Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

17 november, 2011, 10:27 am | 2 reacties

Manroland:Business as usual

[update 25-11-2011] Manroland vraag faillissement uitstel van betaling aan en zet herstructurering voort

*

[update 25-11-2011] Vanmiddag vindt om 12:30 bij manroland in Augsburg een grote bijeenkomst plaats, waar aan 2.400 medewerkers uitleg zal worden gegeven over de ontstane situatie bij de persenbouwer. Later vandaag volgt een persbericht – er staat geen persconferentie gepland.

*

[update 24-11-2011]Toekomst Manroland hangt aan zijden draad‘, aldus Financial Times Deutschland. Vanavond vindt topoverleg plaats, nu er geen potentiële investeerder lijkt te zijn om Manroland geheel of gedeeltelijk over te nemen. Manroland zou contact hebben gehad met mogelijke kopers in Turkije en China, en ook hebben gesproken met Heidelberg en KBA. Volgens Duitse kranten staan er morgen bedrijfsbijeenkomsten gepland om betrokkenen nader te informeren.

Duitse televisiejournaal meldt 'grote zorgen bij manroland' (24 november 2011)

*

[update 17-11-2011] Ook Werner Morieaux, directeur Manroland Benelux, reageert op Pers.nl: “Geruchtenmolen vergemakkelijkt delicate situatie niet. Daarom zullen wijzelf u tijdig en op een gepaste en correcte manier informeren.

*

Augsburger Allgemeine: Schon im Oktober 2010 hatten die Beschäftigten für die Zukunft von Manroland gekämpft.

“De toekomst van manroland is inderdaad besproken geweest met de mogelijke alternatieven voor de onderneming als de marktsituatie niet sneller verbeterd, maar deze gesprekken gebeuren bij 80% van de ondernemingen rond de planeet vandaag…” Christian Cerfontaine reageert namens Manroland Benelux op Pers.nl  ontspannen op de recente berichtgeving in de Duitse kranten rond de mogelijke verkoop of zelfs het faillissement van Manroland: “Voor ons: “business as usual”… ”

In de Augsburger Allgemeine verscheen dinsdag een bericht onder de kop “Manroland könnte Insolvenz oder Verkauf drohen“. De krant schreef over topoverleg bij manroland, waarbij ook thema’s als verkoop of faillissement aan de orde zouden zijn gekomen.

Gisteravond deden internationale persorganisaties als Reuters en Dow Jones daar – zich baserend op anonieme bronnen – nog een schepje bovenop. Zij berichtten dat zich een overnamekandidaat – momenteel nog niet actief in de grafische industrie – heeft gemeld en dat de komende weken meer details bekend zullen worden gemaakt. Ook zouden recent een mogelijke beursgang en zelfs een fusie met Heidelberg zijn afgeblazen:

“German printing machinery maker Manroland may be on its way to getting a new owner soon, two people familiar with the plans said on Wednesday. The sources told Reuters an investor from Europe who is in the field of machine engineering sector wants to acquire Manroland.” (Reuters)

“The details of a complete takeover or the entry of a strategic investor will be clarified in the coming weeks, Handelsblatt reports, citing unnamed sources. A planned initial public offering had to be cancelled at short notice and a merger with Heidelberger Druckmaschinen AG (HDD.XE) also recently collapsed, Handelsblatt reports, adding, however, that a shakeout is inevitable in the printing machine industry due to overcapacity and drastically falling orders since October.” (Dow Jones)

Cerfontaine (Manroland Benelux) ergerde zich aan de manier waarop Marco den Engelsman, hoofdredacteur van vakblad Pers, gisteren aandacht besteedde aan de Duitse berichten: “Jouw artikel is overdreven of slecht vertaald… (…) Onrust wekken op jouw manier is niet nodig. Ik vind dat je het hele artikel correct vertaald moet overnemen, of niets.”

2 reacties aanManroland:Business as usual

 • Henk Gianotten

  De tweede update van 25-11 schijnt niet te werken. 404

  Overigens is dat heel tragisch voor de drukpersensector en voor de grafische markt. Mijn eerste 4-kleurenpers was een Roland Ultra bij Bagel in Dússeldorf. Ik werkte 7 jaar op de afdeling van Tetterode waar we ook Roland (naast o.a. Frankenthal en Bühler) verkochten. Mooie tijden. Ik bereid nu een overzicht voor van drukpersmerken die Tetterode destijds (als LA) heeft gevoerd. Roland en Frankenthal horen wel in dat lijstje. Net zoals Babcock, Falcon, Harris, Mercuur, MAN, Multiplex, Miehle, Planeta en SWS (Schmiers, Werner & Stein uit Leipzig) e.a..

  • Ed Boogaard

   Beste Henk,
   Ik heb de link hersteld – dank voor je melding. En inderdaad is de teloorgang van manroland tragisch. Ik ben benieuwd naar jouw inventarisatie. Goed dat je dit grafisch verleden vastlegt – er gaat in deze roerige tijden helaas veel kennis en geschiedenis verloren.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.