Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

10 december, 2011, 9:34 pm | -

Heidelberg over manroland: ‘Goed voor de markt als capaciteit verdwijnt’

Ook KBA niet geïnteresseerd in overname

*

Speculaties over mogelijke kandidaten:

Shanghai Electric, Wifag, Océ, Metso?

Bernhard Schreier

Heidelberg nodigde deze week de vakpers uit voor haar ‘End of Year‘ bijeenkomst. Daar stond vooral veel drupa-nieuws op de agenda, maar uiteraard ging het onvermijdelijk ook over de situatie bij manroland. Bernhard Schreier, behalve CEO van Heidelberg ook president van drupa, liet er desgevraagd weinig misverstand over bestaan: “Persoonlijk vind ik het natuurlijk betreurenswaardig voor betrokkenen, maar het is goed als de capaciteit uit de markt verdwijnt. Als er toch een investeerder wordt gevonden, gebeurt dat niet.”

Schreier liet in het midden of hij is benaderd door manroland-curator Schneider, en gaf aan het nieuws met veel belangstelling via de kranten te volgen nu veel informatie op straat lijkt te liggen: “Ik leer in korte tijd veel meer over deze concurrent dan ooit tevoren.” Schreier richt zijn aandacht op 1 februari 2012, als het verleende uitstel van betaling afloopt en officieel faillissement moet worden aangevraagd: “Dan weten we of manroland op drupa zal staan.”

Die kans wordt door de Duitse (vak)pers steeds kleiner ingeschat. KBA liet bijvoorbeeld deze week ook weten weliswaar eventueel te willen praten, maar dat er geen gesprekken gaande zijn. In een overname van manroland is KBA-topman Claus Bolza-Schünemann niet geïnteresseerd: “Daarmee zou de overcapaciteit in de markt niet zijn opgelost en voor KBA alleen maar verergeren”. Hij pleitte daarom ook tegen eventuele financiële staatshulp aan manroland.

De Augsburger Allgemeine, dagblad in de stad waar manroland’s rotatiepersen worden geproduceerd, volgt de onderhandelingen van curator Schneider op de voet. De krant publiceerde deze week over de mogelijke overnamekandidaten die zich zouden hebben gemeld voor (onderdelen van) manroland. Bovenaan het lijstje zou het Chinese Shanghai Electric staan. Dat concern nam eerder al rotatiepersenfabrikant Goss over en zou nu zijn zinnen op de vellenpersendivisie van manroland hebben gezet.

Mogelijke kandidaten voor de rotatiepersen van manroland zijn volgens de Augsburger Allgemeine Wifag, of misschien Océ (dat vorig jaar met manroland een partnerschap sloot) of wellicht zelfs het Finse Metso (dat apparatuur voor papierfabrieken produceert).

De tijd dringt, meldt de krant: de onlangs gevonden geldschieters zouden slechts tot de kerst garant staan voor hun financiële toezeggingen.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.