Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

6 oktober, 2015, 10:36 pm | -

Reclameland neemt Drukland en Flyerzone over

reclameland

Reclameland groeit met de overname uit z’n jasje en verhuist volgend jaar naar een groter pand

[update 19 oktober 2015] FD : “Helloprint uit Rotterdam neemt de kleinere branchegenoot iDrukker.nl over”

***

Het Britse Grafenia verkoopt haar Nederlandse internetdrukkerij-activiteiten Drukland en Flyerzone voor bijna 2,4 miljoen euro aan Rosso BV, een zusterbedrijf van Reclameland. Eigenaar Wouter Haan gaat zich met zijn drie merken volledig richten op de Nederlandse en Belgische online drukwerkmarkt – zijn Engelstalige webwinkel Printdeal.co.uk is reeds buiten gebruik en wordt verkocht, “mogelijk aan Grafenia”.
Het beursgenoteerde Grafenia maakte de deal met Reclameland vandaag [6 oktober 2015] bekend, tegelijkertijd met een winstwaarschuwing en de mededeling dat topman Tony Rafferty ‘in goed overleg’ opstapt. Het bedrijf, sinds eind 2010 eigenaar van Drukland en Flyerzone, spreekt bij de verkoop van een ‘tot tevredenheid stemmende return on investment’: “Het bestuur heeft besloten Grafenia BV [Flyerzone.nl, Drukland.nl en Drukland.be] te verkopen omdat de sterke Engelse Pond ten opzichte van de Euro het  leveren van drukwerk aan de Eurozone minder aantrekkelijk maakt”.

Grafenia BV was in het boekjaar 2015 (dat op 31 maart 2015 werd afgesloten) goed voor een omzet van ruim 8 miljoen euro (in 2014 nog bijna 10 miljoen euro), op een totaal voor de complete Grafenia Group van iets meer dan 23 miljoen euro (in 2014 nog ruim 26 miljoen euro).

Wouter Haan is een half jaar in onderhandeling geweest met Grafenia en is blij met de overname:

“In tegenstelling tot Reclameland produceren Drukland en Flyerzone het drukwerk niet zelf, maar kopen dit in. Dat gebeurde onder andere in Engeland. Reclameland heeft juist een eigen productiefaciliteit waar het drukwerk wordt geproduceerd.”

“Nu we ook voor de klanten van Drukland en Flyerzone gaan produceren, krijgen we het natuurlijk drukker en daarom zijn we al druk bezig met het werven van productiemedewerkers. Ik verwacht dat er eind 2016 in totaal zo’n 100 medewerkers werkzaam zijn bij alle sites.”

De uitbreiding betekent ook dat het pand in Roden te klein wordt: “We hebben een geschikt pand gevonden in Groningen, in Westerbroek, dat drie keer zo groot is als ons huidige pand. Rond maart gaan we hier naartoe verhuizen.”

Reclameland maakt een sterke groei door, vertelt Wouter Haan: “De laatste maanden soms met wel 25 procent.” Met de 8 miljoen euro extra van Drukland en Flyerzone verwacht hij straks op een jaaromzet van zo’n 20 miljoen euro uit te komen.

Haan startte Reclameland in 2007. In 2011 ging hij ook in België aan de slag, vertelde hij begin dit jaar in vakblad Grafisch Nieuws:

“België is inmiddels goed voor 5 procent van onze totale omzet, en die verdubbelt zich elk jaar. Het gaat ons heel goed op de Belgische markt, doordat we veel nieuwe klanten aantrekken.” [Lees het complete artikel]

Grafenia kocht in 2010 (toen het nog Printing.com heette) voor 2 miljoen euro de Nederlandse Media Facility Group (MFG), op internet actief met de portals Drukland en Flyerzone, van ondernemer Hans Scheffer.

Scheffer startte in 2013 met zijn compagnons Rene van Dijk en Marco Geeratz een nieuwe online drukwerkwinkel onder de naam Helloprint, [update 19-10-2015] door ondernemersmagazine Sprout opgenomen in de Challenger50 van 2015. Hij is daarmee actief in Nederland (onder de naam Drukzo.nl), maar ook in België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Begin september vertelde Scheffer in De Telegraaf inmiddels anderhalf miljoen euro omzet per maand te draaien:

,,In 2011 verkocht ik MFG aan een beursgenoteerde Engelse club en aanvankelijk had ik daar een beetje spijt van. Maar als ik die stap niet had genomen, was Helloprint er nooit geweest”.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.