
Landa is terug
Indigo-grondlegger Benny Landa staat in de startblokken om tijdens drupa zijn volgende revolutie in de grafische industrie te ontketenen. Volgens beproefd Indigo-recept bouwt hij dit jaar op zijn eigen drupa-stand een amfitheater waar hij vijf maal per dag aan zo’n 200 bezoekers zijn nieuwste vinding zal presenteren: ‘Digital nanographic printing’.
De plannen van Landa werden deze week bekend via een artikel onder de titel ‘The secret ink of Benny Landa’ in het Iraelische tijdschrift ‘Calcalist’. Daarin wordt duidelijk dat Landa de afgelopen negen jaar – na de verkoop van Indigo aan HP – zeker niet stil heeft gezeten. Hij investeerde miljoenen in ‘Landa Labs’, waar hij een groep wetenschappers verzamelde om aan zijn nieuwe plannen te werken.
Een van de eerste resultaten is nu ‘nano-pigment printing’: het gebruik van uiterst kleine pigmentdeeltjes maakt het mogelijk met speciale printkoppen een zeer fijn verdeelde inktlaag in zeer hoge resolutie op vrijwel elk materiaal aan te brengen.
Volgens het artikel beschikt Landa over pigmenten met een grootte van ‘enkele nanometers tot enkele tientallen nanometers‘ – veel kleiner nog dan bijvoorbeeld de nanopigmenten van het Chinese ‘Shanghai Inknet Digital Techno’ dat volgens haar patent pigmenten ‘kleiner dan 200 nanometer‘ fabriceert.
Ondertussen werkt Landa Labs verder aan de vervolmaking van een van de oorspronkelijke plannen: een technologie om omgevingswarmte om te zetten in elektriciteit – al in 2008 werd het eerste patent op dit gebied door Landa geregistreerd.
Een Engelstalige versie van artikel in Calcalist (dat in het Hebreeuws verschijnt) is te vinden op Ynetnews. Ook InfoTrends en print21online pikten het nieuws direct op.
In het Israëlische dagblad Ha’aretz van 14 januari 2011 staat een uitvoerig artikel over zijn research activiteiten op het gebied van nanotechnologie. De belangrijkste doelen zijn het onafhankelijk maken bij warmte-installaties van fossiele brandstoffen. De techniek zou ook voor print gebruikt kunnen worden en in het bewuste artikel meldt Landa dat zijn oude HP-printers ook al nano-technologie in zich hadden. Dat laatste bevreemdt mij.
Ik ben benieuwd.
Volgens Landa zouden (gezegd in 1998) de 3 grootste persenbouwers in Duitsland nu niet meer bestaan. Op dit moment zou al het vellendrukwerk in digitale print uitgevoerd worden. Zover zijn we dus nog steeds niet.
Maar interessant is Benny wel. Zijn politieke invloed op de jongere vooruitstrevende Israëlische jeugd is overigens groot.