Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

31 augustus, 2012, 10:06 pm | -

KVGO moet reorganiseren

[update 4 september 2012] Toelichting ‘diepingrijpende maatregelen‘ door KVGO-voorzitter Cees Verweij en directeur Fons Bakkes; branchevereniging stopt met de Buitendienst, Gezondheidsmanagement, Marketing, Beurzen, en Ondersteuning inactieve districten
*
Branchevereniging verlaat “doodlopende weg”, kiest voor “drie speerpunten”, neemt afscheid van 7 van de 24 medewerkers

De Koninklijke KVGO maakte vrijdag aan het einde van de dag bekend dat er ‘ingrijpende maatregelen‘ worden genomen bij de grafische brancheorganisatie: “Doorgaan met alle huidige activiteiten [is] een doodlopende weg. (…) Bij ongewijzigd beleid zijn de financiële reserves in de eerste helft van 2014 verdampt. Al eerder komt de liquiditeitspositie van de vereniging in gevaar.”

Nagenoeg de gehele bedrijfstak bevindt zich in een proces van reorganisatie en afslanking. Uiteraard heeft dit gevolgen voor het aantal bedrijven, het aantal medewerkers en het aantal leden van het KVGO”, verklaart het KVGO de teloorgang:

“Ter illustratie. In 2008 telde de bedrijfstak 2.797 bedrijven, in 2011 zijn dat er 2.160. Het aantal medewerkers bij KVGO-leden – mede de maatstaf voor het berekenen van de contributie – daalde van 33.362 in 2008 naar 22.316 vorig jaar. Het aantal KVGO-leden daalde in dezelfde periode van 2.027 naar 1.616. Het huidige aantal leden is medio dit jaar verder gedaald tot 1.574. De verwachting is dat de terugloop van de werkgelegenheid over geheel 2012 circa 2.200 werknemers bedraagt. De kans dat de grafische arbeidsmarkt zich in conjunctureel voorspoediger tijden herstelt tot het niveau van 2008 is niet aanwezig.”

In een poging het tij te keren, neemt het KVGO afscheid van 7 van de 24 medewerkers. Verder heeft het bestuur drie speerpunten geformuleerd die de huidige kern- en regietaken gaan vervangen: branchevernieuwing, sociale innovatie en herpositionering.

KVGO-voorzitter Cees Verweij heeft vertrouwen in een goede afloop:

Ik zie de toekomst niet somber in. Integendeel. Met een compact bureau en focus op deze drie speerpunten, kunnen we ons stempel blijven drukken op de grafische markt. Want dat blijft het doel van onze inspanningen: de belangen van onze leden behartigen en hen ondersteunen bij hun bedrijfsvoering op weg naar een gezonde grafimediabranche.”

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.