Zo’n 40 procent van alle Amerikaanse drukkerijen biedt Web-to-Print (W2P) diensten aan. In Europa bedraagt dat percentage ongeveer 25 procent. Recent verschenen twee rapporten in de VS (respectievelijk ‘Web-to-Print: The Promise, The Potential and The Reality’ en ‘State of Web-to-Print: 2013’ ), die tot dezelfde conclusie komen: klanten zijn zich kennelijk nog niet bewust van alle mogelijkheden en daardoor wordt het potentieel van W2P onvoldoende benut. Beide rapporten benaderen deze situatie echter op een heel verschillende manier: is het een probleem of een kans – en voor wie? [Lees verder op GrafimediaWereld]
In 2001 spraken we over ‘internetdrukken’ bij de IDP-club. Daar waar de ontwikkelingen in prepress en druk samenkwamen. Destijds was W2P te vroeg omdat er geen standaards waren. Niet veel later startte in Duitsland het PSO (Prozess Standard Offset) gebaseerd op ISO 12647 normen. In 2010 waren de W2P-drukkers in Duitsland heel actief. Voor Graficus bezocht ik het Berlijnse Laser-Line voor de tweede keer om te zien hoe ze werkten en hoe ze de geweldige groei konden managen. Ik rapporteerde daar uitvoerig over in Graficus van december 2010. Ik kon destijds diverse interessante details verwerken omdat deze W2P-drukker zich helemaal focuste op de Duitse markt. Nederlandse drukkers waren immers geen concurent. Deze W2P-club heeft nu 5 Heidelbergers in het 102 formaat met in het totaal 23 drukwerken waaronder een 8-kleuren. Daarnaast 2 Anicolor machines in het 52 formaat. Plus 3 HP Indigo’s en 2 Kodak Nexpress 3000 machines. En nog diverse grootformaat HP-rolprinters. Men verwerkt zo’n 100000 orders per jaar voor overwegend bedrijven en overheid.
De belangrijkste investeringen zijn ‘de prepressvakmensen’ en ‘het IT-systeem’. Mijn conclusie was na 2 bezoeken duidelijk. W2P zoals Vistaprint en Flyeralarm inzetten boomt maar W2P voor drukkerijklanten (waar Laser-Line zich op richt) groeit nog veel sneller. Maar ook hier geldt: de ultieme procesoptimalisatie met behulp van o.a. een perfecte IT én het consistent toepassen van drukstandaards is essentieel. Waarschijnlijk zijn nog veel bedrijven onvoldoende toegerust om W2P succesvol in te zetten. Als er geen crisis was geweest en men voldoende rendement had kunnen behalen om de investeringen (kennis én apparatuur) te kunnen doen, was W2P veel sterker ingevoerd. Denk ik. In de VS is het gebruik van drukstandaards echter nog steeds achtergebleven in vergelijking tot bv Duitsland.
Wellicht dat de penetratie daarom nog relatief laag is.
Ga naar de Laser-line.de website en kijk hoe bezeten (en ook hoe lang al) dit bedrijf focust op certificering en kwaliteit.