Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

30 oktober, 2013, 4:50 pm | -

FSC en PEFC tegen ISO-norm

FSC Nederland vraagt zich af: "Hoe ISO vermarkten als duurzaamheidslabel?" (PDF-presentatie)

Er komt, ondanks verzet van FSC en PEFC, een ISO-norm op het gebied van de Chain of Custody van bosproducten. Half september stemde de Technical Management Board (TMB) van de ISO-organisatie in met de oprichting van een Project Comité (PC) dat eisen moet opstellen over de traceerbaarheid van bosproducten – en dus ook van grafisch papier.

FSC en PEFC maakten stevig bezwaar tegen de plannen van ISO, maar zullen nu toch – op aandrang van de TMB en van ISO-leden (waaronder het Nederlandse NEN) – worden gevraagd mee te denken.

Tijdens een eind augustus door NEN georganiseerde informatiebijeenkomst voor de Nederlandse belanghebbenden uit de bos- en houtsector toonde het Platform Hout Nederland zich enthousiast:

“Wij zijn van mening dat het wegnemen van praktische belemmeringen en kosten in de CoC-keten vanaf het bos tot eindgebruiker zal bijdragen aan het sneller laten groeien van het areaal duurzaam beheerde bossen op deze aarde. Een ander punt zijn de vele praktische belemmeringen in de huidige systematieken van de keurmerken voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout die zorgen voor onnodig veel administratieve druk en kosten in de hout- en papierketen. Hierdoor wordt de concurrentiepositie van deze ketens verzwakt ten opzichte van concurrerende materialen.”

Ook de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) verklaarde zich “een groot voorstander van het initiatief tot het ontwikkelen van een mondiale ISO-CoC voor bosproducten”. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen sloot zich daar volmondig bij aan.

NEN organiseerde op 28 oktober een ‘kick-off’ bijeenkomst voor het opzetten van een normcommissie die de inbreng vanuit Nederland zal gaan coördineren: “Met de norm moet een brug geslagen worden tussen de bestaande bosbeheersystemen voor de traceerbaarheid in de keten van het bos tot het eindproduct. Het wordt geen nieuwe norm voor duurzaam bosbeheer, maar een norm puur voor de traceerbaarheid.”

[Lees het volledige artikel op GrafimediaWereld]

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.