Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

7 april, 2017, 12:06 pm | -

Cirkel na 10 jaar rond voor Roto Smeets?

[update 10 april 2017] Persbericht: ‘Roto Smeets Group en CirclePrinters ronden samenvoeging activiteiten af‘ – Joost de Haas, Executive Director van CirclePrinters en CEO van RSG: “Met deze bundeling van krachten is een langlopende wens voor consolidatie in onze sector bereikt”

*

‘RSDB koopt Quebecor World Europa’ luidt begin november 2007 het nieuws in de vakbladen. Maar het loopt allemaal anders. Met de voorgenomen fusie van CirclePrinters met Roto Smeets Group lijkt nu voor beide partijen een mislukt consolidatieplan van tien jaar geleden alsnog werkelijkheid te worden.

“We hebben nu de unieke mogelijkheid om een print & media powerhouse te bouwen dat leiding kan geven aan de verdere consolidatie van de Europese print & media industrie en tegelijk voor verdere groei zorgt”, stelt Peter Andreou, CEO & Executive Chairman van CirclePrinters Holding (CPH), op 13 februari 2017 bij de aankondiging van de krachtenbundeling met Roto Smeets Group (RSG). Met de fusie, die feitelijk neerkomt op een overname door CPH ‘van de aandelen en operationele activiteiten van Roto Smeets Group in een cash-transactie’, moet een plek in de Europese top 3 worden gerealiseerd met een gezamenlijke omzet van naar schatting zo’n 500 tot 550 miljoen euro. RSG telt op dit moment nog 1.000 medewerkers, CPH heeft er 1.500. Die cijfers zien er in 2007 nog heel anders uit.

Overname Quebecor World Europe
Roto Smeets De Boer (RSDB) rapporteert in 2007 met 2.300 medewerkers een omzet van zo’n 530 miljoen euro, terwijl Quebecor World Europe (QWE) met 4.000 medewerkers ruim 816 miljoen euro omzet. Opgeteld zou de combinatie dus goed zijn voor meer dan 1,3 miljard euro. Daarmee claimt het gedroomde ‘RSQ’ de eerste plaats in Europa, voor concurrenten als Prinovis, Bertelsmann, Polestar en Schlott Gruppe. Toenmalig RSDB-topman John Caris voorziet in vakblad Graficus bovendien verdere expansie: “Volgens mij blijven er twee grote spelers over en een paar kleinere.”

“Consolideren is de redding van onze industrie”
Caris komt in augustus 2006 aan het roer te staan van RDSB, als opvolger van Hans de Jong. Die treedt begin juni 2006 af, nadat maandenlange besprekingen met ‘een niet nader genoemde’ buitenlandse industriële partij mislukken over een overname die zouden moeten leiden tot een vertrek van RSDB van de effectenbeurs. Hoewel nooit officieel bevestigd, noemt Graficus het ‘een publiek geheim’ dat het hier om de Duitse Schlott Gruppe ging.

Kort na het vertrek van De Jong toont Euradius, op dat moment de vierde grafische groep van Nederland onder leiding van onder andere oud-RSDB-topman Anne Ringsma, openbaar belangstelling voor een overname van RSDB. Caris zegt daarover later, eind 2007: “Ik heb in de krant over hun interesse gelezen, maar niets van ze gehoord. Ik heb het maar voor kennisgeving aangenomen.”

Caris gaat verder op de door De Jong ingezette consolidatiekoers en maakt vaart: op 8 december 2006 zit hij voor het eerst met QWE aan tafel. Het wereldwijd opererende Canadese Quebecor World zit in financiële problemen en het afstoten van de Europese divisie moet voor armslag zorgen. Behalve met RSDB wordt er door Quebecor ook met het Britse Polestar onderhandeld. Caris meent begin november 2007 zijn slag te kunnen slaan: “Consolideren is de redding van onze industrie.” Sterker nog: in een interview met Graficus kijkt hij al weer verder vooruit. De inlijving van QWE “is niet onze laatste acquisitie. Dit was niet dé overname, maar een overname.”

Aandeelhouders niet akkoord
Op 14 december 2007 laat Neelie Kroes namens de Europese Commissie weten dat er geen bezwaar is tegen de voorgenomen fusie (die zij overigens, op basis van de financiële constructie, omschrijft als een overname van RSDB door Quebecor). Dat besluit is dan echter al niet meer nodig: een dag eerder hebben de aandeelhouders van RSDB laten weten niet akkoord te gaan met de plannen. De Powerpoint-presentatieOvername van de Europese print divisie van Quebecor World door RSDB – waarmee een leidende pan-Europese speler in de grafische industrie ontstaat” heeft ze niet kunnen overtuigen. En hoewel Caris betoogt dat RSDB zonder de overname ‘niet in staat is waarde te creëren en te blijven concurreren’, vindt bijvoorbeeld Riva Investments (met ruim 15 procent van de aandelen) de risico’s te groot en het bod van 234 miljoen euro te hoog. “Liefst 84% van de aandeelhouders stemde tegen deze transactie, die van de grootste drukker van ons land ook de grootste van Europa had kunnen maken”, schrijft De Telegraaf:

‘Koopt u niet een geweldig verlieslatende tent die alle winstgevendheid opslokt? Betekent het niet dat we onze eigen tent over twee jaar kunnen sluiten?’ vroeg één van hen zich gisteren af tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Investeerder aast op RSDB
Caris is teleurgesteld, maar laat zich niet uit het veld slaan. Begin 2008 laat hij weten alsnog op QWE te azen en, op wat langere termijn, wellicht ook op het Britse Polestar om in het VK voet aan de grond te krijgen. In maart worden de kaarten echter opnieuw geschud: een ‘onbekende investeerder’ heeft met een aantal grote RSDB-aandeelhouders overeenstemming bereikt over een overnamebod. Het blijkt om Wim de Pundert en Hendrik van den Hombergh te gaan die via hun Hombergh/De Pundert Group (HHBV) hun zinnen hebben gezet op de Europese grafische industrie. HHBV kondigt daartoe eind mei de overname van QWE aan en komt half juni met RSDB een bod overeen van 40 euro op de uitstaande aandelen. Begin juli voegt HHBV bovendien de Franse drukkerijketen Maury Imprimeur (7 drukkerijen, 1.800 medewerkers en 225 miljoen euro omzet) nog toe aan haar verlanglijstje.

De nieuw te vormen ‘pan-Europese speler’ moet op termijn met 3 miljard euro omzet 40 procent van de Europese markt in handen krijgen. Caris stelt in Graficus: “Aangezien HHBV naar consolidatie streeft, vielen al snel alle puzzelstukjes in elkaar.’ De beoogd topman denkt ook al na over een nieuwe naam: “Roto Smeets zal er zeker in voorkomen. Quebecor zeker niet, want na de verkoop wil de Canadese drukkerijgroep niet meer met de Europese tak geassocieerd worden.”

HHBV krijgt financiering niet rond
Opnieuw wordt de consolidatiedroom van RSDB wreed verstoord, als HHBV op het laatste moment de benodigde financiering niet rond krijgt:

“RSDB heeft zaterdag, 6 september, met teleurstelling kennis genomen van de mededeling van HHBV dat zij er niet in is geslaagd het door haar voorgenomen bod te financieren en als gevolg daarvan af moet zien van het uitbrengen van dit bod. RSDB houdt onverkort vast aan haar strategie gericht op consolidatie in de grafische industrie en zal zich beraden over de ontstane situatie.”

Het Canadese Quebocor World vraagt op 21 januari 2008 uitstel van betaling aan (‘Chapter 11’), maar wijst in mei 2009 een ongevraagd overnamebod van RR Donnelley af. Het verandert de naam terug in het oorspronkelijke Worldcolor Press en wordt in 2010 ingelijfd door het Amerikaanse Quad/Graphics.

HHBV doopt het voor 135 miljoen euro wél ingelijfde QWE in 2008 om tot CirclePrinters. Het ziet een jaar later, in september 2009, echter ook de overname van Maury mislukken bij gebrek aan financiering.

“Piloting through turbulent times”
Er zit voor John Caris niet veel anders op dan te blijven hameren op de noodzaak van Europese consolidatie. Dat doet hij bijvoorbeeld tijdens de jaarvergadering van ERA, de European Rotogravure Association. Die bijeenkomst staat eind september 2009 in het teken van ‘Piloting gravure through turbulent times’. Voordat Caris op dinsdag zijn presentatieResizing the European gravure industry for profitability’ geeft, brengt het ERA-gezelschap op maandag eerst een bedrijfsbezoek – ditmaal aan Helio Charleroi, de diepdrukkerij die sinds 2008 onderdeel is van HHBV’s Circle Printers.

Eind oktober 2009 meldt het Financieele Dagblad dat het investeerdersduo Wim de Pundert en Hendrik van den Hombergh uit elkaar gaat: “De in 2008 mislukte overname van de grootste drukkerijgroep van Nederland, RSDB, zou een rol in de breuk hebben gespeeld.”

Grootaandeelhouder Riva biedt
Op 7 april 2010 maakt Riva Investments, op dat moment met ruim 15 procent van de aandelen een van de grootaandeelhouders van RSG, bekend een overnamebod op Roto Smeets te overwegen. Ze wil het bedrijf vervolgens van de beurs te halen en ‘in alle rust en luwte‘ een Europese oplossing te zoeken voor ‘de fnuikende overcapaciteit in de grafische industrie’.

Riva Investments BV is sinds maart 2004 onderdeel van Wagram Equity Partners, dat in 1996 werd opgericht door Joost Rijper – voormalige ABN AMRO en ING bankier (afdeling durfkapitaal) – met steun van een aantal privé-investeerders. Daarvoor behoorde Riva Investments een aantal jaren tot de Riva Holding, onderdeel van de Riva NV van Mark van der Kallen. Van der Kallen, de in februari 2010 afgetreden directeur van de in financiële problemen geraakte Thieme Grafimedia Groep, was tussen januari 2002 en maart 2004 bestuurder bij Riva Investments.

Riva Investments richt voor deze overname de Printing Holding BV op en zet in op een bod van 12,50 euro per aandeel. In het FD reageert John Caris eind april afhoudend. Volgens hem ligt de intrinsieke waarde van een RSG-aandeel 30 euro: “Die bedragen liggen wel heel ver uit elkaar. Dat ziet iedereen.”

Het FD constateert bovendien een verschil van inzicht tussen Caris en Riva als het om de beursnotering van Roto Smeets gaat:

“Topman Caris liet gisteren wel uitkomen niet overtuigd te zijn van de noodzaak het bedrijf van de beurs te halen. De aanpak van de overcapaciteit in de grafische branche vraagt in zijn ogen om een Europese oplossing. Daarvoor kan een notering van nut zijn. ‘Dit maakt het mogelijk ruilverhoudingen te bepalen en deelnemingen via de beurs te verhandelen’, zo lichtte Caris toe. Riva vindt het belangrijk dat Roto in de luwte zijn rol kan spelen in het consolidatieproces. Daar past een beursnotering niet bij. Bovendien levert beëindiging van de notering forse besparingen voor de onderneming op.”

Eenmaal van de Amsterdamse beurs gehaald moet er aan Europese consolidatieplannen worden gewerkt, legt Riva-woordvoerder Joost Rijper in juni 2010 uit aan Dow Jones Nieuwsdienst, dat ook noteert:

“Op termijn ziet Riva combinatiemogelijkheden met circa 5 bedrijven die aan een of meer van de criteria voldoen, waaronder Schlott Gruppe ag, Circle Printers, en Prinovis. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen gesprekken met deze bedrijven, maar zij staan wel op een lijstje.”

Begin september verhoogt Printing Holding haar voorgenomen bod naar 14 euro per aandeel: “de beste prijs die het bereid is te overwegen”. De RvC en de Raad van Bestuur van RSG nemen met betrekking tot het bod “een neutraal standpunt” in. De partijen stellen te “geloven dat de transactie zal resulteren in financiële en administratieve kostenbesparingen, een efficiënter administratief proces, betere communicatie tussen RSG en haar Aandeelhouders en verbeterde mogelijkheden om consolidatie in de Europese markt te onderzoeken in een private omgeving.”

Beleggersvereniging VEB spreekt op haar website van een ‘aparte constructie’ bij het nieuwe bod:

“Ook nu zou Roto-voorman John Caris het bod hebben afgewezen als er puur 14 euro in contanten was geboden. Een tamelijk nieuwe en curieuze constructie maakt dat aandeelhouders de keuze krijgen hun aandelen voor 14 euro in contanten te verkopen dan wel in certificaten van aandelen Riva te incasseren. (…) Aandeelhouders krijgen tot en met 2012 jaarlijks de kans om hun stukken alsnog te verkopen. Jaarlijks bepaalt een externe partij de waarde van die stukken. Met deze wonderlijke combinatie zeggen bestuurders en commissarissen impliciet dat een contant bedrag van 14 euro eigenlijk geen recht doet aan de waarde van het bedrijf. Toch hoopt het zo genoeg aandeelhouders te bewegen het belang aan te melden voor de overname.”

Het overnamebod van Printing Holding (Riva) loopt begin november vertraging op. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil eerst antwoord op ‘aanvullende vragen’ voor ze overgaat tot de formele goedkeuring van het biedingsbericht.

Hoewel het biedingsbericht op 18 oktober ter goedkeuring werd ingediend, is het niet gelukt de vragen van de AFM tijdig te beantwoorden en het biedingsbericht voor eind oktober algemeen verkrijgbaar te stellen. In een business update verklaart Roto Smeets:

“Omdat publicatie nu meer dan vier maanden na afloop van het eerste halfjaar plaatsvindt moet er op grond van het Besluit openbare biedingen bij de financiële gegevens over het lopende boekjaar een reviewverklaring van de accountant worden opgenomen. Samen met de bieder wordt nu gewerkt aan de beantwoording van de aanvullende vragen van de AFM. Zodra zicht is op een nader tijdstip inzake de formele goedkeuring van het biedingsbericht door de AFM zullen we daar melding van maken.”

Caris vertrekt
CEO John Caris zal de afloop van deze overnameperikelen niet meer meemaken: op 1 december wordt zijn vervroegde pensionering per 1 januari 2011 bekend gemaakt. Zijn taken zullen voorlopig worden waargenomen door de voorzitter van de raad van commissarissen Rudolf Huyzer en bestuurslid Bernard van der Heijden.

Caris licht per e-mail zijn relaties in en laat weten zonder afscheidsfeestje te vertrekken:

Dear all,

As you may have seen in the Roto Smeets Group press release on 1 December, I will take early retirement, effective as per 1 January 2011. I’m sorry, but I had to decide not to choose for a farewell party. That’s the reason why I would like to saying goodbye to all of you in this way. I want to thank you for the past ten years or part thereof, in which I had the opportunity and honour to be able to cooperate with you. I enjoyed our relationship and the way in which we dealt with the challenging circumstances in the market and the industry as a whole.

I hope that we see or meet each other somewhere in the future and wish you all the best.

Firstly, I will take some distance from Roto Smeets Group. Then I will see what kind of other interesting challenges, national or international, cross my path.

Along this way I wish you and your family a nice Christmas and a happy and healthy New Year.

Kind regards,

John Caris

“Overnamesoap”
Het nieuwe jaar 2011 gaat voor RSG slecht van start: op 21 februari deelt Print Holding mee haar bod op RSG te staken. De op 18 februari 2011 gepubliceerde derde kwartaalcijfers over 2010 “wijken materieel af van de verwachtingen van Printing Holding ten tijde van het aangaan van het merger protocol. (…) Printing Holding heeft overleg gevoerd met RSG om tot een aanpassing van de prijs en voorwaarden van het voorgenomen bod te komen. Dit overleg heeft niet geleid tot overeenstemming met RSG. Printing Holding heeft niet de wens een openbaar bod uit te brengen, waarover geen overeenstemming is bereikt met RSG. Printing Holding heeft dan ook besloten het voorgenomen openbaar bod op RSG niet uit te brengen.”

‘Roto Smeets richt blik naar binnen na overnamesoap’, kopt De Telegraaf op vrijdag 18 maart 2011:

“Tijdelijk topman Huyzer heeft de koers gewijzigd. De zoektocht naar Europese samenwerking is gestaakt. ‘We moeten zorgen dat de interne tekortkomingen worden verholpen.” Volgens hem zijn de aandeelhouders content met de ingeslagen weg. (…) Huyzer: ‘Ook Riva heeft vertrouwen in onze nieuwe koers.’

Personeelsleden van de drukkerijgroep lijken echter geen nacht rustig te kunnen slapen. Degenen die de recente reorganisatie, waaraan blijkbaar nog het een en ander schortte, hebben overleefd, moeten allicht opnieuw vrezen voor hun baan.

De overwegend matige jaarcijfers over 2010 en de verwachting dat grondstoffen duurder worden zullen Roto ertoe aanzetten om met haviksogen op zoek te gaan naar interne verbeteringen. „Dat de focus al eerder naar intern verschoven had moeten worden is een understatement”, stelt Huyzer. De aandacht werd aanvankelijk echter van de eigen organisatie afgeleid, ook doordat er een overname in de lucht hing. (…)”

John Caris, die dan net een paar maanden aan de zijlijn staat, wordt door [EBb] om een reactie op de koerswijziging gevraagd. Hij is ‘hoogst verbaasd’: “Dit staat haaks op eerdere uitspraken.” Bovendien: “Hier los je de structurele problemen niet mee op.” En:

“De afbouw van 40% van de fte’s in de afgelopen 9 jaren – waarvan 20% in de afgelopen 2 jaren – heeft blijkbaar niet intern plaatsgevonden? (…) “Natuurlijk, je kunt intern altijd, in elke organisatie, nog wel iets halen. Maar welke kostenbesparingen denken ze nu nog te kunnen realiseren om weer in de plus te komen zonder de noodzakelijke consolidatiestappen? Er is de afgelopen jaren echt al stevig ingegrepen. Zulke besparingen moeten onderdeel zijn van een groter plan, anders vloeien ze onmiddellijk weer weg in de hevige concurrentie van de markt, met daar bovenop flinke prijsstijgingen van onder andere papier en inkt. Op deze manier verbeter je de markt niet.”

Terwijl Roto Smeets de blik naar binnen richt, verkeert de Duitse Schlott Gruppe in financiële problemen. Het conglomeraat – dat in 2006 nog de Nederlandse diepdrukkerij Biegelaar inlijfde – eindigt begin 2011, met een omzet van ‘ongeveer 500 miljoen’ en ‘ongeveer 1700 medewerkers’, nog in de grafische Top 10 Europa van vakblad GW op de vijfde plek (net voor Roto Smeets). Op 1 april 2011 wordt het faillissement uitgesproken, waarna nog enkele onderdelen worden overgenomen en voortgezet. Biegelaar maakt zich via een management buy out los uit de groep en gaat zelfstandig verder – tot het in 2014 alsnog ten onder gaat.

Nieuwe CEO
In januari 2012 volgt Joost de Haas interim-manager Huyzer op als de nieuwe CEO van Roto Smeets Group. De Haas gaat ‘verder met de richting die is ingezet om de onderneming flexibeler, productiever en slagvaardiger te maken’: “De winstgevendheid moet weer omhoog zodat we onze eigen koers kunnen blijven bepalen.”

De RvC prijst het CV van De Haas en zijn ‘goede kennis van de grafische industrie‘. Die kennis deed hij onder andere op toen hij in 2004 met zijn investeringsmaatschappij Trimoteur de Brouwer Groep reorganiseerde. Nadat begin 2005 die reorganisatie werd afgerond, keek De Haas terug in een interview met vakblad Graficus. De groep is dan uiteengevallen (‘Iedereen moet zijn eigen broek ophouden’) en de naam ‘Brouwer’ is van het toneel verdwenen. “Jammer van het Brouwer-logo”, vond De Haas, maar zo’n symbool heeft ook nadelen: “Een groepslogo suggereert een centrale aansturing. Dat willen we juist voorkomen.”

In 2003 wilde Trimoteur al eens Biegelaar & Jansen kopen, vertelde De Haas in Graficus. Daarmee kreeg hij de grafische sector in het vizier: “Een sector met een slechte performance en matige rendementen. De grafische bedrijfstak zit vast aan denkpatronen en zit in een draaimolen van investeren in meer capaciteit en steeds snellere machines.”

“Last man standing”
Een periode van herstructureringen, samenvoegingen en ontslagen volgt. Eind maart 2015 presenteert RSG zijn jaarcijfers over 2014 en het Financieele Dagblad maakt de sombere balans op: “een 9% lagere omzet, een 33% lager operationeel bedrijfsresultaat, een nettoverlies van bijna € 3 mln en bijzondere lasten voor afwaardering en herstructurering. RSG bracht het gemiddeld aantal personeelsleden in 2014 met 10% oftewel 148 fte’s terug tot 1368 (1770 in 2010).”

Jos de Haas reageert in de krant: “We willen de ‘last man standing’ zijn. Het drukken verdwijnt op termijn. Het kan nog heel lang duren, dertig, misschien veertig jaar. De drukkersbranche is een ‘sunset industry’ .” De Haas trekt een vergelijking met de toeristische paardentram die nog eens per week bij RSG voor de deur langsrijdt. “De maker van die tram verdient meer op zijn product dan de flink met elkaar concurrerende fabrikanten van honderd jaar geleden. Hij is ook een soort ‘last man standing’.”

Overnamebod door aandeelhouders
Op 31 maart 2015 brengt een groep van de zes grootaandeelhouders, samen goed voor bijna 87% van de aandelen, een overnamebod uit op RSG. Begin mei verhoogt het consortium, dat onder de naam International Media Solutions BV (IMS) opereert, het bod van 4 euro naar 4,124 euro per aandeel. De Haas reageert in het FD enthousiast op het daarmee verdwijnen van de beursnotering: “De beursnotering zit me in de weg. Ik ben er veel geld mee kwijt, het kost me extra werk. En het geeft mij transparantie ten opzichte van mijn concurrenten die ik niet wil. Ik leid de enige aan de beurs genoteerde drukkerij.” Op 10 juli is de overname en ook de beursexit een feit: “Voor de onderneming en onze activiteiten verandert er niets, behalve dat we van een aantal beperkende vereisten van een beursnotering en flink wat kosten af zijn. RSG was weliswaar één van de oudste beursfondsen, maar dat bracht ons de laatste jaren weinig voordelen. Onder de vlag van IMS kunnen we weer verder bouwen aan een nieuwe toekomst”, stelt De Haas.

Een klein jaar later kondigt hij de sluiting aan van de drukkerij in Etten-Leur. “Met de sluiting van Roto Smeets Etten, eind van dit jaar [2016], houdt RSG nog drie drukkerijbedrijven over: Senefelder Misset in Doetinchem, Roto Smeets Weert en Roto Smeets Deventer.” In Hongarije draait ook nog Antok in Celldömölk onder de RSG-vlag. “Deze compactere organisatie en het feit dat RSG vorig jaar afscheid heeft genomen van de beursnotering vragen om een versobering van de organisatie en reductie van de overhead. De indirecte functies van de drie drukkerijbedrijven zullen worden geïntegreerd zodat er één nieuwe divisie ontstaat, waar ook de holdingactiviteiten in ondergebracht zullen worden. (…) Na deze herstructurering ontstaat er een compacte, efficiënte Roto Smeets Group organisatie met twee divisies: MPG en Divisie Print.”

CirclePrinters
Ondertussen heeft Hendrik van den Hombergh begin 2013 zijn aandelen in CirclePrinters ‘om persoonlijke redenen’ verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Mahler Investments BV en het topmanagement van CirclePrinters. In januari 2014 overlijdt Van den Hombergh.

Het concern, dat haar hoofdkantoor in Amstelveen heeft gevestigd aan de Startbaan (pal naast het (inmiddels voormalige) kantoorgebouw van het KVGO), heeft dan al een roerige geschiedenis van acquisities en reorganisaties achter de rug. In 2008 wordt bijvoorbeeld het Spaanse Avenida Gráfica overgenomen, begin 2011 gevolgd door Printer Industria Gráfica Spain in Barcelona. In Frankrijk vindt een herstructurering plaats nadat overleg met de vakbonden mislukt. In augustus 2011 wordt de eerste overname in Duitsland gedaan met J.Fink Druck. Begin 2016 ontdoet CirclePrinters zich van haar Zweedse activiteiten.

In juni 2016 verwelkomt CPH twee nieuwe investeerders: het Londense Clearwater International en een anonieme groep onder leiding van Peter Andreou, die in 2015 als COO vertrok bij het Britse Polestar (dat in mei 2016 failliet gaat en in onderdelen doorstartte). Andreou komt als Executive Chairman aan het roer te staan bij CPH.

Overname Roto Smeets Group
Als op 13 februari 2017 het bod van CirclePrinters op Roto Smeets Group wordt uitgebracht, verwachten Peter Andreou en Joost de Haas dat de transactie al eind maart zal worden afgerond. Maar: “De transactie moet nog worden goedgekeurd door de Oostenrijkse mededingingsautoriteiten en is onder voorbehoud van een positief advies van de Centrale Ondernemingsraad van Roto Smeets Group en finale goedkeuring door de aandeelhouders van beide ondernemingen.”

Volgens de website van het Oostenrijkse Bundes Wettbewerbs Behörde (BWB) wordt de voorgenomen fusie daar op 23 februari aangemeld. Partijen hebben daarna 14 dagen de tijd om eventuele bezwaren kenbaar te maken. Het BWB en het Kartellgericht stellen dat er geen onderzoek naar de fusie zal worden ingesteld en dat RSG en CPH per 24 maart 2017 de plannen mogen doorzetten.

Door [EBb] gevraagd naar de voortgang van de voorgenomen fusie, laat de woordvoerder van RSG op 6 april weten “op zeer korte termijn met een update te komen“. [update] Die volgt op 10 april, als RSG en CPH in een persbericht laten weten: ‘Roto Smeets Group en CirclePrinters ronden samenvoeging activiteiten af’. Joost de Haas, Executive Director van CirclePrinters en CEO van RSG stelt daarin: “Met deze bundeling van krachten is een langlopende wens voor consolidatie in onze sector bereikt.”

*

[EBb] heeft John Caris op 13 februari om een reactie gevraagd op de aanstaande fusie, die zijn Europese consolidatieplannen van tien jaar geleden nu alsnog tot werkelijkheid lijkt te brengen. Hij laat per e-mail weten zich van ieder commentaar te onthouden: “Heb mij al jaren op de achtergrond gehouden en wil dat nu ook doen.”

 

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.