Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft vrijdag de resultaten van de ‘JOB-monitor 2012‘ bekend gemaakt. In dit tweejaarlijkse studententevredenheidsonderzoek geven MBO-studenten een rapportcijfer aan hun opleiding en hun onderwijsinstelling. Hoewel volgens JOB de cijfers zijn niet verbeterd ten opzichte van twee jaar geleden, scoren grafische opleidingen nu wél hoger dan in 2010.
Leerlingen van het Grafisch Lyceum Rotterdam waardeerden hun opleiding dit jaar met een 7,5 en de school met een 7,7 (2010: 7,6 en 7,7). Het Grafisch Lyceum Utrecht behaalde een 7,2 en een 7,0 (2010: 7,1 en 6,9) en het Mediacollege Amsterdam steeg naar een 6,9 en 6,3 (2010: 6,6 en 6,2). De Eindhovense School kreeg nu een 7,3 en 6,6 (2010: 6,6 en 6,2) – de opleiding is sinds mei onderdeel van SintLucas, dat in Boxtel met een 8,0 en 7,8 tot de beste MBO-opleiding van Nederland werd verkozen. Die eerste plek werd gedeeld met het Zwolse Cibap – vakschool voor verbeelding.
Uit de JOB-monitor komt volgens de organisatoren naar voren “dat studenten dit jaar veel positiever zijn over de hoeveelheid lesuitval (deze is afgenomen) en zij weten aan het begin van hun opleiding beter hoe deze is opgebouwd. Ook zijn zij meer tevreden over de begeleiding bij het zelfstandig werken en de beschikbaarheid van computers en de stilteruimtes. Toch zijn er nog een hoop zaken waar de mbo-student kritisch over is en waar de scholen mee aan de slag moeten. Het contact tussen de school en de stageplek is nog altijd niet voldoende. JOB vindt dat de schoolbegeleider en praktijkopleider elkaar drie keer moeten zien of spreken gedurende de stageperiode. Zo kan er duidelijk progressie worden waargenomen tussen de begin-, midden- en eindperiode van de stage. Maar dit gebeurt te weinig volgens 30% van de studenten.”
We (GLR) gaan het komende jaar voor de 8! 😉