Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

Mee op vakantie

De derde hard cover editie van ‘Lees verder’ met een selectie van artikelen, berichten, tweets en columns van Ed Boogaard over het grafische vak in 2016

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)
7 mei, 2013, 8:07 am | -

Koninklijk drukwerk

De Akte van Abdicatie

Drukkerij Joh. Enschedé Amsterdam (JEA) combineerde ‘de beste technieken uit vervlogen tijden met de technologie van nu‘ voor de productie van de ‘Akte van Abdicatie‘ waarmee koningin Beatrix vorige week haar troonsafstand bekrachtigde. De tekst, vormgegeven door vormgever Jaap Drupsteen en gezet uit de speciaal door Frank E. Blokland ontworpen lettertypen ‘Abdicatie Regular’ en ‘Abdicatie Italic’, werd met zeefdruk op perkament aangebracht, waarna de namen van de aftredende vorstin en de nieuwe Koning door Trudie Demoed met de hand op het perkament werden geschreven en van bladgoud voorzien.

JEA produceerde de Akte van Abdicatie, met de daarbij behorende opbergcassette, in

Programmaboekjes - 250 euro geboden op Marktplaats (foto: Style Mathôt)

opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Via Twitter werd duidelijk dat Kloosterman Boekbinders tekende voor de afwerking van het geheel. Ook andere grafische bedrijven hebben bijgedragen aan het welslagen van de troonswisseling: Wihabo leverde de boeken van de Grondwet en Statuten waarop koning Willem-Alexander zijn eed aflegde. Style Mathôt liet via Twitter weten verantwoordelijk te zijn geweest voor de programmaboekjes – daar wordt volgens de NOS op Marktplaats inmiddels al 250 euro voor geboden.

 

[Zie ook: Droomboek’ in Duitsland gedrukt]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Keerpunt

ING: 'Grafische industrie kan weer omhoog kijken'

Nieuwe Nike

A typographic ode to London Transport’s typeface, Johnston100

Dutch Design Week

Terugblik in 22 video's