Grafisch Nederland zou eenvoudig kans moeten kunnen maken op de 15.000 euro die is uitgeloofd door de Groep Algemene Uitgevers (GAU) voor het beste idee om het boekenvak te redden.
“Als het maar te maken heeft met het op de markt brengen van het werk van schrijvers. Het mag over e-books gaan, of een methode voor de productie van boeken waardoor er geen afval meer ontstaat. Voor mijn part gaat het over lettertypes“, lichtte GUA-voorzitter Wiet de Bruijn het idee gisteren in NRC toe.
De Bruijn zegt op revolutionaire plannen te hopen:
“Alle uitgevers ter wereld, of ze nu in nieuws, muziek, of boeken zitten, worstelen met het internet. Met het Renew the Book project zeggen we: we willen veranderingen stimuleren en we zijn ook niet bang om toe te geven dat de beste ideeën misschien van buiten de bedrijfstak komen.”
Toch is dat laatste niet noodzakelijk: ik vroeg me vorig jaar al eens af wanneer ‘Printing On Demand‘ in het boekenvak eindelijk eens zou doorbreken – en deze actie van de uitgevers lijkt me nu dan ook een buitenkans voor slimme grafische ondernemers?
Het op afroep produceren van boeken geldt immers al lange tijd als de beloofde ultieme toepassing van digitaal drukken. Toch wordt in de Benelux pas slechts zo’n 2 procent van alle boeken digitaal geprint – en over drie jaar is dat naar verwachting nog altijd maar 3 procent.
Ik bezocht het Digital Print Forum 2014 in Brussel, dook in enkele rapporten en schreef er in vakblad Grafisch Nieuws een artikel over.

Mathijs Suidman (Centraal Boekhuis) in 2014: “Inmiddels zijn ruim 11.000 titels bij CB beschikbaar voor POD, oftewel 12 procent van het totale aanbod.”
Geef een reactie