Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

21 december, 2012, 11:35 pm | -

“Beste lezers. Het is gedaan.”

[update 4 januari 2013] Inmiddels is ook de website van Grafisch Weekblad uit de luchtwww.gw.nl verwijst nu direct door naar www.graficus.nl

*

'Vakblad van het Jaar' viert 750e editie (oktober 2011)

Het Grafisch Weekblad – sinds 2007 kortweg ‘GW’ getiteld – houdt na 18 jaar op te bestaan. Sinds eind september bekend werd dat uitgeverij RAI Langfords door moederbedrijf RAI Group werd afgestoten nadat ‘onregelmatigheden in de boekhouding‘ zouden zijn geconstateerd, was de toekomst van GW ongewis. Vandaag maakte het vakblad op de eigen website de opheffing van de titel bekend: “Na een moeizame periode, lukte het de laatste jaren niet om de titel rendabel te krijgen. Het opheffen van GW kan niet los worden gezien van de reorganisatie die Amsterdam RAI in gang heeft gezet voor haar uitgeefdochter RAI Langfords.”

Grafisch Weekblad was de oudste eigen titel in portfolio van RAI Langfords, dat ook titels uitgaf als AutomotiveAutokompas, BOVAGkrant, en Horeca Entree, Fastservice Entree en Proost! Magazine. Volgens de verklaring op GW.nl wordt de uitgeverij ontmanteld, “waarbij de meeste titels door anderen worden overgenomen“. Over wie welke titel overneemt, is echter nog geen duidelijkheid. Wel wordt bekend gemaakt dat ManagementMedia in Hilversum, uitgever van vakblad Graficus, de abonnees van GW in de gelegenheid stelt voortaan Graficus te ontvangen: “Om er zeker van te zijn dat u niet verstoken blijft van informatie ontvangt u in ieder geval de komende editie van Graficus.”

[update 5 januari 2013] Uitgeverij ManagementMedia heeft de horeca-vakbladen overgenomen van Rai Langfords. De auto-vakbladen zijn overgenomen door een door Mark van der Kallen (voormalig topman van Thieme Groep) opgerichte uitgeverij.

Iets meer dan een jaar geleden, op 27 oktober 2011 verscheen de 750-ste editie van GW. De trotse hoofdredacteuren Cees Pfeiffer en Rien Berends schrijven in hun ‘Editors Letter’: “Wij hebben nog steeds het volste vertrouwen in de toekomst van drukwerk, naast alle andere vormen van digitale communicatie. En hoe de duizendste editie van GW eruit zal gaan zien? En wanneer deze verschijnt? Dat laten we met plezier over aan onze opvolgers.”

Op 14 december 2012 blijkt echter editie 792 de allerlaatste te zijn. Bij de ‘Editors Letter’ staat een archieffoto, waarop Pfeiffer en Berends in hartje Amsterdam poseren bij ‘De cost gaet voor de baet uyt‘: “(…) de tijden zijn veranderd. De ‘cost’ wordt steeds groter, de ‘baet’ is onvoldoende“, schrijft Pfeiffer. “Voor RAI Langfords het moment om van GW afscheid te nemen.” De afloop is op dat moment nog onbekend: “Is dit het laatste nummer? (…) Het enige wat we kunnen doen, is onze lezers op de hoogte houden via de website die in ieder geval voorlopig in de lucht blijft.” Hetgeen Berends de opmerking ontlokt: “Eigenlijk wel merkwaardig dat nu uitgerekend een digitaal medium (voorlopig) onze spreekbuis is geworden…”

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.