Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

13 februari, 2012, 8:00 pm | 3 reacties

“Moeizaam CAO-akkoord”

KVGO: “Lonen worden in 2012 met 2 procent verhoogd en in 2013 met 1 procent”

FNV Kiem: “Werkgevers akkoord met ban op oplosmiddelen per 1 januari 2016″

Werkgevers en werknemers hebben vandaag in Papendaal een akkoord over de grafimedia CAO gesloten. De afgelopen weken liep de druk vanuit de vakbonden hoog op – onder de eis ‘2,5 procent erbij en oplosmiddelenvrij‘  dreigden deze week zelfs de eerste stakingen bij krantendrukkerijen.

Het KVGO noemde de looneis eerder ‘absoluut onacceptabel‘, maar vandaag bleken de ‘onoverbrugbare situatie‘ dus toch overkomelijk. Volgens Richard van den Berg, voorzitter van de werkgeversdelegatie, is “een balans gevonden tussen enerzijds door werknemers gevraagde loonsverhoging en anderzijds de door werkgevers gewenste beheerste arbeidskostenstijging voor 2012 en 2013″.

De looptijd van het vandaag bereikte akkoord is 18 maanden. Over de oplosmiddelenproblematiek rept het KVGO met geen woord in haar persbericht over het CAO-akkoord, maar FNV Kiem meldt op Nu.nl dat de werkgevers nu akkoord zijn met een ban op oplosmiddelen per 1 januari 2016: ”Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mag een drukkerij hier dispensatie voor krijgen.”

En daarmee eindigde de rituele dans om de CAO in een polonaise om het akkoord.

3 reacties aan“Moeizaam CAO-akkoord”

  • Sem

    Wat ik me ook nog afvroeg.. men heeft in het voorstel een akkoord bereikt over het eindigen van de arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de 65 jarige leeftijd. Dat lijkt mij een enigsinds zorgwekkende ontwikkeling op dit moment aangezien er een akkoord is in de tweede kamer op het wetsvoorstel om de aow leeftijd in 2020 op te schroeven naar 66 jaar, en in de toekomst misschien wel naar 67. Betekent dit dan dat we met z’n allen vanaf ons 65e tot ons 66e jaar, en later dus misschien wel 67e, werkeloos thuis zitten?? Dan hebben we een ww uitkering van 70% van het laats verdiende salaris en daarna een aow uitkering van 70% over ww-uitkering.

  • De totale loonsom zal hierdoor niet stijgen! Datgene wat aan loonsom beschikbaar is zal over minder medewerkers verdeeld worden. Wie is hiermee nu echt geholpen? Een papyrus-overwinning voor de werknemersvakbonden….

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.