Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

‘Lees verder’

De derde hard cover editie van ‘Lees verder’ met een selectie van artikelen, berichten, tweets en columns van Ed Boogaard over het grafische vak in 2016

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)
30 oktober, 2013, 4:50 pm | -

FSC en PEFC tegen ISO-norm

FSC Nederland vraagt zich af: "Hoe ISO vermarkten als duurzaamheidslabel?" (PDF-presentatie)

Er komt, ondanks verzet van FSC en PEFC, een ISO-norm op het gebied van de Chain of Custody van bosproducten. Half september stemde de Technical Management Board (TMB) van de ISO-organisatie in met de oprichting van een Project Comité (PC) dat eisen moet opstellen over de traceerbaarheid van bosproducten – en dus ook van grafisch papier.

FSC en PEFC maakten stevig bezwaar tegen de plannen van ISO, maar zullen nu toch – op aandrang van de TMB en van ISO-leden (waaronder het Nederlandse NEN) – worden gevraagd mee te denken.

Tijdens een eind augustus door NEN georganiseerde informatiebijeenkomst voor de Nederlandse belanghebbenden uit de bos- en houtsector toonde het Platform Hout Nederland zich enthousiast:

“Wij zijn van mening dat het wegnemen van praktische belemmeringen en kosten in de CoC-keten vanaf het bos tot eindgebruiker zal bijdragen aan het sneller laten groeien van het areaal duurzaam beheerde bossen op deze aarde. Een ander punt zijn de vele praktische belemmeringen in de huidige systematieken van de keurmerken voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout die zorgen voor onnodig veel administratieve druk en kosten in de hout- en papierketen. Hierdoor wordt de concurrentiepositie van deze ketens verzwakt ten opzichte van concurrerende materialen.”

Ook de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) verklaarde zich “een groot voorstander van het initiatief tot het ontwikkelen van een mondiale ISO-CoC voor bosproducten”. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen sloot zich daar volmondig bij aan.

NEN organiseerde op 28 oktober een ‘kick-off’ bijeenkomst voor het opzetten van een normcommissie die de inbreng vanuit Nederland zal gaan coördineren: “Met de norm moet een brug geslagen worden tussen de bestaande bosbeheersystemen voor de traceerbaarheid in de keten van het bos tot het eindproduct. Het wordt geen nieuwe norm voor duurzaam bosbeheer, maar een norm puur voor de traceerbaarheid.”

[Lees het volledige artikel op GrafimediaWereld]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Keerpunt

ING: 'Grafische industrie kan weer omhoog kijken'

Nieuwe Nike

A typographic ode to London Transport’s typeface, Johnston100

Dutch Design Week

Terugblik in 22 video's