Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

Generation Z

Infographic over jongeren en print in de VS (bron: PIA)

Bigger than you think

Campagne "Print Powers America"

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd
7 september, 2013, 8:15 am | -

20 jaar digitaal drukken

Het Indigo-theater tijdens IPEX 1993

Vandaag exact twintig jaar geleden, op 7 september 1993, maakten de E-Print 1000 van Indigo en de op de DCP-1 van Xeikon gebaseerde Agfa Chromapress hun spectaculaire debuut in de grafische industrie tijdens IPEX in Birmingham.

Toen vier maanden eerder, op 10 mei 1993, de tweejaarlijkse Grafivak van start ging, ontbraken Indigo en Xeikon daar nog op de standhouderslijst.

Kort na de vijfdaagse vakbeurs in de Amsterdamse RAI maakten zij vrijwel gelijktijdig hun plannen voor de lancering van een digitale kleurenpers wereldkundig. Op 23 juni 1993 schreef de Belgische krant De Tijd:

Benny Landa bederft de Vlaamse wereldprimeur van Xeikon. Op het ogenblik dat Xeikon zijn naar eigen zeggen wereldprimeur, een digitale kleurendrukpers, wil voorstellen, maakt Landa bekend dat hij met dergelijk produkt op de markt komt. Volgens Xeikon-direkteur De Schamphelaere blijft Xeikon toch de eerste die met dergelijke drukpers in de praktijk kan uitpakken.”

[Deze maand verschijnt in de vakbladen Graficus (NL) en Grafisch Nieuws (BE) een uitgebreid artikel over de beginjaren van digitaal drukken in de grafische industrie. Daarin komt ook Lucien De Schamphelaere aan het woord]

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A tot Z Pop-Up

Zie hoe 26 'paper engineers' van over de hele wereld een prachtig pop-up alfabet creëren

Laatste Graficus

Na 101 jaar houdt vakblad op te bestaan

#pastprintfuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.