Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

15 juni, 2014, 7:55 am | -

Sda failliet, 'geen doorstart'

Sda

10-kleurenpers wordt teruggehaald

Tijdens het Hemelvaart-weekend werd bij SDA Print+Media onder andere een tienkleuren Heidelberg-pers uit het pand aan de Donauweg in Amsterdam teruggehaald. Pas de dinsdag erna, op 3 juni, werd officieel het faillissement uitgesproken. De Amsterdamse drukkerij MullerVisual heeft zich gemeld bij de curator voor de goodwill en de klanten van SDA, maar benadrukt: “Dit is géén doorstart.” Daarmee komt niet alleen een einde aan de eeuwenoude geschiedenis van de Stadsdrukkerij Amsterdam (Sda) sinds 1796 (of eigenlijk zelfs al sinds 1735), maar mogelijk ook aan het grafisch ondernemerschap van Mickey Gude.

“Tussen SDA en MullerVisual is al eerder gesproken over een mogelijke samenwerking en er was al een ‘Letter of Intent’ opgesteld. Echter door het faillissement van SDA is dit in een stroomversnelling geraakt”, meldde MullerVisual vorige week vrijdag aan [EBb]: “Sinds 12/6 zijn er gesprekken met alle betrokkenen gevoerd.”  Eén ding leek alvast zeker: “De 10-kleurenpers van Tetterode zal op locatie Keienbergweg (waar drukkerij MullerVisual is gevestigd – [EBb]) worden opgebouwd en binnen twee weken operationeel zijn.”

Begin juni bericht ondernemers-portal WijNoordHolland.nl dat er ‘recent een personeelsbijeenkomst is geweest bij de Stadsdrukkerij Amsterdam waarbij tegen het personeel is gezegd dat Tetterode een nieuwe top zou hebben gekregen die een betaling in één keer van 600.000 euro eiste. Als die betaling niet verricht zou worden, zouden machines worden weggehaald.”

Dank je voor het lezen van WijNoordHolland!Graag je begrip dat op al onze artikelen copyright rust.
Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijnoordholland.nl/nieuws-overzicht/muller-visual-genoemd-als-overnamekandidaat-stadsdrukkerij-amsterdam/#.U5y9yi9svIp te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking© 2014 WijNoordHolland.
Dank je voor het lezen van WijNoordHolland!Graag je begrip dat op al onze artikelen copyright rust.
Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijnoordholland.nl/nieuws-overzicht/muller-visual-genoemd-als-overnamekandidaat-stadsdrukkerij-amsterdam/#.U5y9yi9svIp te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking© 2014 WijNoordHolland.

In de januari-editie van vakblad Graficus maakte SDA Print+Media nog een strategische koerswijziging bekend: de drukkerij stapt over op gang-printing: ‘het verzamelen van verschillende orders van een of meerdere klanten op een vel, waarbij de formaten en oplagen van de orders kunnen verschillen’. De ommezwaai werd ingegeven door ‘een nieuwe klant‘, vertelde hoofd productie Christian Gude aan Graficus: “Hij krijgt orders binnen via zijn website, maar heeft zelf geen persen. Dus was hij op zoek naar een drukkerij voor verregaande samenwerking.” De automatiseringsslag die dit vereiste werd bij SDA in goede banen geleid door hoofd prepress Dirk-Jan van Barneveld: “Voorheen kostte de indeling van een vel zo’n drie kwartier. Die tijd is er gewoon niet meer. Nu lukt het in vijf minuten”. Van Barneveld werkt volgens zijn LinkedIn-profiel sinds begin juni bij MullerVisual.

[tweet https://twitter.com/Mireltransport/status/476262072683364352]

Vijf jaar geleden viel, ook tijdens het Hemelvaart-weekend, het doek voor Hollandia Printing in Heerhugowaard – de drukkerij van grafisch ondernemer Mickey Gude. Eind juni 2011 keek hij in een interview met vakblad GW terug op die periode, maar vooral ook vooruit op de toekomst van SDA Print+Media – de drukkerij die hij eind 2008 kocht. In september 2008 tekende Hollandia Printing – omzet bijna 30 miljoen euro en zo’n 120 medewerkers – een letter of intent met SDA betreffende een aandelenruil, maar na een inspectie van de boeken constateerde Gude: “Dat viel flink tegen, vooral de drukkerij van het bedrijf bleek een echte “bleeder. Er moest flink gereorganiseerd worden.” Huisbankier ING haakte af, waarna Rabobank de transactie wilde steunen, ‘mits SDA buiten de invloedssfeer van de Hollandia bedrijven zou blijven’. Gude kocht SDA vervolgens via zijn Gude Holding: “In 2009 schreven we weer mooie zwarte cijfers.”

Sda_Ajax

Mickey Gude (rechts) verlengt in maart 2014 nog de samenwerking met voetbalclub Ajax

Bij Hollandia staan de zaken er dan een stuk slechter voor. Een samenwerking met Habo DaCosta mislukt doordat Amstel Lease, een dochter van ABN Amro, niet wil meewerken aan het plan. Gude in GW: “Toen konden we geen kant meer op. (…) Een ideaal scenario voor een doorstart, maar daar voelde ik absoluut niks voor.” Gude – “Mijn ouders woonden boven de zaak in de Amsterdamse Huidenstraat met één vellenpersje” – richt zijn aandacht vervolgens op SDA. Daar moet hij in 2010 ingrijpend reorganiseren als er onverwachts een einde komt aan de productie van de OV strippenkaart, ‘van oudsher een kroonjuweel van de SDA’. Hij verwacht volgens GW in 2011 weer winst te maken: SDA heeft dan een omzet van 12 miljoen euro en telt iets meer dan 50 werknemers.

 

***

[update 3 september 2014] Bij uitgeverij Bas Lubberhuizen verscheen onlangs het boek Gedrukt voor de stad – De geschiedenis van Stadsdrukkerij Amsterdam, geschreven door Hans Moolenbel

*

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.