Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

‘Lees verder’

De derde hard cover editie van ‘Lees verder’ met een selectie van artikelen, berichten, tweets en columns van Ed Boogaard over het grafische vak in 2016

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd
9 maart, 2012, 9:11 pm | -

Xeikon’s nieuwe tonertechnologie

Wellicht betreft het High speed electrographic printing‘ met vloeibare HVT toner?

Xeikon's patent

Xeikon kondigde deze week aan tijdens drupa een nieuwe tonertechnologie te zullen demonstreren onder de naam ‘Quantum‘. Xeikon-CEO Wim Maes wilde bij de aankondiging van Quantum geen nadere details prijsgeven – meer informatie volgt op de eerste dag van drupa – maar vertelde wel dat Xeikon heeft afgezien van mogelijke OEM-overeenkomsten om in inkjet te stappen. In plaats daarvan nam Xeikon twee jaar geleden een niet bij naam genoemd bedrijf over om over de patenten te kunnen beschikken en de tonergebaseerde printtechnologie zelf verder te ontwikkelen.

Mogelijk gaat het om “High speed electrographic printing” waarbij gebruik wordt gemaakt van vloeibare high viscosity toner (HVT). Tot nu toe maakt Xeikon gebruik van droge toners, maar uit patentbeschrijvingen die EBb op internet vond blijkt Xeikon sinds augustus 2011 over deze vloeibare tonertechnologie te beschikken.

Wel is duidelijk dat Quantum het in kwaliteit en snelheid moet kunnen opnemen tegen inkjet. De snelheid van de nieuwe tonertechnologie overtreft die van het huidige Xeikon-platform – overigens zal tijdens drupa daar wel een nieuwe serie snellere Xeikon 8500, 8600 en 8800-printers de bestaande 5000, 6000 en 8000 modellen vervangen.

Quantum wordt in Xeikon’s thuisbasis Lier (België) doorontwikkeld: tijdens drupa wordt de technologie voor het eerste gedemonstreerd maar het zal zeker nog enkele jaren duren voor er machines op de markt komen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

PrintPaktLive2017

Terugblik in 20 video's

Bilderdijklezing2017

'Het Geheim van de Klare Lijn' – door Joost Swarte op 15 december 2017 te Haarlem

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

Grafisch Nieuwjaar

Feest op 12 januari 2018 – Nu kaarten bestellen