Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

19 oktober, 2015, 8:01 am | -

Komori toont B1-pers met Landa-technologie op Drupa 2016

Komori_drupa2016

Komori in Hal 15 tijdens Drupa 2016

Het werd tijdens Drupa 2012 al beloofd en nu is het zover: persenbouwer Komori komt met digitale persen. Eind dit jaar staat de eerste Impremia IS29 inkjetpers op het B2-formaat (50×70 cm) in de Europese showroom in Utrecht. En bij drupa 2016 staat er op de stand in Hal 15 ook een eigen Komori B1-pers (70 x 100 cm) met Landa’s nanografische technologie. Komori heeft bovendien nog enkele digitale kaarten achter de hand.

Komori opende vorige week haar flink verbouwde Europese hoofdkwartier in Utrecht – het ‘Komori Graphic Center Europe’, kortweg KGC-E. De extra ruimte zal hard nodig zijn om eind dit jaar ook plaats te bieden aan de IS29 inketpers – en volgend jaar ook aan de B1-pers met nanografische druktechnologie van Landa.

In zijn speech bij de openingsceremonie van KGC-E liet Satoshi Mochida, COO van Komori International, er geen misverstand over bestaan: “Op IGAS [afgelopen september in Tokyo, maar ook op GraphExpo in ChicagoEBb] hebben we de Impremia IS29 gepresenteerd. We zijn in Japan begonnen met de verkoop van de machine en binnenkort gaan we ook in de belangrijke landen in Europa van start.” Om daar aan toe te voegen:

“Op Drupa 2016 zullen we ook een 40 inch digitale pers laten zien die voorzien is van nanografische technologie.”

Komori en Landa schudden handen tijdens Drupa 2012

Met die aankondiging geeft hij indirect ook antwoord op de steeds vaker gehoorde vraag of Landa zijn belofte uit 2012 daadwerkelijk kan waarmaken. Overigens heeft Landa voor Drupa 2016 zijn standruimte ten opzichte van 2012 aanzienlijk uitgebreid: hij neemt volgend jaar ongeveer een kwart van Hal 9 in beslag.

Over de nanografische Komori-pers zijn nog geen details bekend. De samenwerking van Komori met Landa werd in de aanloop naar Drupa 2012 aangekondigd. Ook persenbouwers Manroland en Heidelberg maakten drie jaar geleden in Düsseldorf bekend met Landa in zee te willen gaan, maar die overeenkomsten zijn nog op niets uitgelopen.

Komori_IS29_video

Bekijk de video over de Komori Impremia IS29

De IS29 werd in samenwerking ontwikkeld met Konica Minolta, dat de machine onder de (voorlopige) naam KM-1 op de markt brengt. Na een reeks tests in de Verenigde Staten, kondigde Konica Minolta deze maand de Europese bèta-installatie van de KM-1 digitale inkjetpers in Duitsland aan.

Inmiddels zijn er twee testinstallaties van de IS29 : één in Japan en – sinds begin september – één bij het Amerikaanse SG360°. De inkjetpers maakt gebruik van UV-inkten en kan daarmee op vrijwel alle substraten drukken (3.000 vel/uur), zonder de noodzaak van primer-coatings of speciaal gecertificeerde papiersoorten.

Het digitale assortiment van Komori kent echter nog een aantal ingrediënten – al zullen die (voorlopig?) in Europa niet verkrijgbaar zijn.

Tijdens drupa 2012 stond er bijvoorbeeld ook een Impremia IW20 rotatie inkjetpers op de stand – maar dat concept lijkt sindsdien in de ijskast beland.

De eveneens in 2012 gedemonstreerde Impremia C80 echter, een toner-printer gebaseerd op de Konica Minolta bizhub Press C8000, kent inmiddels verschillende varianten (ook in zwart/wit) en is ook doorgegroeid tot de Impremia C100 die in september tijdens IGAS 2015 werd getoond. Navraag in Utrecht leert echter dat deze machines uitsluitend voor Japan bestemd zijn – ‘niet voor Europa’.

Komori_NW210_inkjet_Labelpers

Bekijk de video van NW210 UV inkjet labelpers van Komori America

[update 03-11-2015] In september 2013 sloot Komori America een overeenkomst met INX. Daarbij treedt Komori in de VS op als exclusief dealer van de smalbaan UV inkjet labelpersen die inktfabrikant INX in samenwerking met machinebouwer Spartanics ontwikkelt. Tijdens Labelexpo Americas in september 2014 demonstreerde Komori de NW210-E inkjet labelpers. Komori ontbrak als standhouder op de beursvloer van Labelexpo Europe, in september 2015, maar de NW210-E was in Brussel wel te zien op de stand van INX.

 

En dan is er nog de in september gesloten overeenkomst, waarbij Komori in de Verenigde Staten zal optreden als exclusieve distributeur van de Screen Truepress Jet520HD inkjetrotatiepers (Screen’s OEM-versie van de Ricoh VC60000). Satoshi Mochida maakt er in Utrecht desgevraagd geen geheim van dat hij de overeenkomst met Screen graag verder zou willen uitbreiden: “We hebben ook in Japan goede banden met Screen.” Maar een soortgelijk Europees partnerschap lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk. [update 14 april 2016: Komori Europe en Screen maken bekend dat Komori ook in Europa als exclusief distributeur van de Screen Truepress Jet520HD zal optreden]

Komori_video

Beeld uit Komori-video (2015). Het portfolio omvat vellenoffsetpersen en rotatie-offsetpersen (bovenste rij) en digitale persen (onderste rij): de tonergebaseerde Impremia (001), de inkjet-Impremia (002) en de toekomstige nanografische Komori-pers met Landa-technologie (003)

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.