Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

26 januari, 2012, 9:35 pm | 1 reactie

Werkgevers beraden zich op ultimatum vakbonden

[update 1 februari 2012] Werkgevers willen met vakbonden mogelijkheden verkennen om ‘onoverbrugbare situatie’ te overbruggen

*

[26-01-2012]

‘Looneis absoluut onacceptabel’

'Beveiligd bericht'

De werkgeversdelegatie die namens de KVGO-leden de CAO-onderhandelingen voert lijkt vooralsnog niet erg onder de indruk van de actiedreiging door de vakbonden. Het ultimatum verstrijkt op woensdag 1 februari (dan loopt de bestaande CAO af), maar KVGO-onderhandelaar Richard van den Berg zette vandaag eerst ‘de feitelijke stand van zaken‘ eens op een rijtje. Het bericht daarover op de website van het KVGO is echter ‘beveiligd‘ en alleen toegankelijk met een wachtwoord.

Van den Berg stelt, volgens bronnen die de inhoud van het artikel wel al hebben kunnen lezen, dat de eis van de vakbonden van 5% loonsverhoging (verdeeld over 2012 en 2013) ‘absoluut onacceptabel‘ is. Bovendien zou de veronderstelling van de vakbonden dat werknemers de afgelopen twee jaar al genoeg hebben ingeleverd niet kloppen met de werkelijkheid: volgens Van den Berg hebben de CAO-verhogingen tussen 1999 en 2011 de stijgende kosten van het levensonderhoud minstens bijgehouden. Een bod van tweemaal een half procent  moet dan ook voldoende zijn, meent Van den Berg.

FNV KIEM stelt over die looneis: “Als je als werknemer in de grafische sector twee jaar geleden een salaris van 2000 euro had, dan krijg je nu twee tientjes meer, terwijl je salaris tegelijkertijd door inflatie 85 euro minder waard is geworden. Om te voorkomen dat de lonen verder achteruit rennen vragen wij een inhaalslag van 2,5%. De werkgevers weigeren vooralsnog om daar serieus over te praten.”

Het kennelijke conflict over het uitbannen van schadelijke oplosmiddelen lijkt snel op te lossen: de werkgevers zeggen die missie ‘in beginsel’ te ondersteunen, maar stellen een meer geleidelijke methode voor van inventariseren en eventuele beleidsaanpassingen.

Op het gebied van de nieuwe vakantiewetgeving (waarbij werknemers hun opgebouwde vakantiedagen binnen 18 maanden moeten opnemen) ziet Van den Berg geen reden van die regels af te wijken. En het geschil over de compensatie voor de vervallen Spaarloonregeling gaat over 200 euro.

FNV Kiem voerde deze week bij verschillende grafische bedrijven poortacties en deelde flyers uit. De vakbond stelt dat “voor er het eerst in een kwart eeuw acties op handen zijn in de grafische sector. Of samen het gestrande cao-overleg hervatten óf er volgen werkonderbrekingen, stakingen en andere acties door het hele land.”

1 reactie opWerkgevers beraden zich op ultimatum vakbonden

  • henk tienkamp

    De bonden hebben groot gelijk. Mijn drukkers krijgen het erbij en de eisen tav. slechte chemie moeten nog veel strenger, ook tav. IPA. Het gaat niet aan medewerkers een gezondheidsoffer te laten brengen. Het is niet duurder je bedrijfvoering goed te doen. Het is toch van de gekke dat dit niet vanzelfsprekend is (en allang geregeld)?
    Ten aanzien van de beloning: er zijn ook nog steeds bedrijven die het goed doen, die kunnen het best hebben om een loonsverhoging te betalen. En voor de rest geldt: komt het door de lonen dat de resultaten achterblijven? Of door niet zo heel erg adrem ondernemerschap?
    Met matiging van lonen was ook de kolenboer destijds nog steeds gestopt… De tijd vraagt om echte keuzes, vecht niet de laatste oorlog, die is voorbij.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.