Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

26 mei, 2018, 4:35 pm | -

'Hulde bij het 25 jarig jubilé'

De titelpagina uit het jubileumboekje

Precies 110 jaar geleden, op 26 mei 1908, vierde Jan Oosterink zijn 25-jarig jubileum bij ‘Boek- Courant- en Steendrukkerij v/h. G.J.Thieme te Arnhem’. Ter gelegenheid daarvan ontving de juist 50 jaar geworden Oosterink een huldeblijk namens het gezamenlijke personeel: een boekje met daarin, per afdeling gerangschikt, de namen van alle medewerkers. Het is nu digitaal in te zien op [EBb].

Het gebonden boekje, dat zo’n 14 x 18 cm meet, is op het omslag voorzien van een metalen plaatje waarin ‘1883-26 Mei-1908’ is gegraveerd. Het is een uniek exemplaar, want alle pagina’s zijn (door een onbekende) uiterst vakkundig met de hand in inkt prachtig geïllustreerd en beletterd.

Het boekje kwam per toeval in mijn bezit, toen een lezeres van [EBb] zich via e-mail meldde:

“Via uw website begreep ik dat u veel interesse heeft in de grafische industrie, en voornamelijk in de voormalige drukkerij Thieme. In een doos in mijn schuur vond ik oude boeken die ooit door mijn vader zijn verzameld, en 1 daarvan is een klein boekje dat voor het 25-jarig jubileum van de heer Oosterink (in 1908) is gemaakt. (…) Ik hoop dat u er iets mee kunt doen, ik heb er geen binding mee, maar zou me kunnen voorstellen dat het voor nabestaanden van de heer Oosterink, of voor wellicht oud-medewerkers van de drukkerij wel waarde heeft.”

Op mijn blog heb ik vooral veel geschreven over het dramatische einde van de Thieme Groep in 2010. Maar het complete verhaal van het grafische Thieme-bedrijf beslaat een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot 1792, en die in 1913 al eens in boekvorm verscheen. Daarin valt ook te lezen dat Jan Oosterink in 1883 bij de firma G.J. Thieme begint als boekhouder. Als op 15 februari 1889 de dan bijna 62-jarige G.J.Thieme komt te overlijden, volgt zijn weduwe, H.J.H. Thieme-Van den Bergh, hem op als beherend vennoot. Oosterink wordt op datzelfde moment benoemd tot ‘algemeen procuratiehouder’.

Het huldeboekje geeft een mooi inzicht in de stand van zaken in 1908. Zo is de ‘Afdeling zetterij‘ bijvoorbeeld verreweg de grootste met 69 medewerkers. De Boekdrukkerij telt 15 medewerkers en de Steendrukkerij heeft er 8. De afdeling Photografie wordt bemand door 1 persoon.

Afd. Zetterij

Afd. Steendrukkerij

Afd. Machinekamer

Onderstaand een digitale indruk van het boekje: ik heb er alle illustraties in opgenomen, en een selectie van namen van medewerkers.

(Wellicht zijn er nazaten van Jan Oosterink of andere belangstellenden die het originele boekje willen inzien. Neem dan even contact met mij op.)

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.