Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

26 juni, 2011, 9:56 pm | 7 reacties

Ma vs GeenStijl

“Rekenen pas vanaf 2014 weer verplicht examenvak”

GeenStijl publiceerde zondag een primeur over het ondermaats gemaakte rekenen/wiskunde-examen op het Mediacollege Amsterdam (Ma). Volgens de twitteraars van Ma ontbreekt het GeenStijl echter aan kennis van de feiten:

Geen Stijl berichtte dat “het examen rekenen/wiskunde zo slecht was gemaakt, dat maar tien van de drie- tot vierhonderd deelnemers een voldoende hadden. Dan kun je natuurlijk twijfelen aan de mathematische capaciteiten van de leerlingen. Bijspijkerlessen inplannen. Een herexamen aankondigen. Colleges wiskunde verplicht stellen. Maar dat neigt net wat te veel naar onderwijs en kennisoverdracht, volgens de schoolleiding. Die hebben het volgende bedacht: de cijfers worden niet openbaar gemaakt, iedere leerling krijgt een aantekening dat ze hebben deelgenomen aan het examen en de toets telt niet mee bij eventuele inloting voor een vervolgopleiding op het HBO. Zo, opgelost.”

EBb vroeg de Ma-twitteraars (onder beheer van Ma-opleidingsadviseur @jorickscheerens) om een toelichting en ontving die per omgaande:

“Het gaat erom waarom wij uberhaupt het examen rekenen aanbieden. De huidige lichting examenkandidaten heeft dat slechts 1 jaar gehad, omdat het vanuit het ministerie opnieuw verplicht is gesteld vanaf 2014. Tot die tijd is er dus een overgangsregeling, waarbij het cijfer sowieso niet meetelt voor de zakken/slagen. Het cijfer zou aanvankelijk wel op het diploma komen, maar dat is nu dus teruggedraaid, omdat dat de studenten alleen maar belemmerd. Die kennis van de context is essentieel.”

[update 27/06/2011] Maar van die context is GeenStijl niet onder de indruk: “PROEST! Mediacollege leest GS de les

7 reacties aanMa vs GeenStijl

 • Benjamin

  Hilde,

  We hebben het hier niet over kwantumfysica, maar over een basisniveau rekenen wat ieder mens in deze competitieve wereld nodig heeft om te overleven. Juist MBO’ers zouden hier extra in onderwezen moeten worden, omdat zij straks moeten concurreren met HBO/WO gediplomeerden in een toch al krappe arbeidsmarkt.

  Als we nou eens als uitgangspunt nemen wat een kind / student wél kan, in plaats van bij voorbaat een student af te schrijven. Dat zou een hoop schelen!

  Mijn zus is vorig jaar afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Bosch en is met haar creatieve geest ook gewoon in staat gebleken een VWO diploma te behalen.

  Come on!

 • hilde

  […] Sommige mensen zijn nou eenmaal niet zo goed in rekenen/wiskunde, een heel HOOG aantal mensen in fact.
  Het is ook gewoon belachelijk dat voor een school die voornamelijk in de kunsten werkt, het verplicht wordt gesteld voor de leerlingen(creatieve mensen zijn meestal erg slecht in de beta-vakken) van deze opleidingen.

  Ik vind dat het MA dit goed geregeld heeft, want op deze manier kan niemand straks meer een MBO-diploma halen als hij/zij geen wiskunde-knobbel heeft.

 • Edmond V.O. Katusz

  Sakkerloot! Als een school een vak aanbiedt dan dient dat *goed* en verantwoord gegeven te worden, met goede resultaten, graag. Als het pas vanaf 2014 verplicht is doe het dan niet, maar in 2014. Mooi de tijd om dit zeer grondig voor te bereiden, inclusief bijles voor de docenten. Niet van dat halfzachte a.u.b.!

  Trouwens hoe serieus nemen studenten een vak als er binnen de schoolleiding zo over gedacht wordt, gezien de uitleg aan GeenStijl. Het is zeer nuttig dat GeenStijl het Mediacollege Amsterdam affakkelt! Het mooiste vak op aarde, les geven, (jonge) mensen opleiden, kennis en kunde bijbengen lijkt in Nederland weer eens grondig verpest te worden! Niet alleen door grootgraaiende managers, maar kennelijk ook op de gewone werkvloer.
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 • Bas

  Gelukkig hebben ze op het Media College verstand van media en waren wij wel slim genoeg op “#comments” bij uw url weg te halen
  Ijzersterk!

  Artikel is ook niet meer als een verdediging op een keiharde dis: “Nodeloos kwetsend is het niet, maar de jongens van GeenStijl hebben zich niet laten remmen door hun gebrek aan feitenkennis.”.

 • Maarten

  De reactie hierop : http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/06/proest_mediacollege_zet_gs_in.html#comments

  Voorzichtig zijn wie je en hoe je iemand uit de tent lokt!
  IJzersterk!

 • stewart

  Wat belabbert dat het de studenten belemmerd. Nederlands moeten ze ook maar van de diploma’s halen dan.

 • Benjamin

  Belemmerd?

  Moeilijk hè? Nederlands.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.