Begin deze week ging ‘2016 Jaar van het Boek‘ van start. Na de officiële opening door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (“Ik geloof dat het boek de toekomst heeft”), bracht publicist Nico Dijkshoorn een ode aan het boek: “Iedereen die met boeken werkt, boeken verkoopt en van boeken houdt, die verdient een gouden medaille.”
2016 Jaar van het Boek is een initiatief van Bijzondere Collecties, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven: “Jaarlijks zijn er vele campagnes om boeken en lezen onder de aandacht te brengen. Deze campagnes krijgen dit jaar een extra feestelijk tintje. En er gaat veel extra’s gebeuren.”
De organisatoren beloven in februari een literaire benefietvoorstelling, waarvan de opbrengst bestemd is om kinderen van vluchtelingen te stimuleren in hun taalontwikkeling. “Op Schiphol komt er in het voorjaar een nieuwe en grotere versie van de wereldwijd unieke Airport Library. Van eind april tot en met eind september wordt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek gehouden. In het najaar zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse – een van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld.”
Op de website van 2016 Jaar van het Boek staat een overzicht van alle activiteiten voor het komende jaar. Daarin is ook opgenomen de tentoonstelling Het boek van binnen in Museum Meermanno | Huis van het boek:
Het museum toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en papyrusrol tot aan de meest moderne, multimediale boeken. In de tentoonstelling staan de makers van het boek centraal. Zo zien we de middeleeuwse schrijver die in de marge persoonlijke notities achterlaat, de vroegste drukkers die de techniek van de drukpers onder de knie proberen te krijgen en letterontwerpers die streven naar de best leesbare letter. De tentoonstelling is te zien van 20 februari t/m 29 mei 2016.
Opvallend genoeg ontbreekt in de agenda nog de prestigieuze competitie rond de Best Verzorgde Boeken, terwijl die juist in 2016 eenmalig in samenwerking met België wordt georganiseerd:
“In het kader van het gezamenlijk Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 slaan de Stichting Best Verzorgde Boeken en de Vlaamse Uitgevers Vereniging eenmalig de handen in elkaar. Vijf kundige juryleden uit Nederland en Vlaanderen zullen zich over de inzendingen buigen en een jaarselectie van laureaten samenstellen.
De winnaars zijn tegelijk de Nederlandse-Vlaamse inzending naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale schoonheidswedstrijd van het boek. Nadien zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2015 exposeren.”
Geef een reactie