Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

25 augustus, 2012, 10:54 pm | 1 reactie

Curator vermoedt ‘onbehoorlijk bestuur’ bij Gravo-faillissement

[update 21 nov 2012] Curator trekt beslag én verdenkingen jegens Dick Meijer in

Dick Meijer stelt in een persbericht dat “de curator zijn besluit tot beslaglegging [baseerde] op verklaringen van de toenmalige koper van de onderneming, Jan Meijer, die het bedrijf door middel van een “vijandige overname” in handen kreeg”

*

Onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur‘. Curator Moeijes haalt in zijn vorige week verschenen vierde faillissementsverslag over de Gravo Groep stevig uit naar voormalige directieleden van de Purmerendse drukkerij, die eind oktober 2011 failliet ging. Hij constateert bovendien drie gevallen van (mogelijk) ‘paulianeus handelen‘. Behalve de broers Dick en Jan Meijer wordt ook voormalig directeur Ronald van Pommeren hierbij door de curator genoemd.

Het Financieele Dagblad berichtte op 13 augustus al over ‘omstreden transacties‘ rond het faillissement van Gravo. De curator zou daarom voor 19 miljoen beslag hebben gelegd op bezittingen van ‘een voormalige directeur in Monnickendam’. Het FD schreef:

“De curator onderzoekt de ‘verkoop op-het-laatste-moment’ van de aandelen van Dick Meijer aan zijn broer Jan Meijer jr. Hij vindt die transactie omstreden, maar wil er desgevraagd verder niets over zeggen. ‘We zijn nog in gesprek met elkaar’, zegt Moeijes.”

In het vorige week gepubliceerde vierde faillissementsverslag is de curator echter al veel stelliger. Er is sprake van “onbehoorlijk taakvervulling van het bestuur dat wordt vermoed een belangrijke oorzaak van het faillissement te zijn”. Behalve een gebrekkige deponering van de jaarrekeningen van verschillende Gravo BV’s worden nog enkele omstandigheden genoemd die het vermoeden van onbehoorlijk bestuur versterken, zoals een door de curator aangevochten kwijtschelding van 4,2 miljoen euro, deels buiten de boeken om ontvangen opbrengsten van oude metalen en deels ongerechtvaardige betalingen.

“De bestuurder is in de gelegenheid gesteld zijn visie weer te geven en in dat kader hebben inmiddels enkele besprekingen plaatsgevonden. Tot dusverre hebben deze besprekingen en de verstrekte informatie de curator niet kunnen overtuigen“, aldus het rapport: “De dagvaarding is inmiddels uitgebracht maar op een termijn van enkele maanden opdat er nog gelegenheid is voor overleg over een minnelijke schikking.”

In het rapport worden onder het kopje ‘Paulianeus handelen‘ door de curator drie gevallen beschreven waarin schuldeisers mogelijk zijn benadeeld. Allereerst vertrouwt de curator de gang van zaken niet rond de aandelenoverdracht van D.N Meijer Beheer BV aan J.M. Meijer Beheer BV. Ook bij een kwijtschelding van een lening van 4,2 miljoen euro door Gravo Groep, in mei 2011, plaats de curator vraagtekens en is inmiddels een procedure aanhangig gemaakt.

“Tot slot is gebleken”, schrijft de curator, “dat een lening verstrekt door Gravo Groep aan (voormalig) directeur Van Pommeren ad €116.943,50 en door Gravo Offset verzonden facturen tot totaal €35.268,68 administratief zijn weggeboekt tegen een gestelde managementvergoeding.” De curator is van mening dat hier sprake is “onbevoegde verrekening althans paulianeus handelen” en meldt dat “Van Pommeren in rechte betrokken is terzake een totale vordering van € 152.212,18“.

De activiteiten van de voormalige Gravo Groep zijn eind vorig jaar doorgestart onder Adel Media.

Dick Meijer is volgens zijn LinkedIn-profiel inmiddels partner bij MeijerKeulenBaars, een ‘professioneel klankbord’ voor ondernemers. Jan Meijer jr startte volgens het KvK-register met J.M. Meijer Beheer BV eind vorig jaar het in marketing projectmanagement gespecialiseerde bureau ‘Mazeline‘ op, met voormalig Gravo-directeur Barend Jan Paardekoper als commercieel directeur. Ronald van Pommeren is volgens zijn LinkedIn-profiel eigenaar van GRV Project en Creatie.

 

1 reactie opCurator vermoedt ‘onbehoorlijk bestuur’ bij Gravo-faillissement

 • Ed Boogaard

  Dick Meijer stuurde vorige week onderstaand persbericht aan diverse redacties:

  “Beslag bij voormalig directeur failliete Gravo Groep ingetrokken

  In augustus van dit jaar berichtte u over het faillissement van de Gravo Groep in Purmerend en het beslag van € 19 miljoen dat door de curator was gelegd op de privébezittingen van Dick Meijer, voormalig eigenaar en algemeen directeur van de Gravo Groep.

  Deze week heeft de curator dit beslag én verdenkingen jegens Dick Meijer ingetrokken, nadat was gebleken dat er geen enkele sprake was van de vermeende paulianeuze handelingen door de voormalig directeur.
  In het volgend verslag van de curator zal daarvan melding worden gemaakt.

  Volgens Dick Meijer baseerde de curator zijn besluit tot beslaglegging op verklaringen van de toenmalige koper van de onderneming, Jan Meijer, die het bedrijf door middel van een “vijandige overname” in handen kreeg.

  Dick Meijer gaf als DGA 37 jaar leiding aan de onderneming, in welke periode de Gravo Groep uitgroeide tot een succesvolle grafische groep met diverse disciplines.
  Volgens hem is het met ‘zijn’ onderneming na de overname door falend leiderschap mis gegaan. In november 2011 werd het faillissement van de Gravo Groep aangevraagd.”

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.