Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

9 maart, 2014, 8:24 am | 9 reacties

Adel Media failliet

[update 20-08-2014] Het tweede faillissementsverslag AdelMedia is verschenen: “Onderzoek naar paulianeus handelen is een van de speerpunten van de curator

***

[update 14-06-2014] Het eerste faillissementsverslag van curator Van Dijen is eind april verschenen: “De gedachte, althans de wens, achter de surséance aanvraag was (…) een afgeslankte versie van de Adel Media Groep. De daarvoor benodigde condities konden evenwel niet worden afgestemd met de benodigde partijen in de markt.” De curator verricht onderzoek naar de oorzaken van het faillissement: “Opmerking verdient op voorhand dat de grafische industrie en meer in het bijzonder de markt voor offset producten al enige tijd in zwaar weer verkeerd door een alsmaar afnemende vraag.” Onder het kopje ‘Paulianeus handelen‘ merkt de curator op: “Onderzocht wordt de vervreemding van de deelneming in P7 van Adel Media B.V. naar A0 Print Management B.V. [EBb: een van de boven Adel Media B.V. geplaatste vennootschappen gehouden door de heer R.C. Sluijter] binnen één jaar voorafgaand aan het faillissement.”

***

Adel Media

Adel Media

Donderdagmiddag 6 maart wordt FNV Kiem-vertegenwoordiger Hans Robijn in een gesprek met de Adel Media-directie nog voorgehouden dat er aan een redding wordt gewerkt. Maar een dag later blijken zowel DeltaHage in Den Haag als AD Mercurius in Almere en Mercurius Art Productions in Amsterdam failliet te gaanalleen AD Print blijft volgens betrokkenen overeind.

***

[update 21 maart] “Drukkerij Tesink neemt AD Mercurius over”

De Zutphense drukkerij Tesink maakt op haar website bekend dat het de activiteiten van AD Mercurius in Almere heeft overgenomen: “Vanuit haar vestiging in Almere zal AD Mercurius, onder behoud van haar eigen identiteit, haar commerciële werkzaamheden voortzetten. Drukkerij Tesink neemt bij de overname een aantal werknemers c.q sleutelpersonen over, waardoor specifieke kennis en ervaring behouden blijft.” Drukkerij Tesink zegt dat de overname past in de strategie om haar positie als drukkerij in de regio Midden-Nederland te versterken. Opvallend detail: het bericht op de website van Tesink is mede ondertekend door ‘René Spiekman, algemeen directeur AD Mercurius’, terwijl Adel Media groep-directeur Rimmert Sluiter begin februari aan EBb meldde dat Spiekman niet langer bij Adel Media werkzaam was.

***

[update 20 maart 2014] Anne Ringsma (Printforce):”Gisteren is de overeenkomst getekend met de curator waarbij de goodwill van Digiprint en Deltahage is overgenomen door Wilco Beheer en Printforce.” De overnemende partijen zijn hiertoe een joint venture aangegaan. Vorige week was Printforce ook betrokken bij de doorstart van Adel Print: in samenwerking met de gebroeders Wijmans gaat dat bedrijf verder als Gigaprint.
[update 21 maart 2014] Rombout Eikelenboom, directeur van Printforce in Alphen aan den Rijn, zegt op Graficus.nl over de nieuwe opzet: ‘We doen het samen met Wilco, omdat de klanten gewend zijn een oplossing te krijgen voor print, offset en/of logistiek. Daar moet je de juiste spelers bij halen. Printforce is de grootste printpartij in Nederland en Wilco de grootste offsetpartij.”

***

[update 18 maart 2014] Wifac heeft maandag met de curator overeenstemming bereikt over de aankoop van de complete activa van AD Mercurius in Almere. Wifac-directeur Marcel Otto wil daarmee vooral voorkomen dat het machinepark tegen te lage prijzen op de Nederlandse markt blijft en dan voor valse concurrentie zorgt: “Wij zijn door dit faillissement flink gedupeerd, maar we willen met deze transactie – die overigens wel vaker wordt ondernomen bij dit soort zaken – grotere schade voor de branche voorkomen.” Otto betreurt de ondergang van wat enkele jaren nog ‘een prachtig bedrijf‘ was: “Dit is ook voor alle medewerkers natuurlijk dramatisch.”
AD Mercurius investeerde in 2012 bij Wifac in een Apogee-workflow, een Avalon N8 plaatbelichter en platen van Agfa.

***

[update 10 maart 2014] Een doorstart lijkt er niet in te zitten, vertelt directeur Rimmert Sluiter aan vakblad Graficus: ‘Er zijn besprekingen geweest met de bank voor een goed plan voor alle ondernemingen om door te gaan, misschien in afgeslankte vorm. Daar heeft de bank helaas geen akkoord op gegeven.’’ Als hoofdoorzaak wijst Sluiter op de malaise in de grafische markt. ‘Het volume is er wel, maar er is geen marge.’

*

[update 10 maart 2014] Volgens directeur Rimmert Sluiter blokkeerde ING-bank een doorstart van Adel Media in Den Haag, aldus Printmedianieuws: “Inmiddels draaien de persen in Almere en Den Haag weer, maar nu onder het bewind van de curator”

***

Historie
Adel Media is in 2011 de nieuwe naam voor A-D Beheer. Dat bestaat sinds 1991, maar vindt zijn basis in 1988 als Ben Scharloo A-D Druk opricht ‘op de fundamenten van de voormalige drukkerij/uitgeverij Vonk in Zeist’ – zoals hij eind 2010 in vakblad GW vertelt. In 1999 neemt Scharloo voor 51 procent het voormalige (in 1988 verzelfstandigde) staatsbedrijf Sdu Grafisch Bedrijf over – een bedrijf met een historie van meer dan 400 jaar en daarmee één van de oudste ondernemingen in Nederland.

Deltahage
A-D Beheer is op dat moment een holding met daaronder een aantal grafische ondernemingen in de regio Utrecht: A-D Druk, Dentex Drukkerij en PrePress. Sdu Grafisch Bedrijf wordt daar in stappen aan toegevoegd, totdat op 1 januari 2003 A-D Beheer voor 100 procent eigenaar is geworden. In oktober 2003 vestigt Sdu Grafisch Bedrijf zich in een nieuw pand aan de Binckhorstlaan in Den Haag en heet het bedrijf ‘DeltaHage’.

 

Printen
In 2008 worden TED Gigaprint Almere en TED Printnet Purmerend door A-D Beheer ingelijfd – de oprichters van TED Gigaprint (Henk en Roy Wijmans) gaan zich volledig toeleggen op de verdere ontwikkeling van MyPhotoFun (dat zich richt op foto gerelateerde producten zoals albums, kalenders, agenda’s en posters).

In 2009 vervangt A-D Beheer het totale digitale machinepark en kiest het opnieuw voor een vijfjarig contract met Xerox dat bestaat uit de levering van de grootste kleurendrukpers van Xerox, de iGen4 (vier exemplaren) en voor zwart-wit de Nuvera productiesystemen (zeven Nuvera’s 288 en twee Nuvera’s 144).

Huisstijl met een kroontje

Huisstijl met een kroontje (2011)

Overheid
In 2010 realiseert de A-D Beheer groep, lid van papierinkooporganisatie P7, met in totaal zo’n 240 medewerkers een omzet van 48 miljoen euro. “We maken nog winst, maar die is wel flink minder dan vorig jaar”, zegt Scharloo in GW. Bij Deltahage is de omzet dan 22 miljoen, waarvan ongeveer 30 procent afkomstig is van de overheid: Kamerstukken, de Rijksbegroting en de Troonrede rollen in Den Haag van de persen en printers.

Adel Media
In juni 2011 wordt A-D Beheer omgedoopt tot Adel Media. A-D Druk heet voortaan AD Druk en Ted Gigaprint wordt Adel Print, maar Deltahage blijft Deltahage. Alle logo’s worden in een lijn gebracht en – “heel bescheiden” – voorzien van een kroontje.

Het pand van Gravo in Purmerend

Het pand van Gravo in Purmerend

Begin november 2011 wordt de failliete Gravo Groep in Purmerend overgenomen door Adel Media. Een maand later maakt
Ben Scharloo bekend plaats te maken voor ondernemer Rimmert Sluiter, die samen met financieel directeur en aandeelhouder René Spiekman de directie over de Adel Media groep zal gaan voeren.

Rimmert Sluiter
Sluiter kan bogen op ‘ jaren ervaring binnen de grafische en papierindustrie‘. Zijn LinkedIn CV vermeldt onder andere de Berghuizer Papierfabriek, Norske Skog, en  A0 Printmanagement. Sluiter baarde begin 2006 nog opzien in grafisch Nederland door de Beuningse heatsetrotatiedrukkerij WebStar over te nemen. Dat liep al snel slecht af, zoals is te lezen in een Graficus-artikel uit die tijd:

Al snel stonden de drukpersen stil omdat er te weinig orders binnenkwamen. (…) In juni benaderde Sluiter de vakbonden voor het opzetten van een sociaal plan. Daarbij zouden vijf ontslagen vallen. Tot een ondertekening kwam het niet, omdat Sluiter een kort geding aanspande tegen vorige eigenaar Scheepers vanwege de slechte resultaten, aldus de krant. (…) Volgens welingelichte bronnen is Sluiter door de banken gedwongen zijn aandelen terug te verkopen aan Scheepers, die vervolgens bij de rechtbank uitstel van betaling heeft aangevraagd. Sluiter staat niet meer op de personeelslijst van Webstar en is inmiddels uit beeld.”

De Zaanse Kunstdrukkerij Mercurius

Kunstdrukkerij Mercurius

AD Mercurius
In maart 2012 komt ook de Zaanse Kunstdrukkerij Mercurius onder de vlag van Adel Media. Vervolgens worden AD Druk, Gravo, Kunstdrukkerij Mercurius en Repro Nederstigt samengevoegd tot een ’hybride totaalleverancier’ in de drukfabriek in Almere onder de naam AD Mercurius. Het volledig gerenoveerde pand wordt op 2 november 2012 officieel geopend door Ben Scholten, wethouder van Economische Ontwikkeling in Almere. Hij onthult daarbij het nieuwe logo van AD Mercurius.

In diezelfde maand beleeft het failliete HSGB (in Tiel en Buren) onder Adel Media een doorstart. (Sluiter is optimistisch over de kansen van het bedrijf, maar moet in februari 2014 vaststellen dat het niet is gelukt er een levensvatbare organisatie van te maken: HSGB gaat opnieuw failliet.)

Drukfabriek
In oktober 2012 geven Sluiter en Spiekman een interview aan vakblad Grafisch Weekblad. In het artikel staat – onder het tussenkopje ‘Ethiek‘ – onder andere:

“De consolidatiestrategie wordt door Rimmert Sluiter en René Spiekman, de kersverse en enige aandeelhouders van Adel Media, gezien als eerste stap in de toekomst. Beide aandeelhouders verwijzen geruchten dat Van der Kallen bij hun plannen betrokken zou zijn naar het land der fabelen. Ze onderstrepen dat ze als aandeelhouders van Adel Media op verantwoorde wijze de sociale en economische consequenties van de consolidatie dragen, zoals dat ook altijd in het verleden bij A-D Beheer is gebeurd. Praktijken waarbij crediteuren en personeel het nakijken hebben zijn altijd vermeden omdat die niet passen bij de ethiek van de aandeelhouders.”

In december 2012 staan Sluiter en Spiekman met een interview in het Financieele Dagblad:

Rimmert Sluiter (links) en René Spiekman

Rimmert Sluiter (links) en René Spiekman

Dit is de toekomst’, zegt René Spiekman (51), financieel directeur en medeaandeelhouder van Adel. De 1900 drukkerijen die Nederland momenteel nog telt, zullen de komende vijf jaar plaatsmaken voor zo’n 150 grotere drukfabrieken, luidt zijn prognose. ‘De prijsdruk is enorm als gevolg van de krimpende drukvolumes’, zo schetst hij het achterliggende probleem. De sanering is al gaande en het eindspel is in zicht. Jaarlijks sluiten honderden bedrijven in de branche de deuren.

Bij een omzet van 50 miljoen euro behaalde Adel Media begin 2013 een nummer acht positie in de GW ‘grafische top 10’.

Reorganisatie
Volgens Printmedianieuws.nl, dat eind 2013 de top 10 spelers opnieuw in kaart brengt, stagneert echter vervolgens de groei:

“Halverwege 2013 begon het bedrijf zelfs te krimpen. Algemeen directeur Sluiter (1955) sprak van een ‘achteruitlopende markt’ en zette het mes in de organisatie. Adel Media wil alle centrale diensten centraliseren in Den Haag en de productie van vellenpersen onder één leiding brengen. Daarbij wordt Almere in feite een kale productielocatie, geleid vanuit Den Haag (Delta Hage). Bij deze reorganisatie vervallen 50 van de 280 arbeidsplaatsen.”

Vakbond FNV Kiem laat in juli 2013 via vakblad Graficus in een reactie op de aangekondigde reorganisatie weten dat “onderhandelingen over een sociaal plan na ca. 4 á 5 onderhandelingsrondes op niets [zijn] uitgelopen”. Sluiter laat vervolgens weten dat de onderhandelingen met de vakbonden in “goede en constructieve sfeer zijn verlopen” en dat uiteindelijk met de OR een bedrijfsovereenkomst is afgesloten. Printmedianieuws meldt eind december 2013 dat de plannen vertraging oplopen door het UWV.

'Drukfabriek' AD Mercurius in Almere

‘Drukfabriek’ AD Mercurius in Almere

Geldkraan
Eind februari blijkt dat de bank de geldkraan dreigt dicht te draaien. Betrokkenen vermoeden dat daardoor een faillissement van AD Mercurius al begin maart een feit zou kunnen zijn. Directeur Rimmert Sluiter – die met René Spiekman gebrouilleerd is geraakt en inmiddels enig aandeelhouder blijkt te zijn – noemt dit op 1 maart echter “roddels” en ontkent dat er besluiten over faillissement zijn genomen. Ondertussen worden echter de salarissen over februari niet uitbetaald en op 3 maart krijgen crediteuren van Sluiter de mededeling dat er over de toekomst van AD Mercurius wordt gesproken ‘met alle stakeholders’ – binnen enkele dagen zal meer informatie volgen maar “tot die tijd kunnen wij geen betalingen verrichten”.

Oplossing
Op donderdag 6 maart heeft Hans Robijn van FNV Kiem een afspraak met de directie van AD Mercurius in Almere. Na afloop meldt hij aan EBb: “Er wordt naarstig naar een oplossing gezocht en die moet er uiterlijk dit weekeinde komen. Maandagochtend hoor ik er meer over en om 12:30 maandag spreek ik met het personeel in Almere.” Maar hij maakt zich zorgen met name over mei/juni – “als het bedrijf dat al haalt” – wanneer de vakantiebijslag betaald moet gaan worden: “Deze zorgen heb ik met de directie gedeeld.”

Failliet
Vrijdag 7 maart wordt aan het eind van de dag plotseling duidelijk dat het doek is gevallen voor de volledige Adel Media groep – alleen dochteronderneming Adel Print (waar oud-eigenaar Henk Wijmans sinds eind 2013 weer aan het roer staat) blijkt niet bij het faillissement betrokken.

9 reacties aanAdel Media failliet

 • Ron Ebing

  Van 45 miljoen omzet naar complete faillissement in drie jaar: dat is de trieste constatering van dit drama. in zijn maiden speech gaf de heer Sluiter aan dat hij binnen tien jaar na een omzet van 450 miljoen wilde. Nou, we hebben ervaren waar het naar toe heeft geleid. Mismanagement, gevoed door wanbeleid en hoogmoedswaanzin heeft een bedrijf van goede naam geheel kapot gemaakt en zo’n 140 medewerkers en hun gezinnen in de problemen gebracht. Jammer dat je dat nooit leest. Wel dat de overnemende partijen zo goed voor hun opdrachtgevers zorgen. Niet dat zij als aasgieren en lijkenpikkers minuten na het akkoord van de deal de afdelingen opkomen zonder de medewerkers de gelegenheid te geven op een waardige manier het pand te kunnen verlaten. Nee, het was zelfs zo erg dat als was het een razzia enkele medewerkers werden aangewezen die wel mochten blijven voor de nieuwe aandeelhouders (in casu de heren *** en *** die het jaar daarvoor waren aangetrokken vanuit het failliete ***). De laatste beide heren hebben een wel heel dubieuse rol gespeeld in dit koningsdrama waarin niet een dubbele maar wel vierdubbele agenda zat.
  Er waren wel terdege mogelijkheden tot een doorstart/overname van aandelen. Er was een aanbieding om een gedeelte van het werk over te nemen incl. medewerkers. Allemaal genegeerd of geweigerd vanwege de mooie package deal die is gesloten, maar waar per saldo nog minder dan genoemde 22 medewerkers zijn overgenomen.
  Jammer dat je daar nooit wat over leest en dat, ondanks de mooi zinnen ‘dat het personeel centraal staat en je kapitaal is’ deze de eersten zijn die vervangen of verwijderd worden om zo een mooie nieuwe start te maken.

 • Andre Benjamens

  Over al zit die Van der Kallen achter. Heb ooit bij de Thieme groep gewerkt in 2010 op straat gezet naar 23 jaar dienst. Eerst bij de DBEH groep, en later werd het de Mercurius groep. Hij heeft alles van mijn leven verpest. Zit nu op de armoe grens. Ben nu 55 jaar kom nergens aan de slag ja, mag nu werken in de wijk voor 1 honger uitkering. En VUT is er niet meer, al die jaren dik voor betaald. Mag wachten tot mijn 67 of nog langer. Kan niemand die man eens tegen houden.

 • zijkant

  De laatste jaren gaan bij faillissementen de machines veelal via veilingen naar het buitenland, door Wifac teruggenomen machines (bv. Vis Offset) belanden wel weer in Nederland.
  Dus waarom gaat Wifac nu opeens de branche beschermen? Zal het niet het eigenbelang zijn bij een doorstart van Deltahage waar KBA persen en MBO vouwmachines staan en het belang van Wifac dus duidelijk groter is dan bij Almere?

 • Henk

  GW Oktober 2012 moet toch denk ik worden gezien als “lipservice”. Wedden dat de aandeelhouders zich deze “ethiek” niet kunnen veroorloven? Bekt wel lekker in de media…..maar in de praktijk???

  Uiteraard hopen voor de medewerkers dat het anders zal blijken te zijn maar ik houd mijn hart vast. Sterkte voor de medewerkers!

 • henk tienkamp

  Pluim! Ethiek! We gaan er van uit dat niemand schade lijdt!

 • Is er al bekend wie de curator is bij Deltahage…?

 • henk tienkamp

  Zullen we samen het hogere aanroepen om het te laten zorgen dat er niet doorgestart wordt?
  Diep in mijn hoofd zit een mannetje dat roept dat VDK (u weet wel, van Thieme) betrokken is, maar ik lees er niks van, een misvatting?

  • Ed Boogaard

   In Grafisch Weekblad (oktober 2012) gaven Sluiter en Spiekman reeds antwoord op deze vragen…. :

   Ethiek – De consolidatiestrategie wordt door Rimmert Sluiter en René Spiekman, de kersverse en enige aandeelhouders van Adel Media, gezien als eerste stap in de toekomst. Beide aandeelhouders verwijzen geruchten dat Van der Kallen bij hun plannen betrokken zou zijn naar het land der fabelen. Ze onderstrepen dat ze als aandeelhouders van Adel Media op verantwoorde wijze de sociale en economische consequenties van de consolidatie dragen, zoals dat ook altijd in het verleden bij A-D Beheer is gebeurd. Praktijken waarbij crediteuren en personeel het nakijken hebben zijn altijd vermeden omdat die niet passen bij de ethiek van de aandeelhouders.”

   Zie: http://archive-nl.com/page/531148/2012-10-26/http://www.gw.nl/artikelen/adel-media-in-almere-in-pand-onkenhout

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.