Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

21 februari, 2016, 4:46 pm | 1 reactie

Heidelberg presenteert B1-inkjetpers 'Primefire 106'

Eind vorige week onthulde Heidelberg de voor Drupa aangekondigde inkjet-vellenpers op B1-formaat (70 x 100 cm). De pers, die werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de inkjet-experts van Fujifilm, is gebaseerd op de Heidelberg Speedmaster XL 106. De inkjet-pers is ‘Primefire 106‘ gedoopt. Op 5 februari werd al de officiële ‘eerste afdruk’ op de pers gevierd, zoals op deze video te zien is:

Technische details van de Heidelberg Primefire 106

Technische details van de Heidelberg Primefire 106

De Primefire 106 bevindt zich op dit moment nog op de R&D-afdeling van Heidelberg voor een uitgebreid testprogramma. Bij de presentatie aan de vakpers kwam de inkjet-pers even in actie voor een korte demonstratie. De machine beschikt over een ‘Conditioning Unit’, waarin het papier van een primer wordt voorzien. De druktoren beschikt over 7 inkjet-units met elk 25 koppen die een resolutie van 1.200 x 1.200 dpi produceren. Na de drogings-unit volgt nog een laktoren (voor all over- of spotvernis). Er is bovendien een speciale uitleg gebouwd die het verwerken van kleine oplages moet vereenvoudigen, maar technische details daarover worden tot Drupa bewaard – evenals bijvoorbeeld verdere bijzonderheden over het papiertransport in de pers. De pers haalt nu zo’n 2.000 vel per uur, maar Heidelberg verwacht dat op termijn te kunnen opvoeren naar zo’n 5.000 vel per uur.

Met de Primefire 106 mikt Heidelberg vooral op de verpakkingsmarkt. Na Drupa vinden de eerste praktijktests plaats in Duitsland, waarna de pers in 2017 beschikbaar komt voor installatie. Ook Fujifilm is van plan de pers op de markt te brengen, maar onder welke naam en wanneer dat gaat gebeuren wordt op zijn vroegst tijdens Drupa duidelijk.

Ook de andere digitale persen in het Heidelberg-portfolio krijgen nieuwe ‘fire‘-namen: de vorig jaar geïntroduceerde Gallus DCS 340 inkjet-labelpers heet voortaan Labelfire 340, de Jetmaster (waarmee driedimensionale objecten in inkjet kunnen worden bedrukt) wordt Omnifire, en de onder het Linoprint-label gevoerde Ricoh (toner)printsystemen worden nu Versafire genoemd.

1 reactie opHeidelberg presenteert B1-inkjetpers

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.