Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

20 november, 2011, 1:15 pm | 2 reacties

Organisatie “Bestverzorgde Jaarverslagen” stopt ermee

Zaterdag werden in Amsterdam, tijdens het ‘Papier Hier’ evenement, de “Bestverzorgde Jaarverslagen” gepresenteerd. En dat was, na 55 jaar, de laatste keer: de competitie houdt er, na een nieuw dieptepunt in het aantal inzendingen (58), mee op.

Wat digitaal kan gaan, gaat digitaal“, constateert het juryrapport mistroostig: “Daarmee is de toekomst van het gedrukte jaarverslag en van De Bestverzorgde Jaarverslagen geschetst. Niets dat daar nog iets aan verandert. Ook niet de vele voordelen van drukwerk ten opzichte van de digitale media.” Mogelijk komt er toch nog een vervolg: “Wat de jury betreft wordt de bekroning onderdeel van een jaarlijkse allesomvattende beoordeling van typografisch werk: gedrukt en digitaal.” Op de achterzijde van het juryrapport staat alvast een suggestie: “2012 -typographic awards

Tot de laatste Bestverzorgde Jaarverslagen ooit werden uitgeroepen: de Mondriaan Stichting (ontwerp Mainstudio), de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam (Onomatopee), SNS Reaal Fonds (Irma Boom Office), Zeebelt (Koen Geurts.nu) en Woonpunt (Zuiderlicht). Dat laatste jaarverslag kreeg bovendien een bijzondere vermelding als ‘Best of the Best‘ van de jury – die daarmee ook een statement leek te willen maken: “Voorbeeldig! Drukwerk in optima forma! Daar kan geen beeldscherm tegenop!

2 reacties aanOrganisatie “Bestverzorgde Jaarverslagen” stopt ermee

  • Uiteindelijk gaat het om de cijfertjes…. terug naar de essentie van een jaarverslag. Het zand uit de ogen….

  • Henk Gianotten

    Jammer dat ze destijds niet gepoogd hebben om zowel de gedrukte uitvoering als de digitale uitvoering(en) te jureren.
    Dat moet je natuurlijk doen met een jury die alle uitvoeringen vakkundig kan beoordelen. Door de (destijds) directe link met o.a. het KVGO kon men dat bij de opkomst van het digitale jaarverslag hoogstwaarschijnlijk niet realiseren.
    Bij een toekomstige beoordeling van ‘breed toegepast typografisch werk’ zal een beoordeling van de digitale media – volgens mij – uiteindelijk toch moeten.
    Of de echte ‘papierjongens’ dat nu leuk vinden of niet.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.