Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

22 december, 2011, 10:41 pm | 1 reactie

Rituele dans rond looneis?

Patstelling over oplosmiddelen

FNV Kiem: “Teleurgesteld en boos“. KVGO: “Looneis absurd en onbegrijpelijk.” CNV Media: “Koopkracht inleveren niet acceptabel!” Kortom: de grafimedia CAO-onderhandelingen zijn weer eens vastgelopen. Maar deze geluiden klinken wel heel bekend – in 2010 liep het na een aanvankelijke ‘patstelling‘ uiteindelijk allemaal gewoon met een sisser af: “De werknemers krijgen, ondanks de crisis in de sector, per 1 juli 2011 en per 1 januari 2012 een structurele loonsverhoging van 0,5 procent“, aldus FNV Kiem bestuurder Bernard van Iren op 18 mei 2010.

In 2010 leken de verschillen bij de inzet van de onderhandelingen zelfs nog groter dan nu. FNV KIEM liet begin vorig jaar weten voor de eenjarige CAO in te zetten op een loonruimte van 2,5% terwijl het KVGO de nullijn wilde vasthouden: ‘In 2010 en 2011 [is er] geen ruimte  voor een arbeidskostenstijging in welke vorm dan ook.’

Dit jaar, zegt Van Iren, “zetten wij fors in met 2 keer 2,5% loonsverhoging tot 1 januari 2014. De werkgevers bieden echter niet meer dan 2 keer een half procent.” Maar met de toevoeging ‘fors‘ lijkt hij al aan te  geven dat er nog wel wat speelruimte is. Bovendien biedt het KVGO nu al tweemaal een half procent, waar het in 2010 nog beweerde aan de nullijn te willen vasthouden.

Van Iren zegt nu ‘teleurgesteld en boos‘ te zijn over het feit dat werkgevers wéér geen serieuze loonsverhoging hebben geboden – “Dat is nu het derde jaar op rij!” – maar toonde zich in mei 2010 nog tevreden met de tweemaal 0,5 procent ‘structurele loonsverhoging‘.

Interessant is Van Iren’s opmerking over een ander onderhandelingspuntje: “Het voorstel om minder of geen oplosmiddelen in de grafische sector te gebruiken willen werkgevers niet overnemen.” De onderhandelingen zijn afgebroken. De CAO loopt af op 1 februari 2012. Die looneis – daar komen ze wel uit. Maar wat zit er achter die patstelling over oplosmiddelen?

1 reactie opRituele dans rond looneis?

 • henk

  Als het dan toch ook over arbeidsomstandigheden gaat,
  even het belang:
  mensen die hun hele leven in ploegen gewerkt hebben (met nachtdiensten erbij) schijnen gemiddeld 7 jaar korter te leven, waarom daar geen afspraken over?
  Oplosmiddelen en ook IPA: drukkers hebben een aanmerkelijk grotere kans op kinderen met aangeboren afwijkingen dan anderen (niet enkele procenten, maar meer dan drievoudig (ik heb wel eens gelezen 6x).
  Laat de bonden maar even een streep trekken..

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.