Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

6 juni, 2012, 4:57 pm | 8 reacties

Video: “Drupa 2012 – All about ink”

[update 14-06-2012: de vídeo con subtítulos en español (por botón “CC”)]

[update 11-06-2012: bekijk de versie met Nederlandstalige ondertiteling op YouTube]

[EBb] presenteert de première van “Drupa 2012 – All about ink”. Ed Boogaard en Leon van Velzen, initiatiefnemers van ‘Grafisch Geheugen’, legden de tien belangrijkste trends en ontwikkelingen van veertien dagen drupa vast in een Engelstalig videoverslag van nog geen kwartier. Over veelbelovende markten en mogelijkheden, en over offset, toner, inkjet en natuurlijk nanografie (hoewel dat laatste nog niet door iedereen helemaal wordt begrepen: “Nano-what…?!”).

Our view on drupa in Dusseldorf, Germany, May 2012. [Video, in English]

Ed Boogaard and Leon van Velzen present ten trends from fourteen days of drupa in less then fifteen minutes. It’s about promising markets and opportunities, and about offset, toner, inkjet and – of course – Nanography (although not everybody seems to be impressed by this technology: “Nano-what…?!”)

8 reacties aanVideo: “Drupa 2012 – All about ink”

 • Henk Gianotten

  ik las het recente persbericht over de vorderingen en vooral de vertragingen in het Nano-project van Landa. Het lijkt er nu toch op dat hij wederom met hetzelfde enthousiasme de voordelen heeft laten belichten en de te verwachten technische en organisatorische probllemen niet of nog niet wilde laten zien of zelf wilde onderkennen. We wachten vol spanning af. Drupa 2016.

 • Joep van Gool

  Ed en Leon, gefeliciteerd met dit historisch document.

 • Wil.J. Schipper

  Interessante samenvatting voor diegene die er niet geweest zijn. Ik heb het in ieder geval met veel belangstelling kennis van genomen naast al het ‘leeswerk’! Met dank aan de makers.

 • Lode Deprez

  Ed en Leon – ik denk een zeer goede samenvatting en ik ben het eens met de zaken die jullie onder de aandacht brengen. Ik ben echter wel van mening dat “green” en “sustainable” wel overal aanwezig waren (denk maar aan de papier recycleerbaarheid bij Xerox, Fuji Xerox, Xeikon, …) maar ze werden wel minder onder de aandacht gebracht in vgl met 2008.

  Stuk met Benny is keitof ! “He liked the music and the dancing and didn’t understand the technology” – ik hoop dat dit geen profetische woorden zullen zijn….

  Well done !

 • Dag Ed,
  Leuk gemaakt filmpje!
  Interessante bespiegeling…
  Complimenten!

 • Henk Gianotten

  Interessante samenvatting van wat er technisch kan en zal komen. Ook leuk en afwisselend gepresenteerd. Jammer dat er geen ondertiteling is voor mensen als ik. De persgeluiden overtreffen de spreker soms.
  Overigens zijn jullie blijkbaar aardiger voor de Engelstalige bezoekers dan voor de Nederlanders. Not everybody seems to be impressed by this (nano)technology, zo lezen we het in die versie. De Nederlanders moeten het doen met: Hoewel het laatste nog niet door iedereen helemaal wordt begrepen. Dat laatste zou kunnen wijzen op te weinig inzicht bij de Nederlanders.
  De vinding van Benny Landa is – volgens mij – wat betreft de techniek wederom fenomenaal.
  Ik twijfel echter aan de schattingen omtrent de hoeveelheid tijd en inspanningen die zowel Landa’s club als de partners moeten besteden om er een praktisch bruikbaar en goed inzetbaar systeem van te maken.
  Landa heeft wat dat betreft een slecht ‘track record’ waar hij niet graag aan herinnerd wil worden.
  Destijds zei hij dat hij binnen enkele jaren de grote 3 offsetpersenbouwers (Heidelberg, Roland en K&B) van de markt zou vagen. Hij jongleerde ook voortdurend met het percentage drukwerk dat al digitaal zou zijn. Nu verklaart hij doodleuk dat ‘slechts’ twee procent ‘digital print’ is. Zonder daarbij expliciet te praten over bv volume of omzet.
  Wat hij ook nu weer heeft bereikt is – technisch gezien – geniaal en wat betreft marketing (of beter gezegd productintroductie) meer dan bijzonder. Hij haalde wederom de wereldpers en wist velen te boeien met zijn presentatie.
  Over 4 jaar hoop ik jullie videoverslag te kunnen zien en te horen hoe nanotechnologie ons vak echt heeft beïnvloed.
  Terzijde: wat was dat nou precies met dat ‘dance item’ in je poging Landa iets relevants te laten zeggen?

  • Ed Boogaard

   Beste Henk, dank voor je reactie. Beide toevoegingen, in het Nederlands en Engels, hebben betrekking op de reactie van (de broer van?) Landa in het filmpje… en uiteraard niet op het inzicht van de Nederlandse graficus.
   Landa’s stelling dat slechts 2 procent van al het drukwerk wereldwijd nu geprint wordt, had volgens mij betrekking op het totale volume – volgens Landa jaarlijks ’50 billion pages’. En hij leek zich toch ook wel bewust van zijn track record – hij beloofde in ieder geval ‘niet opnieuw dezelfde fouten te zullen maken’.
   We zullen over vier jaar zeker graag opnieuw verslag doen van de vorderingen!

  • Ed Boogaard

   Beste Henk,

   Op YouTube staat nu een versie van de video met Nederlandstalige ondertiteling. (via ‘CC’ button rechtsonder in het videovenster)

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.