Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

16 mei, 2011, 8:52 pm | 1 reactie

Papier met een kant randje?

Geboortekaartje met kant randje

EBb zoekt voor een papierliefhebber naar informatie over papier met een kanten randje, zoals dat in de jaren 1950, ’60 en ’70 vaak werd gebruikt voor bijvoorbeeld geboortekaartjes en bidprentjes. Die kaartjes waren rondom voorzien van een gepreegd en gestansd ‘kantwerkje’.

Veel van de uitgeverijen die dit soort kaarten op de markt brachten, zoals o.a. Menga (Milaan, Italië), Mignon, Krüger (Duitsland), Brakkenstein (Nijmegen) en AFKH (Duitsland), bestaan inmiddels niet meer.

Hoewel het kantpatroon met laserstansen natuurlijk kan worden nagemaakt, is het effect toch niet hetzelfde omdat het gewenste reliëf dan ontbreekt. Daarom deze oproep: wie weet meer over hoe deze kaarten werden gemaakt, met welk papier, met welke apparatuur, en wat was het proces?  En is er wellicht nog iemand met een (hand)degel of preeg/ stansmes die dit soort kant patronen kan maken? Of moeten we daarvoor misschien naar bijvoorbeeld China?

Graag uw reacties naar EdBoogaardblogt.

1 comment to Papier met een kant randje?

  • Aster

    Mijn eigen geboortekaartje had zo’n “kanten” rand. Prachtig! Nu ik zwanger ben zou ik ons kindje dolgraag net zo’n geboortekaartje willen geven. Ben daarom zeer benieuwd wat uw zoektocht heeft opgeleverd aan contacten die wellicht in dergelijke kaartjes zouden kunnen voorzien? Veel dank voor de door u te nemen moeite. Hartelijke groet, Aster

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Nieuw initiatief

A tot Z Pop-Up

Zie hoe 26 'paper engineers' van over de hele wereld een prachtig pop-up alfabet creëren

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Graphic Means

Herdruk

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.