Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

13 december, 2011, 10:26 pm | 1 reactie

Adel Media: blik op toekomst

Maar hoe zit het nu met Gravo?

Gravo als onderdeel van Adel Media

Adel Media maakte vandaag een wisseling aan de top bekend. Aandeelhouder Ben Scharloo maakt plaats voor ondernemer Rimmert Sluiter (57). In het persbericht wordt niets gezegd over de situatie bij Gravo: ‘Purmerend‘ wordt nog wel genoemd als vestiging, maar volgens bronnen wordt deze drukkerij – ruim een maand na de overname uit faillissement door Adel Media – definitief gesloten.

Financieel directeur en aandeelhouder René Spiekman zegt in het vandaag gepubliceerde persbericht op zoek te zijn geweest naar een ‘sterke partner om het management mee te voeren’. Fusie- en overnamespecialist Marktlink bracht hem in contact met Rimmert Sluiter, die op zoek bleek naar ‘een onderneming waar hij middels een MBI [Management Buy-in] in kon participeren’.

Het nieuwe management heeft grote plannen, vertellen ze aan vakblad GW: “een verdubbeling in omzet en volume binnen drie jaar.”

Sluiter (57) kan bogen op ‘ jaren ervaring binnen de grafische en papierindustrie‘. Zijn LinkedIn CV vermeldt onder andere de Berghuizer Papierfabriek, Norske Skog, en  A0 Printmanagement. Sluiter baarde begin 2006 nog opzien in grafisch Nederland door de Beuningse heatsetrotatiedrukkerij WebStar over te nemen. Dat liep al snel slecht af, zoals is te lezen in een Graficus-artikel uit die tijd:

Al snel stonden de drukpersen stil omdat er te weinig orders binnenkwamen. (…) In juni benaderde Sluiter de vakbonden voor het opzetten van een sociaal plan. Daarbij zouden vijf ontslagen vallen. Tot een ondertekening kwam het niet, omdat Sluiter een kort geding aanspande tegen vorige eigenaar Scheepers vanwege de slechte resultaten, aldus de krant. (…) Volgens welingelichte bronnen is Sluiter door de banken gedwongen zijn aandelen terug te verkopen aan Scheepers, die vervolgens bij de rechtbank uitstel van betaling heeft aangevraagd. Sluiter staat niet meer op de personeelslijst van Webstar en is inmiddels uit beeld.”

Volgens hetzelfde LinkedIn-profiel is Sluiter overigens al sinds oktober 2011 ‘Managing Director’ bij Adel Media. Dat betekent dat hij de overname van het failliete Gravo in Purmerend door Adel Media van dichtbij meemaakte: die werd op 31 oktober beklonken en op 1 november bekendgemaakt. Er werden toen hoopvolle toekomstplannen gepresenteerd:

“Gravo zal met een belangrijk deel van haar medewerkers te Purmerend in volle kracht haar klanten blijven bedienen, met de kwaliteit zoals dat van de Gravo Groep gewend is.
Met de overname van de activiteiten van de Gravo Groep is een verdere stap gezet in onze herkenbare dienstverlening; van redactiesystemen, prepress, digital printing, drukken, afwerken tot logistieke dienstverlening.”

Inmiddels blijken de zaken er een stuk slechter voor te staan in Purmerend. Volgens  bronnen is op 1 december aan de medewerkers medegedeeld dat de drukkerij de deuren alsnog sluit vanwege de tegenvallende verkoopresultaten. Momenteel zouden nog slechts de laatste lopende zaken worden afgehandeld door een handvol medewerkers.

René Spiekman reageerde vooralsnog niet op een verzoek om toelichting.

1 reactie opAdel Media: blik op toekomst

 • M.

  Ben ik nu echt de enige die dit allemaal héél verrassend vind????….NOT
  Typisch om werknemers, en daarmee hun gezinnen, aan het lijntje te houden.
  De Directie van Gravo [EBb] had er al een handje van, maar nu Adel Media er de zelfde [EBb] praktijken op na houdt, ben ik er helemaal klaar mee. Als mensen die hard werken zó geslachtofferd worden, snap ik niet dat er ook nog maar iemand is, die in deze branche wil werken!
  Het werk is leuk, ik ben de laatste om dat tegen te spreken, maar als dat, wat je met z’n allen denkt opgebouwd te hebben, zo makkelijk te grabbel word gegooid door dat stelletje directie-gajes, dan verbruik ik mijn zweet wel voor iets waar ik zelf wat aan over houd!!!
  Verander de term “Grafisch Nederland” maar in “Graaiend Nederland”.

  M.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.