Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

16 september, 2015, 7:44 am | -

Grijp je kans: red het boekenvak

RenewTheBook

Uitgevers organiseren competitie

Grafisch Nederland zou eenvoudig kans moeten kunnen maken op de 15.000 euro die is uitgeloofd door de Groep Algemene Uitgevers (GAU) voor het beste idee om het boekenvak te redden.

“Als het maar te maken heeft met het op de markt brengen van het werk van schrijvers. Het mag over e-books gaan, of een methode voor de productie van boeken waardoor er geen afval meer ontstaat. Voor mijn part gaat het over lettertypes“, lichtte GUA-voorzitter Wiet de Bruijn het idee gisteren in NRC toe.

De Bruijn zegt op revolutionaire plannen te hopen:

“Alle uitgevers ter wereld, of ze nu in nieuws, muziek, of boeken zitten, worstelen met het internet. Met het Renew the Book project zeggen we: we willen veranderingen stimuleren en we zijn ook niet bang om toe te geven dat de beste ideeën misschien van buiten de bedrijfstak komen.”

Toch is dat laatste niet noodzakelijk: ik vroeg me vorig jaar al eens af wanneer ‘Printing On Demand‘ in het boekenvak eindelijk eens zou doorbreken – en deze actie van de uitgevers lijkt me nu dan ook een buitenkans voor slimme grafische ondernemers?

Video: 'Renew The Book'

Video: ‘Renew The Book’

Het op afroep produceren van boeken geldt immers al lange tijd als de beloofde ultieme toepassing van digitaal drukken. Toch wordt in de Benelux pas slechts zo’n 2 procent van alle boeken digitaal geprint – en over drie jaar is dat naar verwachting nog altijd maar 3 procent.

Ik bezocht het Digital Print Forum 2014 in Brussel, dook in enkele rapporten en schreef er in vakblad Grafisch Nieuws een artikel over.

Mathijs_Suidman_CB1_GN04

Mathijs Suidman (Centraal Boekhuis) in 2014: “Inmiddels zijn ruim 11.000 titels bij CB beschikbaar voor POD, oftewel 12 procent van het totale aanbod.”

 

 

 

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.