Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

1 februari, 2013, 9:42 pm | 3 reacties

Euradius wankelt

[update 21-05-2013] Vakblad Graficus schrijft: “De Duitse voormalige Euradiusdochter Stürtz in Würzburg start door, volgens bericht op mainpost.nl. Het bedrijf werd meegesleurd in het faillissement van de Euradiusgroep begin dit jaar. Ronald Hof is opnieuw directeur en met een belang van veertig procent is hij een van de twee grootaandeelhouders van de holding waartoe Stürtz GmbH nu behoort. Het bedrijf wordt voortgezet met driehonderd man, tachtig minder dan voor het faillissement.”

[update 11-02-2013] Ten Brink en Printforce starten, ruim een week na het faillissement, door onder het oude management. FNV Kiem is ‘opgelucht‘, meldt vakbondsvertegenwoordiger Hans Robijn: “De Duitse tak was bedrijfsmatig gezien een blok aan het been geworden. Nu die er tussenuit is heb ik er alle vertrouwen in dat zowel Meppel als Alphen aan de Rijn zich staande weten te houden”.

[VIDEO] Curator Reiziger noemt het, bij zijn korte toelichting op de doorstart, opmerkelijk dat alle betrokkenen nog volop vertrouwen hebben in de aandeelhouders en het management: “Dat zie je niet zo vaak in een failissement”

RTV Drenthe meldt dat volgens de curator van de huidige ongeveer 200 werknemers van Ten Brink in Meppel er minstens honderd in dienst blijven. FNV Kiem gaat uit van 120 tot 140. “Mogelijk wordt ook het Duitse bedrijf door de aandeelhouders terug gekocht”, meldt de lokale zender.

*

[update 08-02-2013] Op z’n vroegst wordt komend weekend duidelijk of drukkerij Ten Brink in Meppel een doorstart maakt. Dat heeft curator Jeroen Reiziger donderdagavond aan RTV Drenthe laten weten.

*

[update 06-02-2013] Ook Euradius-onderdeel Printforce BV in Alphen aan de Rijn is gisteren failliet verklaard. De curator is bezig met het voortzetten van de werkzaamheden van Ten Brink en Printforce en met het realiseren van een doorstart: “Dat alles loopt voorspoedig.”

*

[VIDEO] Curator Reiziger geeft op RTV Drenthe uitleg over de situatie bij Ten Brink

[update 04-02-2013] RTV Drenthe bericht dat bij Ten Brink in Meppel ‘de persen begin deze week weer gaan rollen’, maar over een formele doorstart van het bedrijf is nog niets bekend: “Curator Jeroen Reiziger is daarover nog in overleg met diverse partijen. Hij verwacht aan het eind van de week meer duidelijkheid.”

Op Twitter sprak een FNV Kiem-vertegenwoordiger tegen dat de medewerkers bij Ten Brink vandaag zouden zijn ontslagen: “Vanmiddag heeft de curator het personeel toegesproken maar hen nog niet ontslagen. Voor zover ik weet wordt het personeel pas volgende week maandag ontslagen. Hopelijk is er dan doorstart.”

*

Snelle doorstart?

[update 02-02-3013] Volgens de Meppeler Courant is na de surséance van betaling voor drukkerij Ten Brink in Meppel op vrijdagmiddag formeel een faillissement uitgesproken: “Er is een zeer reële kans op een doorstart maandag of dinsdag met de steun van de banken. Een groot deel van de werkgelegenheid kan hierdoor behouden blijven”

RTV Drenthe meldt dat drukkerij Ten Brink in Meppel een schuld van 12 miljoen aan leveranciers heeft. Curator Jeroen Reiziger benadrukt dat Euradius’ activiteiten in Alphen aan de Rijn niet failliet zijn. Volgens RTV Drenthe wil de curator nu alle drie bedrijven als één geheel verkopen: “Er zijn twee kandidaten, de bestaande aandeelhouders en een andere niet nader genoemde kandidaat.” Volgens Reiziger valt de aandeelhouders en de directie niets te verwijten. Hij wil een snelle doorstart maken.

*

Euradius International

Nadat donderdag bekend werd dat bij de Duitse drukkerij Stürtz in Würzburg, onderdeel van Euradius, uitstel van betaling was aangevraagd, blijkt nu de situatie veel ernstiger. Ook voor de Nederlandse drukkerij Ten Brink in Meppel is vandaag surséance van betaling aangevraagd en volgens vakblad Compres staat daarmee ‘het Euradius concern van Ronald Hof en Anne Ringsma op instorten‘.

[update 02-02-2013] | De Duitse krant Main Post deed op 31 januari verslag van de bijeenkomst waarop Ronald Hof de 380 medewerkers van Stürtz het slechte nieuws bracht. “Das ist ein schwarzer Tag für Stürtz“, zegt Hof, maar hij toont zich volgens de krant ook strijdbaar: “Wir haben eine reale Chance, das Unternehmen zu erhalten.

In hetzelfde artikel wordt gewezen op de schuldenlast waarmee de vorige eigenaren het concern zouden hebben opgescheept. Daarmee wordt kennelijk verwezen naar de fusie, in 2008, tussen Euradius met het Amerikaanse The Sheridan Press. Dat avontuur liep op een teleurstelling uit: in 2009 maakte Euradius de fusie alweer ongedaan. De krant schrijft: “De vorige eigenaren hebben het bedrijf met miljoenenschulden opgescheept om de koopprijs te herfinancieren. De huidige eigenaren hebben die schulden bij de terugkoop moeten overnemen.” Desgevraagd zegt Hof: “Die Amerikaner haben auf ihre Art finanziert.” |

Volgens bericht in de Meppeler Courant (dd. 01-02-2013) “heeft de directie van de Euradius Groep voor Drukkerij Ten Brink Hooiberg Haasbeek in Meppel surséance van betaling aangevraagd om een financiële ontvlechting met de Duitse vestiging in Würzburg te bewerkstelligen. (…) Door een loskoppeling hoeft de Meppeler drukkerij niet meer bij te springen voor de verliezen bij het Duitse zusterbedrijf.”

“De productie in de drukkerij lag vandaag stil. (…)De directie verwacht dat maandag of dinsdag de productie met hetzelfde aantal medewerkers kan worden hervat”, aldus de krant.

Euradius staat op nummer drie in de top 10 van de Nederlandse grafische industrie: in de laatste editie van vakblad GW, eind vorig jaar, werd de omzet op 135 miljoen euro geschat. “Het is al een aantal jaren stil rond het bedrijf van Ronald Hof en medeaandeelhouder Anne Ringsma”, schreef GW: “Dat wil zeggen, er worden geen bedrijven meer gekocht.”

Dat was inderdaad opvallend, want de geschiedenis van Euradius kent sinds de oprichting op 4 oktober 2001 een aaneenschakeling van overnames. Dat begon in 2001 met Krips (Meppel), Alfabase (Alphen aan de Rijn) en Haasbeek (Alphen aan de Rijn), gevolgd door Multiprint Nederland in 2003; drukkerij Stürtz en CMS (Würzburg) en CS Druck (Berlijn) in 2004; Erven Van der Kamp in 2005, Carto Travel (Baden Soden) in 2006; en de offset-activiteiten van de faillietverklaarde Giethoorn Media Groep in 2009. In 2010 ging bovendien een joint-venture van start met Centraal Boekhuis onder de naam Joint Book Services (JBS), gericht op de on demand productie van boeken.

In 2008 fuseerde Euradius met het Amerikaanse The Sheridan Press, maar dat avontuur liep op een teleurstelling uit: in 2009 maakte Euradius de fusie alweer ongedaan.

Op Compres.nl zegt Ronald Hof vrijdagavond dat hij nog niet weet hoe het verder moet en of er een doorstart kan worden georganiseerd: “We zijn alles op een rijtje aan het zetten“. Er werken bij Euradius op dit moment zo’n 800 mensen.

Begin januari schreef de Duitse krant Main Post al over ingrepen bij Stürtz. Vakblad Graficus berichtte daarover op 11 januari:

“[Ronald] Hof heeft de 400 medewerkers van Stürtz deze week verteld dat er flink gereorganiseerd moet worden en dat dat banen gaat kosten.(…) Met de 400 man draait het bedrijf ongeveer 70 miljoen euro, net iets meer dan de helft van de totale groepsomzet van 130 miljoen euro, bericht mainpost.de. Hof heeft als doel gesteld om eind 2013 weer quitte te draaien.”

Ook bij drukkerij Ten Brink werden op 11 januari al ontslagen aangekondigd. Volgens bericht op RTV Drenthe worden 20 ontslagen medewerkers nu alsnog door het faillissement geraakt, omdat het sociaal plan nog niet was uitgevoerd.

3 reacties aanEuradius wankelt

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.