[update 1 december 2011] Süddeutsche Zeitung meldt dat manroland-bewindvoerder Schneider vandaag met 15 banken een krediet van 10 miljoen euro is overeengekomen.
[‘Manroländer’ protesteren in Augsburg, Offenbach en Plauen – Journaalfragment 1 december 2011]
Op vrijdag 25 november vroeg manroland uitstel van betaling aan. Het dreigende faillissement bracht een stroom van berichten op gang. Hieronder een overzicht van de updates op EBb. Actuele updates zijn te vinden op Twitter.
[Wie geht’s weiter? Journaalfragment 28 november 2011]
*
Graficus: “Manroland draait gewoon verder”
[update 28-11-2011] “Het verhaal Manroland Benelux staat helemaal los van Manroland Druckmachinen AG. Het zijn twee van elkaar losstaande entiteiten”, verklaart Christan Cerfontaine (manroland Benelux) aan vakblad Graficus. Hij benadrukt dat er geen sprake is van een faillissement: “Het gaat om een versnelling van de al ingezette herstructurering. Door het feit dat [uitstel van betaling] is aangevraagd kan men verder gaan en kost die doorvoering van de herstructurering minder. In de toekomst zullen de drie fabrieken misschien op een locatie geconcentreerd worden, maar dat is nog onzeker.”
*
Manroland Benelux licht surseance situatie toe
[update 28-11-2011] Manroland Benelux benadrukt op de website van vakblad Pers dat manroland niet failliet is maar uitstel van betaling heeft aangevraagd. “Volgens Christan Cerfontaine is Manroland Benelux niet afhankelijk van de verkoop van Manroland persen. Slechts twintig procent van de omzet komt uit de verkoop van deze drukpersen. De vestiging verkoopt naast materialen en service ook Fujifilm en Ryobi producten.” Volgens Cerfontaine op Pers.nl komt Manroland Benelux alle afspraken gewoon na en worden ook deze week nieuwe persen geplaatst.
*
Vakbond IG Metall: “Voor kerstmis investeerder vinden”
[update 28-11-2011] Vakbond IG Metall zet alles op alles om voor kerstmis een investeerder te vinden om zoveel mogelijk banen bij manroland te redden. In een interview met de Augsburger Allgemeine geeft vakbondsbestuurder Jürgen Kerner toe dat het inmiddels ‘5 over 12‘ is, maar dat de klok nu is stilgezet om tijd te winnen en een oplossing te zoeken.
*
Kan bewindvoerder Schneider ook deze klus klaren?
[update 27-11-2011] Werner Schneider, aangesteld als bewindvoerder bij manroland, heeft volgens de Süddeutschen Zeitung een stevige reputatie bij lastige faillissementen opgebouwd. De krant gaat ervan uit dat hij spoedig met Heidelberg en KBA aan tafel gaat en ook weer met de afgehaakte investeerder Capvis zal praten. Ook WIFAG wordt als mogelijke gesprekspartner genoemd.
*
Investeerder Capvis al sinds september in gesprek
[update 27-11-2011] Het Zwitserse Capvis Equity Partners was al sinds september als potentiële investeerder met manroland in gesprek, meldt Börsen Zeitung. Maar toen in november de cijfers van manroland achterbleven bij de verwachtingen en de verwachte kosten voor een herstructurering steeds hoger werden, liepen de onderhandelingen volgens Capvis-partner Daniel Flaig vast: “Für die Beschäftigten bedauere ich sehr, dass wir zu keiner Einigung kommen konnten, um das Unternehmen auf wirtschaftlich stabile Beine zu stellen.”
*
“Allianz fur Arbeit”
[update 26-11-2011] Er vond zaterdag in Augsburg op initiatief van burgemeester Kurt Gribl direct overleg plaats met vakbonden, Kamer van Koophandel en arbeidsbureau om de crisissituatie bij manroland te bespreken. Dat meldt de Bayerisches Rundfunk. In Augsburg telt de failliete persenbouwer zo’n 2.400 medewerkers. Maandag komt de Beierse minister van Economische Zaken Martin Zeil naar Augsburg om deel te nemen aan het “Allianz für Arbeit“-beraad. De FDP politicus zei eerder al dat het [dreigende] faillissement niet het einde van de manroland mag betekenen.
Werner Schneider is als bewindvoerder aangesteld om de faillissementsaanvraag van manroland te behandelen. Hij geldt als ‘expert in moeilijke zaken‘ en slaagde er eerder bijvoorbeeld in om couverteerspecialist Böwe Systec (ook in Augsburg) weer op de rails te krijgen.
*
“Nauwelijks effect op koers MAN en Allianz”
[update 25-11-2011] De problemen bij manroland halen vandaag ook het Tagesschau televisiejournaal (item start op 09:40 minuten van de uitzending). Maar de verslaggever op de beurs constateert dat het [dreigende] faillissement van de niet-beursgenoteerde onderneming nauwelijks effect heeft gehad op de koersen van grootaandeelhouders MAN en Allianz.
*
“KBA sluit allianties niet uit”
[update 25-11-2011] Axel Kaufmann, CFO van KBA, staat open voor ‘goede gesprekken’ over mogelijke allianties. Dat zei hij zaterdag in een interview met de Duitse Börsen Zeitung. De persenfabrikanten staan zwaar onder druk, zegt Kaufmann: “Ich glaube, die Druckmaschinenbranche ist so kompetitiv wie kaum eine andere.” De situatie bij manroland verandert daar voorlopig nog niets aan voor KBA: “Ein Insolvenzverfahren heißt ja nicht, dass alles sofort verschwindet.” Bij het zoeken naar mogelijke oplossingen om het overcapaciteitsprobleem sluit Kaufmann ook allianties niet bij voorbaat uit: “KBA brächte eine Menge mit, deshalb würden wir uns sinnvollen Gesprächen nicht entziehen.”
*
“Geen salaris over november”?
[update 25-11-2011] SpiegelOnline: “Manroland kan salarissen over november niet meer betalen. Vakbond IG Metall geeft bedrijf nog niet op“. [update 27-11-2011] Het ‘Allianz für Arbeit’-overleg van zaterdag maakte echter bekend dat de lonen in ieder geval tot en met januari worden betaald: “Auszahlung der Gehälter sei bis Ende Januar gesichert“
*
Fusiegesprekken tussen manroland en Heidelberg mislukten in 2009
In 2009 leken manroland en Heidelberg met elkaar in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. Eind oktober 2009 beëindigde manroland de gesprekken (die overigens nooit officieel zijn bevestigd), volgens persbureau Reuters omdat Heidelberg tegenvallende cijfers bekend maakte. Branche-analyst Andrew Tribute dacht er in 2009 het zijne van en vermoedde een ‘onderhandelingsstrategie’ van manroland.
*
“Grootste faillissement Duitsland sinds twee jaar dreigt”
[25-11-2011] Manroland, derde op de wereldranglijst van persenbouwers, heeft vandaag faillissement uitstel van betaling aangevraagd. Sinds midden juli daalde het aantal orders dramatisch en die ontwikkeling zette zich recent versneld voort, aldus manroland. Er dreigen ruim 6.500 banen verloren te gaan.
In berichten die vorige week verschenen over de financiële problemen bij manroland werd nog gespeculeerd over een mogelijke verkoop aan een investeerder. Die hoop vervloog deze week, waarna gisteravond opnieuw topoverleg plaatsvond tussen manroland en haar aandeelhouders MAN en Allianz. Vanmiddag werden de manroland medewerkers ingelicht over het resultaat van die besprekingen: het uit 1845 stammende bedrijf vraagt uitstel van betaling aan. Tegelijkertijd wil manroland de reeds ingezette herstructurering versneld voortzetten ‘om het bedrijf door deze moeilijke fase te loodsen‘. Manroland stelt: “Ondanks de teleurstelling over de route die nu is gekozen, biedt deze faillissementsprocedure volop mogelijkheden omdat het bedrijf beschikt over goede producten, de benodigde kennis en een uitstekend team.”
Geef een reactie