Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

3 februari, 2014, 5:22 pm | 3 reacties

Adel Media-dochter HSGB failliet

Reorganisatie bij andere twee drukkerijen Adel Media

René Spiekman, financieel directeur en medeaandeelhouder, ‘niet langer in dienst bij Adel Media’

Adel Media heeft vorige week het faillissement aangevraagd voor dochteronderneming HSGB (in Buren en Tiel). Het bedrijf, ontstaan uit Stimio Communicatie & Presentatie en Meerpaal Grafimedia in Tiel en Spijker Drukkerij in Buren, beleefde onder Adel Media in november 2012 al eens een doorstart .
Terwijl nog wordt gewerkt aan de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij de drukkerijen van Adel Media, blijkt financieel directeur en medeaandeelhouder René Spiekman ‘niet langer in dienst bij Adel Media’.

In een interview in het Financieele Dagblad zei Adel Media-directeur Rimmert Sluiter in december 2012: “HSGB had niet bankroet hoeven te gaan. Het bedrijf zit vol met opdrachten voor tijdschriften en handelsdrukwerk. Maar de financiering was een probleem.”
In een vorige week verstuurde e-mail aan de medewerkers stelt Sluiter nu: “Het betreurt mij zeer, ondanks veel energie en geld gestoken te hebben in de doorstart van Hooft Spijker Grafische Bedrijven, dat wij van HSGB geen levensvatbare organisatie hebben kunnen maken.”

Door [EBb] om een reactie gevraagd, laat Sluiter weten: “Samenvoeging met andere handelsdrukkerijen is door de kandidaat kopers uiteindelijk ook afgezegd. Nadat wij de productie hebben stopgezet, hebben wij nu helaas het faillissement van HSGB moeten aanvragen. Na de ontslagronde van vorige maand betreft het nu nog 5 medewerkers.”

Naar verwachting wordt het faillissement van HSGB morgen uitgesproken. [update 606-02-2014: HSGB is op 4 februari failliet verklaard]

Rimmert Sluiter (links) en René Spiekman

Rimmert Sluiter (links) en René Spiekman

Gevraagd naar de huidige situatie bij Adel Media laat Sluiter vandaag weten: “Op dit moment gaat onze aandacht uit naar de afronding van HSGB en de reorganisatie bij de andere twee drukkerijen. Helaas is dit alle informatie die wij met U kunnen delen.”

Hij bevestigt wel het vertrek van René Spiekman uit de organisatie: “Het is inderdaad correct dat de heer Spiekman niet langer bij ons in dienst is. We kunnen daarover geen verdere mededelingen doen.”

HSGB behoorde tot een reeks overnames waarmee Adel Media zich in rap tempo een plek in grafisch Nederland heeft veroverd. Onder de Adel Media-paraplu zijn namen als A-D Druk (nu AD Druk), DeltaHage, Ted Gigaprint (nu Adel Print), Gravo, Mercurius en Repro Nederstigt samengebracht.
Met de bundeling van drukcapaciteit in het pand in Almere moet een ‘fabriek’ ontstaan die 24 uur per dag en vijf dagen per week draait, legt de directie eind 2012 in het FD-interview uit:

Dit is de toekomst’, zegt René Spiekman (51), financieel directeur en medeaandeelhouder van Adel. De 1900 drukkerijen die Nederland momenteel nog telt, zullen de komende vijf jaar plaatsmaken voor zo’n 150 grotere drukfabrieken, luidt zijn prognose. ‘De prijsdruk is enorm als gevolg van de krimpende drukvolumes’, zo schetst hij het achterliggende probleem. De sanering is al gaande en het eindspel is in zicht. Jaarlijks sluiten honderden bedrijven in de branche de deuren.

Bij een omzet van 50 miljoen euro behaalde Adel Media begin 2013 een nummer acht positie in de GW ‘grafische top 10’. Volgens Printmedianieuws.nl, dat eind 2013 de top 10 spelers opnieuw in kaart bracht, stagneerde echter vervolgens de groei:

“Halverwege 2013 begon het bedrijf zelfs te krimpen. Algemeen directeur Sluiter (1955) sprak van een ‘achteruitlopende markt’ en zette het mes in de organisatie. Adel Media wil alle centrale diensten centraliseren in Den Haag en de productie van vellenpersen onder één leiding brengen. Daarbij wordt Almere in feite een kale productielocatie, geleid vanuit Den Haag (Delta Hage). Bij deze reorganisatie vervallen 50 van de 280 arbeidsplaatsen.”

Vakbond FNV Kiem laat in juli 2013 via vakblad Graficus in een reactie op de aangekondigde reorganisatie weten dat “onderhandelingen over een sociaal plan na ca. 4 á 5 onderhandelingsrondes op niets [zijn] uitgelopen”. Sluiter laat vervolgens weten dat de onderhandelingen met de vakbonden in “goede en constructieve sfeer zijn verlopen” en dat uiteindelijk met de OR een bedrijfsovereenkomst is afgesloten. Printmedianieuws meldt eind december 2013 dat de plannen vertraging oplopen door het UWV.

Rimmert Sluiter komt eind 2011 bij Adel Media terecht via bemiddeling van fusie- en overnamespecialist Marktlink :

“Rimmert Sluiter heeft jaren ervaring binnen de grafische en papierindustrie en was op zoek naar een onderneming waarin hij middels een MBI- transactie kon participeren. Bij Adel Media waren vier aandeelhouders waarvan er drie vanwege hun leeftijd de aandelen wilden verkopen. Van deze drie was slechts één persoon, de heer Scharloo, nog actief binnen de onderneming. René Spiekman, de huidige financieel directeur en vierde aandeelhouder, was op zoek naar een sterke partner om gezamenlijk het management mee te voeren. Hij was dan ook enthousiast toen Marktlink hem in contact bracht met Sluiter.”

Sluiter volgt per 1 januari 2012 algemeen directeur en aandeelhouder Ben Scharloo op. Samen met financieel directeur René Spiekman (die al sinds 1983 verbonden is aan het bedrijf in diverse management en financiële functies) vormt hij vanaf dat moment de directie van Adel Media B.V.

3 reacties aanAdel Media-dochter HSGB failliet

 • schande

  overigens tot op de dag van vandaag, nog niets gehoor van de curator!

 • schande

  Schandalig hoe het personeel van Hsgb is behandeld na de overname door Adel Media. Gouden bergen werden beloofd, maar vanaf de eerste dag was de chaos compleet.
  contracten, salaris, gemaakte afspreken enz, om te huilen.

  een mooi reorganisatie plan lag op tafel enkele maanden geleden maar daar wilde men niets van weten, het bedrijf moest en zou gesloten worden!

  Adel media bedankt voor een jaar vol stress en ellende!!

  […]

 • Hansum

  De genoemde vijf medewerkers die het zou betreffen is feitelijk onjuist. De 19 medewerkers waarvoor via het UWV een ontslagvergunning voor is verkregen worden nu ook geraakt door het faillissement. In totaal gaat het om 25 medewerkers die door dit faillissement getroffen worden. Twee andere medewerkers hebben reeds per 1 februari een andere baan. Per saldo hebben 27 medewerkers dus geen salaris gekregen en kunnen dit nu via het UVW gaan claimen. Ware het niet dat de curator tot op heden (7 februari 11.15 uur) nog niets heeft laten weten. Zonder melding (formeel ontslag) van de curator kunnen deze medewerkers niets aanvragen bij het UWV en wordt voor hen de ramp alleen maar groter. Dit faillissement had in oktober nog voorkomen kunnen worden en deze afloop is zeer teleurstellend voor de medewerkers, leveranciers en de klanten van HSGB.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.