’ al helemaal niets.

Het concept-project blijkt nog wel degelijk te bestaan: tijdens bijvoorbeeld de Amerikaanse vakbeurs ‘Print 17’, begin september 2017, was er voor belangstellenden een ‘update on the new KBA VariJET 106 inkjet technology first-of-its-kind folding carton press‘. En ook recentelijk, tijdens FachPack in Nuremberg (25-27 september 2018), presenteerde Koenig & Bauer de VariJET 106 op papier nog altijd als ‘den digitalen Verpackungsdruck der Zukunft‘.

Maar dan valt me op dat er nu ook nieuw beeldmateriaal van de pers beschikbaar is: met de naamsverandering van ‘KBA’ naar ‘Koenig & Bauer’ zijn alle machines ook in een ander jasje gestoken – met gevolgen voor een aantal details.

KBA VariJET 106, in 2016

 

Koenig & Bauer VariJET 106, in 2018 (klik voor de verschillen)

Een wat andere kleur blauw (1) – mooi. De belettering ‘VariJET 106’ eraf (2) – beter. Maar ook: het ‘powered by Xerox’-logo, helemaal links, bij de uitleg (3), ontbreekt.

En dat blijkt geen toevallige vergissing, want ook de oorspronkelijke productbrochure van de VariJET 106 werd kennelijk al in 2017 zo aangepast, dat Xerox uit het zicht verdween – zie hieronder.

Het laatste spoor van Xerox in relatie tot de VariJET 106 betreft nog slechts de vermelding in de productbrochure van eind 2017, met het gebruik van “Xerox® aqueous inks intended to meet requirements of food-safe packaging applications e.g. Swiss Ordinance“.

Koenig & Bauer, dat op de RotaJET gebruik maakt van HP inkjettechnologie en op de pas aangekondigde CorruJET golfkarton-pers de Fuji Dimatix Samba inkjetkoppen toepast, reageerde vorige week nog niet op vragen van [EBb] over de samenwerking met Xerox. Navraag bij Xerox levert nu meer duidelijkheid op, want vanuit de VS wordt bevestigd:

In October of 2017, Koenig & Bauer and Xerox both agreed to stop further joint development of the VariJET 106 Powered by Xerox. Both companies remain strategic partners but decided to devote the time and resources spent on the project to other business priorities. Koenig & Bauer will continue to develop and market a digital packaging printing solution.

Nog wat online zoekwerk maakt duidelijk dat we pas op zijn vroegst tijdens Drupa 2020 mogelijk weer iets gaan vernemen over de VariJET 106. In maart van dit jaar antwoordt Claus Bolza-Schünemann, de CEO van Koenig & Bauer, tijdens een telefonische toelichting op de jaarcijfers over 2017 op een vraag van een analist over de vertraging rond de aangekondigde machine:

“We have not given up, of course. And yes, correct, the original plan was to enter the market around 2018. However, we have 2 machines as prototypes, but according to demand of customers, especially in the folding carton business, we have not reached this with the digital equipment yet. And we believe it would be a mistake to deliver first machines — force deliveries of first machines and create unhappy customers because this is the main reason it is quite a task to achieve with the digital machine well known and over I do not know, 60, 70, 80 years, 70 years develop offset quality to reach this with digital. And this, at the very end is customers asking for this and we are not there yet and therefore it needs further investments, needs further developments, research and so on. We are certainly working on this, no question. And we hope, to be frank and open, we can be on the market, the next Drupa is coming up in 2020. So yes, we are fully working on it, but it’s too early yet and we don’t want to go into the market with a product, which is just not ready for the market.”

Mathias Dahn, de CFO en ‘Head of Information Technology’ van Koenig & Bauer, voegt daar nog aan toe:

“If I may add, the thing is that our intention is to only sell product that are helping the customers grow and be profitable. In other words, there needs to be a business case for the customers. This is not art for art’s sake business. This is something where we find we are obliged to serve our customers in a sense that the product that they purchase from us is really not only in terms of quality excellent, but needs to be in terms of folding carton superfast and matching offset quality. And unless this is not a given, I think it’s making no sense for the customer. I wouldn’t advise the customer to buy one of those machines because I would not see the business case. And before we, as a company, I’m not convinced that the machine is actually matching the demands of the customers, it doesn’t make any sense to convince the customers, talk the customer into something like this.”

 

 

Omslag van de productbrochure in 2016

Dezelfde brochure in 2017, zonder vermelding van Xerox

Een pagina uit 2016…

…zonder Xerox-logo in 2017 (klik)

‘Powered by Xerox’ in 2016…

…maar niet in 2017

De laatste pagina in 2016…

…heeft een andere foto in 2017.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.