Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

12 december, 2013, 1:42 am | 2 reacties

Curator concludeert: ‘Bestuur Thieme niet optimaal, maar niet onbehoorlijk’

“Thieme raakte ‘verslaafd’ aan overnames”

Curator Wouter Jongepier (Boekel De Nerée) heeft ruim drie jaar na het volledige faillissement van de Thieme Grafimedia Groep zijn Rapport van Bevindingen gepubliceerd. Hoewel het rapport ‘vele voorbeelden bevat van niet adequaat bestuur op operationeel vlak‘, luidt de conclusie toch dat ‘Thieme niet kennelijk onbehoorlijk of onrechtmatig is bestuurd’.

Volgens de curator raakte Thieme ‘verslaafd’ aan overnames. Die vormden aanvankelijk een middel om te groeien, maar werden volgens het rapport vanaf ca. 2005 noodzakelijk om Thieme van de vereiste liquide middelen te voorzien:

“Het systeem van factoring leidde ertoe dat de extra omzet die door een overname werd gegenereerd direct leidde tot beschikbare (en noodzakelijke) liquide middelen.” De curator schrijft ook: “Gezien vanuit de winstgevendheid en schuldenlast van Thieme over de lange(re) termijn zijn vele overnames van Thieme ronduit slecht en sommige vrijwel onverklaarbaar. (…) Niettemin weet van Van der Kallen [de RvC] dikwijls van de wenselijkheid van een overname te overtuigen en te sussen met optimistisch getinte uitspraken.”

Het ruim 500 pagina’s tellende rapport geeft een gedetailleerd zakelijk verslag van de ontwikkeling van de Thieme Groep sinds de oprichting op 23 december 1992 tot 7 juli 2009 – de datum waarop de directie en de Raad van Commissarissen vaststellen dat voor Thieme het worst case scenario werkelijkheid dreigt te worden. Ook het ‘eindspel’ dat zich daarna voltrekt wordt uitgebreid beschreven. Interessant zijn zeker ook de verslagen van de gesprekken met de belangrijkste betrokkenen, waaronder Mark van der Kallen die stelt:

“Het blijft een feit dat Thieme efficiënt goed geëquipeerd was. Zelfs op het moment dat het failliet ging. (…) De baby is met het badwater weggespoeld.”

Ook de gesprekken met David van Mil (CFO), Hans Delfos (Commissaris), René Pit (CFO), Herman Hovestad (Interim Manager) en Jan Jaap Groen (Commissaris en aandeelhouder) bieden persoonlijke inzichten en nieuwe informatie. Zo blijkt nu bijvoorbeeld uit het gesprek met Groen dat Mark van der Kallen tijdens het ‘eindspel’ in contact was met De Jong uit Baarle Nassau over een overname van het geheel.

“Het is geenszins ondenkbaar dat Thieme ondanks haar zwakke financiële positie toch een succes had kunnen worden”, stelt curator Jongepier nog. “Met de strategie van schaalvergroting waarvan Thieme vanaf haar oprichting blijk gaf, was niets mis. De uitvoering van deze strategie (buy and build) is evenwel niet optimaal.”

2 reacties aanCurator concludeert: ‘Bestuur Thieme niet optimaal, maar niet onbehoorlijk’

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.