Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

21 november, 2015, 8:34 am | -

Inktreus Flint koopt Xeikon

Met de overname van printerfabrikant Xeikon legt inktreus Flint de basis voor haar nieuwe ‘Digital Printing Solutions‘-divisie. De merknaam Xeikon blijft gewoon bestaan en zal ook tijdens Drupa 2016 de stand sieren, stelt woordvoerder Danny Mertens – “als waardig onderdeel van de Flint Group”. De ontwikkeling van Trillium – Xeikon’s digitale pers met vloeibare toner – wordt onverminderd voortgezet: de verkoop ervan moet volgend jaar in Düsseldorf officieel van start gaan en Flint kan daarbij juist voor de nodige “leverage” zorgen, verwacht Mertens.

* [update 22-11-2015]  Flint start in 1994 al eens met een Digital Division en richt zich daarmee op groeiende vraag naar hoogwaardige inkjet-technologie. In 2003 resulteert dat in de oprichting van de business unit Jetrion dat een compleet portfolio van inkjet-inkten, inkjet-persen en software op de markt brengt. In 2006 wordt Jetrion door Flint verkocht aan EFI, omdat Flint zich weer volledig op de productie van inkt voor conventionele druktechnieken zegt te willen concentreren. “Een goede deal voor EFI, een slechte deal voor Flint“, vindt analist Andrew Tribute op WTT. *

Xeikon lanceert haar eerste digitale full colour tonergebaseerde drukpers DCP-1 in 1993 tijdens IPEX en is daarmee – samen met Indigo, dat gelijktijdig haar E-Print 1000 op de markt brengt – een pionier in de grafische industrie. In 2002 komt Xeikon na een faillissement in handen van het beursgenoteerde elektronica-concern Punch. In 2013 neemt het Nederlandse investeringsfonds Bencis het aandelenbelang van Punch in Xeikon (dat dan iets meer dan 65 procent bedraagt) over.

Bencis werkt bij die overname samen met het Vlaamse fonds Gimv XL (waarin ook de Vlaamse overheid participeert), dat voor 20 procent deelneemt in de gezamenlijke XBC-vennootschap. Eind 2013 pogen de nieuwe eigenaren met XBC ook alle resterende aandelen Xeikon in handen te krijgen – in januari 2014 lukt dat uiteindelijk voor 95,3 procent. Niet veel later wordt Xeikon van de Amsterdamse Euronext-beurs gehaald. Een aantal aandeelhouders, verenigd in Recalcico, verzet zich nog altijd tegen de gang van zaken.)

Het XBC-meerderheidsbelang komt nu dus in handen van Flint. “Deze transactie heeft geen impact op de huidige uitkoopprocedure waarmee XBC 100% van de aandelen wil verwerven”, meldt Bencis op haar website – en het stelt verder:

 “De verkoop van Xeikon zal voor Gimv-XL een positieve impact van 5,2 miljoen EUR hebben op de waarde van het eigen vermogen per 30 september 2015, waarvan 2,2 miljoen EUR voor het beursgenoteerde Gimv nv (of 0,09 EUR per aandeel). Gimv is zeer tevreden met het gerealiseerde rendement op deze investering. Er worden geen verdere financiële details over deze transactie vrijgegeven.”

Flint_geschiedenis

Flint Group – sinds 1773

De wortels van de Flint Group (sinds 2014 eigendom van Goldman Sachs Merchant Banking Division en Koch Equity Development LLC) gaan terug tot 1773, het jaar waarin de Britse inktfabriek Manders van start gaat. Het nu wereldwijd opererende inkten- en chemicaliënconcern heeft 6.800 werknemers in dienst en behaalde in 2014 een omzet van € 2.1 miljard (ter vergelijking: Xeikon telt 445 werknemers met een omzet van circa €116,4 miljoen in 2014).

“Deze overname [van Xeikon] is een uitstekende kans voor Flint Group op de markt van digitale oplossingen, waar we blijven streven naar ons langetermijndoel om optimale groei te realiseren door middel van productvernieuwing en uitbreiding van onze portfolio,” verklaart Antoine Fady, CEO van Flint Group, in het persbericht. Wim Maes, CEO van Xeikon, die nu president zal worden van de Flint Group Digital Printing Solutions-divisie, ziet ook nieuwe kansen: “Flint Group heeft een sterke relatie met veel vooraanstaande, wereldwijde organisaties in de grafische en verpakkingsindustrie.”

Xeikon produceert zowel de eigen droge toner als vloeibare toner in haar productiefaciliteit in het Belgische Heultje – en dat zal zo blijven, verwacht Mertens. Gevraagd naar de activiteiten in de flexo-markt, waar zowel Flint als Xeikon eveneens actief zijn, ziet hij vooral opportuniteiten voor synergie.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.