Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

16 januari, 2012, 8:23 pm | -

Curator: ‘Woensdag duidelijkheid manroland’

[update 18-01-2012]

“Manroland opgesplitst verder; ruim 2.000 banen verloren”

Curator Schneider geeft korte toelichting (journaalfragment)

Diverse Duitse media, waaronder de ARD en print.de, meldden aan het begin van woensdagavond dat het Duitse Possehl-concern alleen de manroland-fabriek in Augsburg (rotatiepersen) heeft overgenomen – al zou Possehl wel opdrachten hebben toegezegd richting de te verzelfstandigen fabriek in Plauen (onderdelen). De fabriek in Offenbach (vellenpersen) zal na een management buy out moeten saneren, maar volgens FAZ vereist die operatie wel  financiële garanties van de overheid. De Amerikaanse investeerder Platinum Equity is met lege handen vertrokken.

[update 19-01-2012] Lees hier de officiële verklaring van de curator over de voortzetting van manroland

[update 26-01-2012] Vakbondsman Jürgen Kerner ziet kansen als Offenbach zich specialiseert in grootformaatpersen:

 “Als Komplettanbieter im Bogensegment wird Manroland wahrscheinlich keine Chance haben”, aldus Kerner in vakblad 4c. “Bei kleinen Maschinen sind wir nicht so gut, bei den großen Formaten dagegen schon.”

*

Mogelijke bieder Platinum Equity nam vorig jaar Quark over

[update 17-01-2012] Ook het Duitse Possehl – sinds november eigenaar van Böwe Systec – toont interesse

Curator Werner Schneider maakte op 4 januari bekend dat er ‘veelbelovende belangstelling‘ bestond voor het in financiële problemen verkerende manroland en dat hij in ‘talrijke onderhandelingen‘ verwikkeld was. Nu is duidelijk dat er nog twee toekomstscenario’s zijn overgebleven. Woensdagmiddag maakt hij bekend welke dat zijn en legt hij ze voor aan de vertegenwoordigers van de crediteuren: “Ik ga ervan uit dat we tot overeenstemming kunnen komen met de crediteuren.”

Eerder vandaag wist persbureau Reuters al te melden dat er een bod ligt van ‘een investeringsbedrijf‘ dat alle drie de productiefaciliteiten van manroland zou willen overnemen, en dat er daarnaast twee aparte biedingen zijn gedaan op onderdelen van het bedrijf. De Duitse krant Augsburger Allgemeine onthulde de naam van een mogelijke Amerikaanse investeerder: Platinum Equity zou 100 miljoen euro voor manroland over hebben.

Platinum Equity nam in augustus vorig jaar Quark over. Begin november verkocht Kodak haar ‘Image Sensor Solutions’ aan Platinum. De investeerder is actief in allerlei sectoren, waaronder informatietechnologie, telecommunicatie, logistiek en de metaalindustrie. In Nederland is het bedrijf bijvoorbeeld eigenaar van huisvuilwagens-specialist Geesink in Emmeloord.

[update 17-01-2012] Volgens vakblad Druck & Medien zou het Duitse Possehl ook tot de bieders behoren. Possehl nam in november 2011 Böwe Systec over. Opvallend detail: ook daar trad Werner Schneider op als curator. DownJones meldt dat Possehl interesse toont voor de fabriek in Augsburg (waar rotatiepersen worden gebouwd) en mogelijk ook die in Plauen (onderdelen), maar dat Offenbach (waar de vellenpersen worden gebouwd) niet meteen op het verlanglijstje staat.

Op basis van de onderhandelingen zegt Schneider dat het ernaar uitziet dat de fabrieken in Augsburg, Offenbach en Plauen zullen voortbestaan. Maar er zal nog moeten worden onderhandeld over het aantal ontslagen. De curator benadrukt te streven naar het behoud ‘van zoveel mogelijk banen’.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.