Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

‘Lees verder’

De derde hard cover editie van ‘Lees verder’ met een selectie van artikelen, berichten, tweets en columns van Ed Boogaard over het grafische vak in 2016

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)
16 mei, 2011, 8:52 pm | 1 reactie

Papier met een kant randje?

Geboortekaartje met kant randje

EBb zoekt voor een papierliefhebber naar informatie over papier met een kanten randje, zoals dat in de jaren 1950, ’60 en ’70 vaak werd gebruikt voor bijvoorbeeld geboortekaartjes en bidprentjes. Die kaartjes waren rondom voorzien van een gepreegd en gestansd ‘kantwerkje’.

Veel van de uitgeverijen die dit soort kaarten op de markt brachten, zoals o.a. Menga (Milaan, Italië), Mignon, Krüger (Duitsland), Brakkenstein (Nijmegen) en AFKH (Duitsland), bestaan inmiddels niet meer.

Hoewel het kantpatroon met laserstansen natuurlijk kan worden nagemaakt, is het effect toch niet hetzelfde omdat het gewenste reliëf dan ontbreekt. Daarom deze oproep: wie weet meer over hoe deze kaarten werden gemaakt, met welk papier, met welke apparatuur, en wat was het proces?  En is er wellicht nog iemand met een (hand)degel of preeg/ stansmes die dit soort kant patronen kan maken? Of moeten we daarvoor misschien naar bijvoorbeeld China?

Graag uw reacties naar EdBoogaardblogt.

1 comment to Papier met een kant randje?

  • Aster

    Mijn eigen geboortekaartje had zo’n “kanten” rand. Prachtig! Nu ik zwanger ben zou ik ons kindje dolgraag net zo’n geboortekaartje willen geven. Ben daarom zeer benieuwd wat uw zoektocht heeft opgeleverd aan contacten die wellicht in dergelijke kaartjes zouden kunnen voorzien? Veel dank voor de door u te nemen moeite. Hartelijke groet, Aster

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Bilderdijklezing2017

'Het Geheim van de Klare Lijn' – door Joost Swarte op 15 december 2017 te Haarlem

Grafisch Nieuwjaar

12 januari 2018 – Nu kaarten bestellen

PrintPaktLive2017

Terugblik in 20 video's

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd