Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

10 februari, 2015, 10:30 pm | -

Drupa alsnog naar driejaarlijks ritme

[update] juni 2016: ‘Drupa blijft tóch vierjaarlijks’

*

drupa_touchthefuture

Touch the future – voortaan elke drie jaar

Vakbeurs Drupa gaat na de editie van volgend jaar verder als drie- in plaats van vierjaarlijks evenement. In 2012 werd die nieuwe frequentie al eens ter sprake gebracht, maar uiteindelijk werd besloten om alleen de duur van de beurs terug te brengen van veertien naar elf dagen en het jaartal 2016 te handhaven voor de volgende Drupa. Vandaag besloot echter de vergadering van het 26-koppige Drupa Comité (waarin naast Messe Dusseldorf ook exposanten en organisaties zitting hebben) om alsnog voor het driejaarlijkse ritme te kiezen: “De volledige drukwerk-keten is onder invloed van internet en digitale technologie radicaal veranderd. (…) Het is belangrijker dan ooit dat onze klanten overzicht wordt geboden van de laatste technologische ontwikkelingen.”

“Kan drupa 2016 niet wat korter?” Al snel na de editie van 2012, met 20 procent minder bezoekers dan in 2008, stond de lengte van de veertiendaagse beurs ter discussie. In vakblad Deutscher Drucker stelde toenmalig Drupa-directeur Manuel Mataré dat hem dat niet verbaasde: “Die discussie speelt al zolang Drupa bestaat. Overigens: helemaal in het begin duurde de beurs drie weken.”

Mataré zorgt begin oktober 2012 voor een verrassende wending, door voor te stellen de vierjaarlijkse frequentie van de beurs op te voeren naar een driejaarlijks ritme. Het lijkt er op dat de beursorganisatie met een verhoging van de frequentie misschien het verlies aan beursdagen wil compenseren: gerekend over een periode van twaalf jaar vinden er in een eventueel driejaarlijks ritme niet drie maar vier beurzen plaats. Zelfs bij een eventuele tiendaagse versie gaan er dan dus uiteindelijk slechts twee beursdagen verloren. Het Engelse vakblad Print Business sluit bovendien niet uit dat er ook vanuit de stad Düsseldorf op deze optie is aangestuurd: de lokale economie heeft de extra Drupa-omzet hard nodig.

De laatste verandering in het Drupa-ritme vond plaats in 1990, toen Nordwestdeutsche Ausstellungsgesellschaft mbH (NOWEA) – de voorloper van Messe Düsseldorf – overstapte op een vijfjaarlijkse frequentie en op die manier een ‘Drupa 2000‘ in de agenda kon zetten. Een driejaarlijkse Drupa zou nu echter mogelijk beter passen in het ritme van enkele andere grote Messe-vakbeurzen in Düsseldorf: de plastic- en rubber beurs ‘K’ en verpakkingsbeurs Interpack vinden al elke drie jaar plaats. Bij de bekendmaking vandaag (10 februari 2015) wordt dat ook erkend: “Een bijkomend positief gevolg is dat Drupa niet meer in 2020 zal plaatsvinden, gelijktijdig met Interpack. Drupa-exposanten die zich vooral op het bedrukken van verpakkingen richten zagen daar zeer tegenop, dus deze verandering is in het voordeel van de klanten.”

Heidelberg liet zich in 2012 duidelijk uit over haar voorkeur voor een vierjaarlijkse Drupa. En volgens vakblad PrintWeek waren bijvoorbeeld ook HP en KBA geen voorstander van een driejaarlijks ritme. Toch zijn deze partijen allen lid van het Comité dat nu alsnog akkoord is gegaan met de nieuwe agenda van Drupa: 2016, 2019, 2022 en 2015 – telkens in mei.

 

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.