Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

28 januari, 2013, 2:09 pm | 9 reacties

'Het tij zit Telenga niet mee'

***

[update 13 maart 2013] De SMG Groep uit Hasselt heeft op 13 maart 2013 de DTP, druk- en printactiviteiten overgenomen van de Telenga Media Groep.

Grafische Industrie de Marne (met vestigingen in Leens, Groningen en Delfzijl) neemt de Sign activiteiten van de failliete Telenga Media Groep uit Franeker: “Tevens kunnen 3 van de 4 werknemers van dit onderdeel weer aan de slag bij de Marne Sign bv, ons nieuwe zusje.”

*

[update 27 februari 2013] Volgens bericht in de Leeuwarder Courant heeft het noodlijdende Telenga Media het faillissement aangevraagd: “Crisismanager Folkert Fennema heeft het personeel van het drukkersbedrijf woensdagochtend ingelicht. Bij Telenga werken nog 45 mensen.”

Fennema laat in een reactie aan [EBb] weten zich nu vooral te concentreren op het zoveel mogelijk beperken van de schade voor alle direct persoonlijk betrokkenen. Morgen om 12 uur wordt een curator benoemd en die zal volgens  Fennema zo snel mogelijk aan de slag willen om geen tijd te verliezen. Hij sluit een eventuele doorstart niet uit, maar: “Als het zover komt, dan zal dat onder een nieuw management plaatsvinden.”

*

[update 30-01-2013] Telenga-directeur Van Bronkhorst stelt op Graficus.nl: “Het is een korte termijn probleem.” Interim manager  Fennema stelt: “We zijn verbaasd over de intensiteit waarmee Dravik hierop reageert.”

*

[update 29-01-2013] Interim-manager Folkert Fennema (Telenga) geeft in Leeuwarder Courant toelichting: “Het zijn niet de kleine crediteuren die inleveren. Zeg maar de boekbinder op de hoek. (…) Het gaat om bedragen die variëren tussen de €10.000 en €200.000.”

*

[update 29-01-2013] Dravik beëindigt (voorgenomen) samenwerking met Telenga

***

De Telenga Media Groep in Franeker dreigt zich te vertillen aan de overnames die het de afgelopen twee jaar deed. Het bedrijf doet nu een beroep op haar leveranciers: “Heel nadrukkelijk wil Telenga door.

Leveranciers van Telenga ontvingen afgelopen week een brief met daarin een toelichting op de ontstane situatie: “Telenga heeft de strategie opgepakt om actief de krachten met andere bedrijven te bundelen (…). Dit resulteert in een forse omzetstijging waarbij iedere keer synergie uit samenvoegingen wordt geoogst c.q. er wordt hard in de kosten gesneden.”
“Helaas zit het tij Telenga niet mee. De dalingen in marktomzet gaan harder dan er in de kosten gesneden kan worden. Of het nu om RFR of C3 regelingen of om UWV procedures gaat, het duurt te lang om het kostenniveau aan te passen aan de nieuwe realiteit.”

Telenga nam de afgelopen jaren in hoog tempo een reeks bedrijven over in de noordelijke provincies. In september 2011 werd de fusie met Agropers in Sneek aangekondigd, in november 2011 werd Textieldruk Leek toegevoegd en op 1 januari 2012 Drukkerij Van Denderen in Groningen.

In februari 2012 volgde Aerge Drukkerij in Meppel, in maart 2012 Drukkerij Rozenberg in Groningen en op 1 juni 2012 Van der Kooij in Drachten. Op 1 september 2012 sloot ook Drukkerij Banda Heerenveen zich aan bij Telenga Media Groep.

Vakblad Graficus vroeg in juni 2012 directeur Danny van Bronkhorst naar zijn plannen:

Al die overnames, is dat een bewuste strategie?
‘We kennen allemaal de situatie in de grafische industrie. De volumes nemen af, waardoor je prijserosie krijgt. Daarom proberen we ons te verbreden met bijvoorbeeld textiel en sign, maar ook door bedrijven over te nemen voor een hogere bezettingsgraad op onze machines.’

Sluit je meer overnames uit?
‘Zeg nooit nooit, maar we hoeven niet de grootste van Nederland te worden; geen Thieme. Een overname moet wel synergievoordelen hebben. De grootste daarvan moet nog komen door een aantal pensionados die tot eind van het jaar het bedrijf verlaten. Ook willen we geen langdurige huurcontracten of machines in de lease.’

Telenga doet nu haar leveranciers een betalingsvoorstel om een faillissement te voorkomen en kondigt bovendien aan zich te zullen aansluiten bij de Dravik Groep. [update 02-02-2013] In het ‘Akkoord’ dat de crediteuren dienen te ondertekenen stelt Telenga:

“Telenga Media Groep B.V. zal aan ondergetekende bij een vordering tot € 1.500,00 het volledige bedrag voldoen, en bij vorderingen boven de € 1.500,00 het bedrag van € 1.500,00 te vermeerderen met een percentage van 25% over het meerdere.

Zulks onder de voorwaarde dat ondergetekende aan de vennootschappen binnen de Telenga-groep algehele en finale kwijtschelding verleent voor het onvoldaan gebleven gedeelte van haar vordering én ondergetekende zich bereid verklaart om, onder de prijscondities van de Dravik Groep, leverancier te blijven op basis van een betalingstermijn van 60 dagen, al dan niet met automatische incasso.”

De gesprekken tussen Telenga en Dravik zijn echter nog gaande, laat Tim de Kraker namens Dravik aan [EBb] weten. Er moet eerst schoon schip worden gemaakt: “Dravik maakt afspraken met leveranciers over prijzen, en over condities. Die condities gelden voor iedereen, dus ook voor Telenga als zij aansluiting zouden weten te vinden bij het samenwerkingsverband. Iets wat in deze fase nog niet afgerond is.”

[update 29-01-2013] Dravik beëindigt de (voorgenomen) samenwerking met Telenga Media Groep. In een verklaring laat Tim de Kraker (Dravik) weten:

“Begin januari is Dravik begonnen met de implementatie van de samenwerking tussen Telenga en de Dravik groep BV.
Afgelopen week stuurde Telenga aan haar crediteuren een brief met daarin een voorstel tot finale kwijting van schulden.
In deze brief is ook de naam van Dravik genoemd, wat bij sommige bedrijven de suggestie wekte dat wij betrokken zijn bij deze actie.
Wij zijn echter op geen enkele wijze gekend of betrokken bij de inhoud van deze brief.
Ondanks onze poging om deze miscommunicatie samen recht te zetten is noch Telenga, noch haar advocaat bereid om dat samen op te pakken.
Dat betekent dat wij geen andere keuze hebben dan per direct de (voorgenomen) samenwerking te beëindigen en u daarvan op de hoogte te brengen.
Telenga is per direct dus geen Dravik lid meer en zal dat onder deze omstandigheden ook niet worden.
Onze excuses voor de ontstane verwarring, en het verkeerde beeld dat hierbij mogelijk is ontstaan.”

Op de website prijkt nog altijd de toekomstvisie voor Telenga in 2020:

Visie:
Telenga Media Groep heeft zich in 2020 ontwikkeld tot een pro-actieve grafische dienstverlener, die het bedienen van de klant met een totaalaanbod van te realiseren communicatie uitingen centraal zet. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, innoveren en automatiseren van zowel het order- als het productieproces staan ten dienste van een optimale klantbediening.
(…)
Telenga Media Groep is een bekende grafische dienstverlener in Nederland en heeft een landelijke dekking.

9 reacties aan‘Het tij zit Telenga niet mee’

 • Fred

  Vanmorgen heeft Telenga zijn faillissement aangevraagd.

 • Louke Koppman

  Sympathiek om op half december kerstpakketten te bestellen en een kleine maand later een betalingsregeling aanvragen!
  Toevallig wel bedrag van €2500.-

 • henk

  Laten we het zo stellen: goedkoop is ook een kwaliteit, leverbetrouwbaarheid ook.
  Voor hun personeel is het dramatisch, klanten en leveranciers zijn elders beter af.

 • Mud

  “Het is niet voor de eerste keer dat beleidsmakers zonder verstand van de grafische markt ‘uit de bocht vliegen’”. Sorry hoor, maar Telenga bestaat al meer dan 100 jaar, dus daar werken echt geen domme mensen. Ze leveren goed werk. Het is gewoon zwaar in de grafische branche en ik kan alleen maar hopen dat ze het overleven, voor hun personeel, klanten en leveranciers.

 • Fetskidee

  Het is niet voor de eerste keer dat beleidsmakers zonder verstand van de grafische markt ‘uit de bocht vliegen’. Alle ambitieuze plannen ten spijt gaat ook Telenga het niet redden. Jammer voor alle medewerkers die hun baan kwijtraken, maar prima voor de grafische bedrijven in het noorden die wel gewoon hun leveranciers voor de volle 100 procent betalen. Ook zonder Telenga zal het voor de overblijvers nog moeilijk genoeg worden, dus niet treuren, maar de vlag in top en proberen door samenwerking te overleven!

 • Erik

  Zijn ze bij Telenga vergeten dat er bij de binderij die ze niet betalen, de leverancier van het papier en anderen ook mensen werken die door hun toedoen mogelijk ook hun baan verliezen? Hebben ze hun eigen salaris ook teruggeschroefd naar 25%?
  Ben bang van niet. Waarom wel eigen salarissen betalen, niet die van anderen en dan ook nog durven te vragen om 75% kwijtschelding. Ga je een beetje zitten schamen!
  De boeken en andere producten kunnen we in grafisch Nederland prima produceren en betalen zonder dit dit bedrijf.

 • henk

  Het is een bijzondere strategie om de verwachting te hebben dat, als je maar genoeg slechthorenden bij elkaar zet, ze samen een uitstekend gehoor zullen ontwikkelen. Geen van de aangeslotenen was lean genoeg om de economische tegenwind voldoende te weerstaan. Een aantal bleek wel mean genoeg anderen ongewild te laten bijdragen aan hun falen. Misschien moeten er eens een echt plan komen…
  Lauw bier op een regenachtige dag is ook geen hardloper, er moet wel een grond zijn voor bestaansrecht, zo werkt de markteconomie.

 • Gray Bear

  Als de leveranciers nu eens voet bij stuk houden en niet accoord gaan met een betalingsvoorstel, zijn we van een rotte peer bevrijd. De overname van failliete bedrijven heeft het bedrijfsleven al meer dan genoeg gekost.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.