Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

6 september, 2012, 12:08 pm | -

50Plus: “Drukwerk minimaliseren”

50PLUS

Affiche van 50Plus

Partij voor de Dieren“Huis-aan-huisverspreiding van drukwerk vervangen door opt-in systeem”

De redactie van vakblad Graficus nam de verkiezingsprogramma’s onder de grafische loep en vond een aantal drukwerk-onvriendelijke passages. Zo blijkt bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren (PvdD)  huis-aan-huisverspreiding van drukwerk te willen vervangen door een opt-in systeem: “Je ontvangt geen folders of krantjes, tenzij je daar met een sticker op je brievenbus om vraagt.”

Opvallend is dat bij het CDA het woord ‘drukwerk’ geheel ontbreekt in het verkiezingsprogramma. Eind vorig jaar nog protesteerde het KVGO tegen de “Afvalbrief” van de CDA-staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma. Hij keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer, en daarmee lijken ook de plannen om bijvoorbeeld reclamedrukwerk te digitaliseren van het toneel verdwenen.

50Plus gaat er harder tegenaan, ontdekte Graficus. Die partij wil het digitaal lezen van boeken op scholen en in openbare bibliotheken snel bevorderen. Ook de overheid moet de hoeveelheid drukwerk minimaliseren:

“Alle overheden gaan hun vaak zeer dure drukwerk, waaronder jaarverslagen, rapporten, en correspondentie, in de regel alleen nog digitaal aanleveren. Door het minimaliseren van het op papier gedrukte kunnen aanzienlijke papier-, verzend- en arbeidskosten bespaard worden”

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.